Annons

Annons

Världens snabbaste vörtbröd med hemgjord vört (med eller utan russin)

Mer lättbakat än så här kan ett vörtbröd inte bli. Det är saftigt, kryddstarkt och gott. Vörten gör du hur enkelt som helst och du väljer själv om du vill ha russin eller inte i ditt vörtbröd. Jag brukar lägga russin i halva brödet så passar det alla. Baka det redan nu och frys in det! Det blir som nygräddat när det tinat.

Världens snabbaste vörtbröd med hemgjord vört (med eller utan russin)

Brödet blir glansigt och ser aptitretande ut om du penslar det med lite smält smör.

 

Det här behöver du till vörten:

Svagdricka: 1 flaska (½ liter svagdricka ger 1 dl vört)

 

Det här behöver du till 1 (2) vörtbröd:

Rågmjöl, finmalt: 1 ½ dl/75 gr (3 dl/150 gr)

Vetemjöl: 5 dl/300 gr (10 dl/600 gr)

Annons

Pomerans, malen: 1 (2) msk

Kryddnejlika, malen: 2 (4) tsk

Ingefära, malen: 2 (4) tsk

Kardemumma, malen: 1 (2) msk

Vört: ½ (1) dl

Filmjölk (3%): 4 (8) dl

Mörk sirap: 1 ¼ (2 ½) dl

Bikarbonat: 1 ½ (3) tsk

Salt: 1 ½ (3) tsk

Rapsolja till formen: ½ (1) msk

Smör, normaltsaltat, till pensling av det nygräddade brödet: 20 (40) gr

Russin (kan uteslutas eller petas ner i den ena brödhalvan.): ½-1 dl (1-2 dl)

Rapsolja att pensla formen/formarna med: ½ (1) msk

 

Så här gör du vörtbrödet nyttigare:

Byt ut vetemjölet mot siktat dinkelmjöl och sirapen mot flytande ljus honung + 1 tsk Colorit för att brödet ska få fin färg.

 

Världens snabbaste vörtbröd med hemgjord vört (med eller utan russin)

Ett mycket saftigt och gott vörtbröd.

 

Gör vörten så här:

1. Häll svagdrickan i en stor och vid kastrull.

2. Koka upp svagdrickan på ganska hög värme. Drag ner temperaturen till medelvärme (6 om spisplattan går till 12 etc)  i samma ögonblick som svagdrickan börjar koka. Skumma av.

3. Fortsätta koka svagdrickan på medelvärme. Efter ca 55 minuter är den klar. Då har 5 dl svagdricka blivit 1 dl vört.

Världens snabbaste vörtbröd med hemgjord vört (med eller utan russin)

Svagdrickan skummar bara i det ögonblick den börjar koka. Skumma av den och sedan behöver du inte göra det igen.

 

4. Låt vörten svalna och ställ den sedan i kylen tills den ska användas. Du kan göra den ett par veckor i förväg. Häll den då på en flaska med kapsyl.

 

Världens snabbaste vörtbröd med hemgjord vört (med eller utan russin)

Jag kokte hela flaskan med svagdricka (1,5 liter) och fick 3 dl vört. Det räcker till 6 bröd. Jag gav bort 2 dl vört.

 

Så här bakar du 1 (2) st vörtbröd:

1. Sätt ugnen på 175 grader och ugnsgallret på den näst nedersta falsen.

2. Pensla brödformen/brödformarna (1 ½-liters) med rapsolja (½ msk/form).

3. Blanda mjöl, kryddor, bikarbonat och salt i en bunke. Rör om noga.

4. Blanda filmjölk, vört och sirap i en stor bunke. (Om du byter ut sirapen mot honung tillsätter du 1 tsk Colorit)

5. Rör ner mjölblandningen i filmjölksblandningen och blanda väl. Kör gärna blandningen 5 minuter i degblandaren eller 5 minuter med elvispens degkrok. Om du vill ha russin i ditt vörtbröd tillsätter du dem mot slutet.

 

Världens snabbaste vörtbröd med hemgjord vört (med eller utan russin)

Peta ner russin i halva smeten så passar brödet alla smakriktningar.

 

6. Häll den kladdiga smeten i formen. Om du vill ha russin i halva brödet lägger du halva mängden russin i den ena halvan av formen och petar ner dem. På så sätt får du ett halvt vörtbröd med russin och ett halvt utan.

7. Grädda brödet/bröden på den näst nedersta falsen ca 55 minuter. Stick ner en provsticka mitt i brödet, långt ner. När stickan är torr är brödet klart. Om stickan blir kladdig fortsätter du att grädda brödet tills stickan känns torr.

8. Smält 20 (40) gr normalsaltat smör att pensla brödet/bröden med direkt efter gräddningen.

 

Världens snabbaste vörtbröd med hemgjord vört (med eller utan russin)

Brödet ser så mycket läckrare ut när det har penslats med smält smör.

 

10. Stjälp upp brödet/bröden på ett galler.

 

Världens snabbaste vörtbröd med hemgjord vört (med eller utan russin)

Vilken förvandling! Frys in brödet och tina det på julaftons morgon så blir det som nybakat.

 

11. Pensla brödet/bröden genast med det smälta smöret för fin glans och ett aptitretande utseende.

 

Världens snabbaste vörtbröd med hemgjord vört (med eller utan russin)

Mamma bakade vörtbrödet till kyrkans julfest och då gjorde hon 3 bröd istället för 2 av den stora satsen. Jag undrar vad det beror på att hennes bröd nästan inte spricker alls och mina alltid gör det. Kan det vara ugnens fel? Jag har testat allt.

 

 

Vill du ha fler recept på bröd som passar till julbordet?

 

Snabb kavring

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här om du vill ha

recept på snabb kavring!

 

Baka danskt rågbröd till påsksillen

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här om du vill ha

recept på danskt grovbröd

med porter (brödet till

höger)!

 

Världens godaste surdegsbröd av råg - nu med chiafrön! (För dig som inte har en surdeg)

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här om du vill ha

recept på mörkt surdegsbröd

(du behöver inte ha

en surdeg i förväg)!

 

VÄRLDENS ENKLASTE: Sprött och lövtunt julknäckebröd (glutenfritt)

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här om du vill ha

recept på julknäckebröd som

är lövtunt och glutenfritt!

 

(103)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar