Annons

Annons

Världens snabbaste smörgåsgurka

De här smörgåsgurkorna smakar precis som farmors inlagda gurkor i min barndom och är klara att ätas redan efter 1 dygn. Det behöver inte vara krångligare än så här att lägga in gurkor. Om du lägger in dem på lördag förmiddag kan du äta dem till söndagssteken, och skulle du hinna redan på fredag efter jobbet kan du äta härliga leverpastejsmörgåsar med gurka till frukost på söndag.

Världens snabbaste smörgåsgurka

Det här behöver du:

Världens snabbaste smörgåsgurka

Pepparroten kom tyvärr inte med på bilden… Köp stora gurkor så går det ännu snabbare.

Det här behöver du:

Gurka: 3 kg

Krondill: 3 buntar

Gul lök: 3 st

Gula senapsfrön: 3 msk

Perstorps ättika (24%-ig): 3 dl

Pepparrot, färsk: en bit på ca 10 cm

Salt: 1 dl

Strösocker: 1 kg

 

Annons

Gör så här:

Världens snabbaste smörgåsgurka

1. Tag fram en stor gryta e dyl som rymmer minst 9 liter, som grytan på bilden ovan. (Receptet är lätt att halvera om du inte har en stor gryta.)

Världens snabbaste smörgåsgurka

2. Kolla att du har tillräckligt med glasburkar hemma. Du behöver lika många som på bilden ovan, t ex 2 st 1½-litersburkar, 1 st 1-litersburk och en mindre att ge bort.

Världens snabbaste smörgåsgurka

3. Tvätta gurkorna (skölj en och en under rinnande ljummet vatten, lägg dem sedan i diskhon i kallt vatten en halvtimme och borsta dem därefter en och en under rinnande ljummet vatten). Lägg gurkorna att torka mellan två handdukar.

Världens snabbaste smörgåsgurka

4. Skär av ändorna på gurkorna och skiva dem i ½ cm tjocka skivor.

Världens snabbaste smörgåsgurka

5. Skiva löken i ringar.

6. Klipp av dillkronorna från stjälkarna.

Världens snabbaste smörgåsgurka

 

Världens snabbaste smörgåsgurka

 

Världens snabbaste smörgåsgurka

Nu är 9-litersgrytan full. Men innehållet kommer att sjunka till hälften.

7. Varva gurkskivor, lökringar, senapsfrön och dillkronor i 3 lager (1/3 av gurkskivorna, 1/3 av lökringarna, 1 msk gula senapsfrön och 1/3 av dillkronorna i varje lager).

Världens snabbaste smörgåsgurka

8. Strö över 1 dl salt i ett jämnt lager.

Världens snabbaste smörgåsgurka

9. Häll över 1 kg strösocker i ett jämnt lager.

Världens snabbaste smörgåsgurka

10. Häll 3 dl Perstorps ättika (24%-ig) över alltsammans.

11. Lägg över grytlocket eller plastfolie och låt stå i 2 timmar.

Världens snabbaste smörgåsgurka

Redan efter 2 timmar har innehållet i grytan sjunkit rejält.

12. Efter 2 timmar vänder du försiktig runt innehållet i grytan med 2 rejäla slevar så att det som legat på botten kommer överst och tvärtom. Vänd innehållet i grytan på det här sättet med jämna mellanrum under 24 timmar, gärna 1 gång i timmen de första timmarna.

Världens snabbaste smörgåsgurka

Efter 3 timmar har gurkorna saftat av sig så här mycket.

Världens snabbaste smörgåsgurka

Efter halva tiden (12 timmar) har  grytans innehåll sjunkit till hälften.

Världens snabbaste smörgåsgurka

13. Diska glasburkarna och sterilisera dem så här: Ställ de nydiskade burkarna på gallret i ugnen, sätt värmen på 100 och tag ut burkarna ur ugnen efter 15 minuter. Ställ dem att svalna.

Världens snabbaste smörgåsgurka

Innan du steriliserar burkarna tar du av gummiringarna som sitter på locken. Häll kokande vatten över dem och över metallock som det röda locket på den lilla burken och låt dem ligga i det heta vattnet under tiden glasburkarna steriliseras.

Världens snabbaste smörgåsgurka

Nu är gurkorna klara! De har skrumpnat något och saftat av sig rejält.

Världens snabbaste smörgåsgurka

Skär pepparroten i centimeter tjocka skivor och halvera dem.

14. Efter 1 dygn är gurkorna klara att läggas på burkar och att ätas. Allt ska ner i burkarna tillsammans med några bitar pepparrot!

 

 

Vill du ha fler recept på inläggningar?

 

VÄRLDENS SNABBASTE: Rårörda lingon på 2 minuter

 

 

 

 

 

 

 

Rårörda lingon

på 2 minuter!

(Klicka här för receptet!)

 

VÄRLDENS ENKLASTE: Festkyckling med himmelsk sås

 

 

 

 

 

 

 

Mormors pressgurka

(Klicka här för receptet!)

 

Midsommartårta och lemon curd

 

 

 

 

 

 

 

Lemon curd

(utan smör)

(Klicka här för receptet!)

 

Unikt erbjudande till Hemmets läsare: Fynda Mannerström-gryta!

Nu har du chansen att köpa en fantastiskt fin gryta från Mannerström direkt från Hemmets! Grytan har fantastisk värmeledningsförmåga och hållbarhet och passar alla spisar.

Läs mer och beställ direkt

LÄS OCKSÅ

(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar