Annons

Annons

VÄRLDENS SNABBASTE: 1-2-3-sockerkaka

Den här sockerkan rör du ihop på 5 minuter och receptet är lätt att komma ihåg. Kakan är luftig och inte så mäktig eftersom den inte innehåller något fett och därför passar den perfekt att servera till kaffet efter påskmiddagen. Det var så här sockerkaka bakades förr – utan bakpulver och fett. Om du hellre vill baka den i en långpanna kan du snabbt och lätt göra påskbakelser av rutorna.

Annons

Det här behöver du:

1 dl strösocker

2 dl vetemjöl (gärna Kungsörnens Self Rising vetemjöl)

3 ägg, rumstempererade

 

Smaksättning:

1 msk kardemumma

eller

1 msk kanel

eller

1 msk vanilj + rivet skal från 1 citron eller 1 apelsin

 

 

Gör så här:

1. Tag fram äggen i god tid så att de blir rumstempererade.

2. Sätt ugnen på 175 grader och placera gallret på den nedersta falsen (fals 1).

3. Smörj och bröa en 1 ½-liters sockerkaksform.

4. Vispa ägg och socker med elvisp i 4 min.

5. Tillsätt smaksättningen och rör om, försiktigt men väl.

6. Sikta ner mjölet i ett par omgångar i äggblandningen och rör om, försiktigt men väl. (Sikta med en vanlig sil.)

7.  Häll smeten i formen och grädda ca 25 min. Kakan är klar när provstickan är torr.

8. Låt kakan svalna på galler och låt den stå kvar i formen några minuter innan den stjälps upp. Lägg  en bakduk över. När kakan svalnat lägger du formen över den och kör in den i en stor plastpåse. Kakan är godast när den är nybakad, men sedan kan du pigga upp den i mikron – 10 sek/bit är lagom, då blir den som nygräddad.

 

Om du hellre vill baka sockerkakan i en långpanna:

Om du bakar den i en mindre långpanna (ca 30 x 20 cm) dubblar du mängden ingredienser men bakar den i övrigt på samma sätt som ovan (samma ugnsvärme och samma gräddningstid).

Om du bakar den i en större långpanna (ca 40 x 30 cm) tredubblar du mängden ingredienser men bakar den i övrigt på samma sätt som ovan (samma ugnsvärme och samma gräddningstid).

Om du vill göra påskbakelser av långpannerutorna:

Skär upp rutorna i önskad storlek med en vass kniv, skär bort kanterna och dela rutorna i två delar. Gör en citronfrosting (jag gjorde Leila Lindholms Cream Cheese frosting), bred frostingen mellan och ovanpå på rutorna och pynta dem – och vips har du påskbakelser på ett litet kick! Rutorna på bilden nedan är smaksatta med vaniljsocker och rivet citronskal. Citronfrostingen färgade jag med Dr. Oetkers gula hushållsfärg och påskpyntet är köpt på Ica.

 

TIPS!

Numera använder jag mig alltid av Jan Hedhs ”smörjsmör” så lossnar kakorna av sig själva från formen. Kör 15 gr smör i mikron i 20 sekunder och blanda det smälta smöret med 1 tsk potatismjöl som du penslar formen/långpannan med.

 

 

Klicka här för recept på påsktårta med maräng och lemoncurd!

Vårfräsch påsktårta med maräng och lemoncurd

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här för recept på fräsch citronpaj i påskskrud!

Fräsch citronpaj

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här för recept på marängtårta med mangomousse!

Festligaste påskdesserten - marängtårta med mangomousse och exotiska frukter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(260)

1 kommentar

 


Annons

Annons

Laddar