Annons

Annons

VÄRLDENS SNABBASTE: 1-2-3-sockerkaka

Den här sockerkan rör du ihop på 5 minuter och receptet är lätt att komma ihåg. Kakan är luftig och inte så mäktig eftersom den inte innehåller något fett och därför passar den perfekt att servera till kaffet efter påskmiddagen. Det var så här sockerkaka bakades förr – utan bakpulver och fett. Om du hellre vill baka den i en långpanna kan du snabbt och lätt göra påskbakelser av rutorna.

Annons

Det här behöver du:

1 dl strösocker

2 dl vetemjöl (gärna Kungsörnens Self Rising vetemjöl)

3 ägg, rumsvarma

(Smaksättning)

1 msk kardemumma eller 1 msk kanel eller 1 msk vanilj + rivet skal från 1 citron eller 1 apelsin

Gör så här:

1. Tag fram äggen i god tid så att de blir rumsvarma.

2. Sätt ugnen på 175 grader och placera gallret på nedersta falsen.

3. Smörj och bröa en 1,5-liters sockerkaksform.

4. Vispa ägg och socker med elvisp 4 min.

5. Tillsätt smaksättningen och rör om, försiktigt men väl.

6. Sikta ner mjölet i ett par omgångar i äggblandningen och rör om, försiktigt men väl. (Sikta med en vanlig sil.)

7.  Häll smeten i formen och grädda ca 25 min. Kakan är klar när provstickan är torr.

8. Låt kakan svalna på galler och låt den stå kvar i formen några minuter innan den stjälps upp. Lägg  en bakduk över. När kakan svalnat lägger du formen över den och kör in den i en stor plastpåse. Kakan är godast när den är nybakad, men sedan kan du pigga upp den i mikron – 10 sek/skuren bit är lagom, då blir den som nybakad igen.

Om du hellre vill baka kakan i en långpanna:

Om du bakar den i en mindre långpanna med måtten ca 20 x 30 cm dubblar du mängden ingredienser och bakar den i övrigt på precis samma sätt som ovan, med samma ugnsvärme och samma gräddningstid. Och om du bakar den i en större långpanna med måtten ca 30 x 40 cm tredubblar du mängden ingredienser, i övrigt som ovan.

Om du vill göra påskbakelser av långpannerutorna:

Skär upp rutorna i önskad storlek med en vass kniv, skär bort kanterna och dela rutorna i två delar. Gör en god citronfrosting (jag gjorde Leila Lindholms Cream Cheese frosting), bred frostingen på rutorna och pynta dem – och vips har du påskbakelser på ett litet kick! Rutorna på bilden nedan är smaksatta med vaniljsocker och rivet citronskal. Citronfrostingen, som jag bredde mellan och ovanpå rutorna, färgade jag med Dr. Oetkers gula hushållsfärg och pyntet är köpt på Ica.

 

TIPS! Numera använder jag mig alltid av Jan Hedhs ”smörjsmör” så lossnar kakorna av sig själva från formen. Du blandar 15 gr mjukt smör med 1 tsk potatismjöl och penslar formen/långpannan med detta.

LÄS OCKSÅ

(162)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar