Annons

Annons

Världens snabbaste långpannekaka med kardemumma

Den här långpannekakan behöver bara 12 minuter i ugnen. På en halvtimme hinner du både blanda ihop smeten och grädda den och sedan har du en härlig kardemummakaka som räcker till många. Dessutom behöver du inte smutsa ner elvispen eller degblandaren eftersom du använder händerna och en rejäl slev. Det här är ett gammalt recept som jag har snabbat upp lite.

Världens snabbaste långpannekaka med kardemumma

Stig upp en halvtimme tidigare så kan du bjuda jobbarkompisarna på nybakat till förmiddagsfikat!

 

Den här goda kakan brukade min sambo Gerts mamma och mormor baka och nu för hans syster Maria traditionen vidare. Jag minns så väl när jag smakade den första gången och genast tyckte om den eftersom den var så enkel och ren i smaken. Vi skulle fira midsommar där uppe vid Sveriges mittpunkt och Maria hade bakat den eftersom några bröder var på väg som förmodligen var hungriga när de kom fram. Det blev en bit över och på natten kunde jag inte låta bli att smyga mig till skafferiet för att mumsa i mig en bit. Det var ljust hela natten och jag var livrädd att någon skulle se mig, jag som aldrig annars brukade skafferiäta eller nattäta. Men ingen kom och jag gjorde en repris natten därpå. Sedan var kakan slut.

Annons

Nu har jag fått receptet av Maria. Kakan är ganska matig och perfekt att äta när man känner sig småhungrig men inte vill ha mat utan något som är lite sött. Det är en riktig förmiddagskaka som passar bra när man ätit en tidig frukost. Eller en bra utflyktskaka eftersom den inte kletar och är mättande. Jag tänkte först att den borde kallas “hastkaka” men det namnet är redan upptaget av en kaka som tar 20 minuter att grädda.

 

Världens snabbaste långpannekaka med kardemumma

Kakan får en skjuts av den höga temperaturen (275 grader)!

 

Det här behöver du till en långpanna med måtten ca 35 cm x 28 cm:

Ägg, normalstora, rumstempererade: 4 st

Mjölk, rumstempererad: 4 ½ dl

Smör, osaltat, mjukt: 200 gr

Vetemjöl: 12 dl (720 gr)

Strösocker: 3 dl

Kardemumma, malen: 4-5 msk (eller 2 msk kardemummakärnor att mortla)

Bakpulver: 1 ½ msk

Potatismjöl: 1 ½ tsk

Pärlsocker: 2-3 msk

Mandel att hacka: 50 gr

Världens snabbaste långpannekaka med kardemumma

Mmm, det doftar ljuvligt av kardemumma!

 

Så här gör du:

1. Tag fram 4 ½ dl mjölk, 200 gr smör och 4 ägg en timme innan du ska baka så att smöret blir mjukt och mjölken och äggen rumstempererade. Tärna gärna smöret och lägg på ett fat och knäck ner äggen i en liten bunke.

2. Lägg 25 gr smör i en liten skål och kör i mikron 20 sekunder. Blanda ner 1 ½ tsk potatismjöl i det smälta smöret och rör om. Pensla långpannan med detta smörjsmör.

3. Hacka 50 gr sötmandel.

4. Mortla kardemummakärnorna om du inte köpt färdigmalen kardemumma.

5. Sätt ugnen på 275 grader och gallret på mittfalsen. (Jo, det ska vara 275 grader!)

6. Blanda 12 dl (720 gr) vetemjöl, 3 dl strösocker, 1 ½ msk bakpulver och kardemumman i en riktigt stor bunke.

Världens snabbaste långpannekaka med kardemumma

Det tar ca 3 minuter att blanda den smuliga degen med fingrarna.

7. Tillsätt det mjuka smöret (200 gr) och nyp samman mjöl och smör tills det blir en mycket smulig deg.

8. Häll i den rumsvarma mjölken och rör med en träslev e dyl tills allt mjöl blandats in.

Världens snabbaste långpannekaka med kardemumma

Fingrarna, en handvisp och en rejäl slev är allt som behövs!

9. Vispa upp äggen lite med en handvisp.
Världens snabbaste långpannekaka med kardemumma

10. Häll i äggen och rör om med sleven tills du får en smidig smet.
Världens snabbaste långpannekaka med kardemumma

11. Skeda upp smeten i långpannan och bred ut den jämnt.

Världens snabbaste långpannekaka med kardemumma

Du behöver inte rosta mandlarna, de rostas i den höga temperaturen under gräddningen.

12. Strö mandelhacket och 2-3 msk pärlsocker över smeten.

13. Ställ långpannan på gallret strax under mittfalsen och kör den långt in i ugnen. Grädda kakan ca 12 minuter i 275 grader, tills den släpper kanten och provstickan inte blir kladdig när du sticker ner den mitt i kakan.
Världens snabbaste långpannekaka med kardemumma

14. Låt kakan svalna på ett galler under en bakduk.

 

 

 

HÄR KOMMER FLER SNABBA KAKRECEPT!

 

Klicka här om du vill ha recept på snabb 1-2-3-sockerkaka!

1-2-3-sockerkaka

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här om du vill ha recept på supersnabb äppelkaka!

Snabbaste äppelkakan i rund form eller långpanna

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här om du vill ha recept på världens snabbaste rabarberkaka!

Världens snabbaste rabarberkaka

 

 

Klicka här om du vill ha recept på världens snabbaste kardemummakaka med hallon!

Världens snabbaste kardemummakaka med hallon

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här om du vill ha recept på världens snabbaste rabarberkaka i långpanna!

Världens snabbaste rabarberkaka i långpanna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(147)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar