Annons

Annons

VÄRLDENS ENKLASTE: Sprött och lövtunt julknäckebröd (glutenfritt)

Det här är ett jättegott glutenfritt knäckebröd med 4 olika sorters fröer och 5 julkryddor. Du rör snabbt ihop degen och trycker ut den på en bakplåt, sedan sköter ugnen resten. Gott till glöggen eller som mellanmål i juletid med lite Kavli ädelost. Eller fyll en cellofanpåse och knyt ett rött sidenband om så blir det en trevlig gåbortpresent.

VÄRLDENS ENKLASTE: Sprött och lövtunt julknäckebröd (glutenfritt)

Jättegott till glöggen eller när man bara är sugen på något!

 

Det här behöver du till 1 (2) plåtar:

Majsmjöl: 1 dl/55 gr (2 dl/110 gr)

Chiafrön: ¼ (½) dl

Solrosfrön: ¼ (½) dl

Pumpakärnor: ¼ (½) dl

Sesamfrön: ½ (1) dl

Pomerans, malen: 1 (2) msk

Kanel: 1 (2) msk

Kryddnejlika, malen: 2 (4) tsk

Annons

Ingefära, malen: 1 (2) tsk

Kardemumma, malen: 1 (2) tsk

Rapsolja eller olivolja: ¼ (½) dl

Salt: ¾ (1 ½) tsk

 

VÄRLDENS ENKLASTE: Sprött och lövtunt julknäckebröd (glutenfritt)

Det här är vad som ingår i det glutenfria julknäckebrödet.

 

Gör så här: 

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Lägg bakplåtspapper på 1 (2) bakplåtar.

 

VÄRLDENS ENKLASTE: Sprött och lövtunt julknäckebröd (glutenfritt)

Rör ihop degen med en slev. Det tar inte mer än en minut.

 

3. Blanda alla de torra ingredienserna, häll över 1 ¼ (2 ½) dl kokande vatten, ¼ (½) dl olja och rör om tills du får en jämn deg.

 

VÄRLDENS ENKLASTE: Sprött och lövtunt julknäckebröd (glutenfritt)

Lägg degen direkt på bakplåten och jobba med den där.

 

4. Lägg degen på plåten. (Om du gör stor sats delar du degen i 2 bitar och lägger en bit på varje plåt.)

 

VÄRLDENS ENKLASTE: Sprött och lövtunt julknäckebröd (glutenfritt)

Man bankar på degen med sleven ungefär som när man bakade kakor i sandlådan.

5. Platta till degen så mycket det går med en slev.

VÄRLDENS ENKLASTE: Sprött och lövtunt julknäckebröd (glutenfritt)

Toppits plastfolie i storleken XL täcker hela plåten.

 

6. Lägg plastfolie över bakplåten (helst Toppits XL, som är extra bred). Tryck hårt, hårt med handflatan och pressa ut degen från mitten tills den täcker större delen av plåten. Tryck hårt, hårt och pressa, pressa!

 

VÄRLDENS ENKLASTE: Sprött och lövtunt julknäckebröd (glutenfritt)

Om du vill, kan du snygga till kanterna lite, men det är egentligen inte så noga.

 

7. Tag bort plastfolien och jämna till kanterna med en slickepott.

 

VÄRLDENS ENKLASTE: Sprött och lövtunt julknäckebröd (glutenfritt)

Använd en sporre för att markera var du ska bryta dina bitar när degen gräddats. Eller strunta i det och bryt lite hursomhelst efter gräddningen, stora och små bitar.

 

8. Markera storleken på dina knäckebröd med en sporre (t ex stora som rån eller små som kex, eller vilken storlek du föredrar). Sporra inte helt igenom degen, markera bara.

9. Grädda mitt i ugnen 45 minuter.

 

VÄRLDENS ENKLASTE: Sprött och lövtunt julknäckebröd (glutenfritt)

Nu doftar knäckebrödet gott!

 

10. Tag ut plåten ur ugnen, drag över bakplåtspapperet till ett galler och låt knäckebröden svalna där.

 

VÄRLDENS ENKLASTE: Sprött och lövtunt julknäckebröd (glutenfritt)

En klick Kavli ädelost är jättegott på julknäcket!

11. När knäckebröden svalnat bryter du dem i bitar och stoppar dem i en plastburk med lock. Förvara i rumstemperatur.

 

Tips!

Om du bakar knäckebrödet när det inte är jul utesluter du alla kryddorna och saltet och stör istället flingsalt över degen (¼-½ msk/plåt) innan du kör in plåten i ugnen!

 

 

Vill du ha recept på fler spröda godbitar att baka till jul?

 

HELA REDAKTIONEN BAKAR: Monikas spröda pepparkakor

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här om du vill ha

recept på lövtunna

pepparkakor med mandel!

 

 

Spröda pepparkaksdrömmar

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här om du vill ha

recept på spröda

pepparkaksdrömmar!

 

 

Sockerbagarens saffransskorpor

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här om du vill ha

recept på saffransskorpor med

choklad och apelsin!

 

 

 

(55)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar