Annons

Annons

VÄRLDENS ENKLASTE: Röding i ugn med citronsås

Det här är en läcker och lättlagad bjudrätt som du svänger ihop på mindre än en halvtimme. Rödingen körs in i ugnen i 15 minuter och under tiden kokar du potatis och gör en god citronsås. Gott, snabbt, nyttigt och slankt!

Röding i ugn

Babyplommontomater och färska sugarsnaps är det enda tillbehör som behövs till den här jättegoda fiskrätten. Ibland gör jag en sallad av färdigtvättad salladsmix och halverade babyplommontomater som jag ringlar lite olivolja med citronsmak och vit balsamvinäger över och till sist tar jag några drag med kryddblandningen Chili Explosion. På vintern gör jag alltid potatismos (recept nedan) till den här rätten, men på sommaren är det kokt färskpotatis som gäller. Det kan inte bli enklare och godare än så här.

Annons

 

Röding i ugn

Färdigtvättad sallad är det bästa som hänt mig.

 

Det här behöver du:

Röding: 1 filé/person (1 röding räcker till 2 personer)

Olivolja, gärna med citronsmak: ett par msk

Salt, svartpeppar

 

Det här behöver du till citronsåsen (4 portioner):

Citron: 1 st

Vitt vin: 2 dl

Grönsaksbuljong: 1 tärning

Creme frâiche, 34 %: 1 ½ dl

Vetemjöl: 1 msk

Salt: 1 krm

 

Servera till:

Babyplommontomater

Sugarsnaps

Röding i ugn

Röding från Fiskehoddorna i Malmö där de filéas medan man väntar.

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader och gallret på mittfalsen.

2. Lägg ett bakpapper i en långpanna och pensla det med lite olja.

3. Lägg rödingfiléerna på bakpapperet med skinnsidan ner och pensla fiskens ovansida med lite olivolja med citronsmak, salta och peppra. Ställ åt sidan.

4. Riv skalet från 1 citron och pressa saften ur den ena halvan. Lägg saft och skal i en kastrull tillsammans med 2 dl vitt vin, 1 ½ dl crème fraîche och 1 krm salt. Smula ner 1 grönsaksbuljongtärning och rör om. Ställ åt sidan.

5. Skrapa färskpotatis och koka med ett par kvistar dill och salt i 15-20 minuter. (Se recept nedan för potatismos!)

6. Kör in rödingfiléerna i ugnen och låt dem steka där 15 minuter.

7. Låt citronsåsen koka upp och sjuda 3 minuter. Pudra över 1 msk vetemjöl med en tesil, lite i taget, och vispa med en handvisp så att alla mjölklumpar försvinner. Drag ner värmen och låt kastrullen stå på låg värme tills rödingen och potatisen är klara. (Om det blir sås över går den utmärkt att frysa.)

8. Lägg upp röding, färskpotatis och sås på tallrikar och dekorera med babyplommontomater och sugarsnaps eller gör en liten sallad.

Röding i ugn

På vintern blir det alltid potatismos som jag är barnsligt förtjust i.

 

Det här behöver du till potatismos 2 (4 port):

Potatis, mjölig sort: 500 gr (1 kg)

Mjölk: ½ (1) dl

Smör, normalsaltat: 1 (2) msk

Äggula: 1 st

Salt: 2 (4) krm

Svartpeppar: några drag med kvarnen

 

Så här gör du potatismos till 2 (4) portioner:

1. Skala 500 gr (1 kg) mjölig potatis och dela den i mindre bitar. Koka den i lättsaltat vatten ca 15 minuter, tills bitarna blir mjuka.

2. Häll ut potatisvattnet och mosa potatisbitarna i kastrullen. Värm ½ (1 dl) mjölk i mikron 30 sekunder och rör ut i moset tillsammans med 1 (2) msk smör. Smaka av med 2 (4) krm salt och några drag med svartpepparkvarnen. Rör till sist ner 1 äggula och rör om tills moset blir smidigt och fritt från klumpar.

 

 

Vill du ha fler recept på lättlagade fiskrätter?

Torskfilé i foliepaket

 

 

 

 

 

 

 

Torskfilé i foliepaket

(Klicka här för receptet!)

 

Torskfilé med färska örter

 

 

 

 

 

 

 

Torskfilé med färska örter

(Klicka här för receptet!)

 

VÄRLDENS ENKLASTE: Mannerströms torsk i ugn

 

 

 

 

 

 

 

Torskfilé på Mannerströms sätt

(Klicka här för receptet!)

 

(0)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar