Annons

Annons

VÄRLDENS ENKLASTE: Mustig sjömansbiff på Leif Mannerströms sätt

Tänk att det är så lätt att laga sjömansbiff! Det är en del skivande av lök, potatis och kött, men sedan sköter den sig själv i grytan i ugnen och du behöver inte göra någonting. Inte ens lyfta på locket för att smaka av eller kolla att den puttrar som den ska, för det gör den. Sjömansbiffen doftar ljuvligt när den står i ugnen och den smakar himmelskt! Serveras med öl och smörgåsgurka!

Det här behöver du till 6 portioner:

Ryggbiff (hel bit): 800 gr

Rimmat fläsk (hel bit): 200 gr

Potatisar, ganska stora: 1 kg (tag gärna ett par extra)

Gul lök, medelstor: 2 st

Purjolök, stor: 1 st

Köttbuljong: 1 tärning

Annons

Ljust öl: 1 flaska (33 cl)

Lagerblad: 6 st

Kryddnejlikor, hela: 2 st (eller ½ krm malda nejlikor)

Kryddpepparkorn, hela: 1 tsk

Vitpepparkorn, hela: 1 tsk

Salt: 2 tsk

Vetemjöl: 1 msk

Smör till stekning

 

Att servera till:

Smörgåsgurka (klicka här för recept)

Öl (jättegott att dricka till)

 

VÄRLDENS ENKLASTE: Mustig sjömansbiff på Leif Mannerströms sätt

Gör så här:

1. Tag ut ryggbiffen ur kylen 1 timme i förväg.

2. Smörj en stor gjutjärnsgryta med lite olja. (Grytan måste ha lock och tåla ugnsvärme.)

VÄRLDENS ENKLASTE: Mustig sjömansbiff på Leif Mannerströms sätt

3. Koka 5 dl vatten och lös upp buljongtärningen i det.

4. Skiva ryggbiffen och det rimmade fläsket i tunna skivor.

5. Skiva löken i tunna ringar och skiva purjolöken fint.

6. Krossa kryddpeppar, vitpeppar och nejlikor i en mortel.

7. Skala potatisarna och skär dem i 1 cm tjocka skivor.

8. Sätt ugnen på 175 grader och gallret strax under mittfalsen.
VÄRLDENS ENKLASTE: Mustig sjömansbiff på Leif Mannerströms sätt

9. Bryn allt du skivat upp, men var för sig eftersom det ska varvas var för sig i grytan. Om du har två stekjärn går det fortare. Bryn fläsket först och ganska hårt så att det blir en bra smaksättare. Bryn sedan köttet lätt i samma stekpanna så att det drar till sig den goda smaken av fläsket. Lägg kött och fläsk åt sidan, var för sig.

10. Bryn lök och potatis, var för sig, i den andra stekpannan. De ska bara mjukna och inte få färg. Bryn potatisen sist. (Om du bara har ett stekjärn börjar du med lök och potatis och steker därefter fläsk och ryggbiff.)
VÄRLDENS ENKLASTE: Mustig sjömansbiff på Leif Mannerströms sätt

11. Varva alltsammans i grytan. Börja och avsluta med potatisskivor. Salta och krydda mellan varven.
VÄRLDENS ENKLASTE: Mustig sjömansbiff på Leif Mannerströms sätt

12. När allt det brynta ligger på plats i grytan pudrar du det med 1 msk vetemjöl genom en tesil.
VÄRLDENS ENKLASTE: Mustig sjömansbiff på Leif Mannerströms sätt

13. Häll buljongen och ölet försiktigt över och tryck därefter ner lagerbladen i vätskan.

14. Lägg locket på grytan och ställ den på gallret i ugnen. Låt sjömansbiffen puttra där i 1 ½ timme. Under denna tid behöver du inte göra någonting. Du behöver inte ens lyfta på locket för att kolla eller smaka av. Du kan lugnt lita på att sjömansbiffen sköter sig som den ska i grytan och att den kommer att smaka himmelskt.

VÄRLDENS ENKLASTE: Mustig sjömansbiff på Leif Mannerströms sätt

 

 

Vill du ha recept på fler rätter lagade efter Leif Mannerströms recept? 

 

Klicka här om du vill ha recept på Leif Mannerströms kalops!

Leif Mannerströms lättlagade kalops

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här om du vill ha recept på viltstek med Leif Mannerströms enbärssås!

Festmiddag a la Leif Mannersröm: viltstek med gräddig enbärssås

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här om du vill ha recept på Leif Mannerströms torskfilé i ugn!

VÄRLDENS ENKLASTE: Mannerströms torsk i ugn

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här om du vill ha recept på Leif Mannerströms äppelkaka med pekannötstäcke!!

Äppelkaka med pekannötstäcke

 

 

 

 

 

 

 

(1.22k)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar