Annons

Annons

VÄRLDENS ENKLASTE: Torskfilé på Leif Mannerströms sätt

Vilket jättefiffigt sätt att laga torskfilé så att den blir vit och mjäll och inte riskerar att bli torr! Leif Mannerström avslöjar metoden i sin läckra kokbok "Mannerströms helg" och jag har testat den!

Den här artikeln innehåller affiliatelänkar till återförsäljare. Samtliga produkter är valda av redaktionen. Läs mer om hur affiliatelänkar fungerar här.

015

VÄRLDENS ENKLASTE: Torsk på Leif Mannerströms sätt

mannerström_leif_9

Leif Mannerström är en av mina tre husgudar (Leif GW Persson är en annan och den tredje är mästerbagaren Jan Hedh). Här är Leif på sin restaurang Kometen i Göteborg som han ägt sedan 2008. På menyn finns den ugnskokta torsken med räkor och ägg. (Foto: Tomas Yeh)

 

Det här behöver du till 1 (2) 4 portioner:

Torskfilé:  200 (400) 800 gr

Ägg, hårdkokt: ½ (1) 2 st

Räkor, skalade: 25 (50) 100 gr

Smör: 25 (50) 100 gr

Färsk pepparrot i bit: 1 (2) 4 cm

Scharlottenlök: ¼ (½) 1 st

Annons

Salt

Svartpeppar

Smör till formen

 

Garnering:

Färsk dill

 

Till servering:

Kokt potatis

Kokta morötter

 

Så här gör du:

VÄRLDENS ENKLASTE: Torsk på Leif Mannerströms sätt

1. Koka ägg, skala potatis och morötter, som skärs i stavar eller slantar.

2. Sätt ugnen på 125 grader och ugnsgallret på mittfalsen.

3. Smörj en ugnsfast form med höga kanter.

012

4. Skala schalottenlöken, hacka den fint och lägg i formen. Peppra löken lätt och slå på en bottenskyla med vatten.

014

5. Salta torskbitarna lätt och lägg i formen.

6. Täck formen väl med plastfolie. (Jo, Leif Mannerström använder plastfolie och det funkar alldeles utmärkt.)

7. Kör in formen mitt i ugnen och koka fisken 20-25 min (klart när innertemperaturen är 52 grader). När torsken är klar stängs ugnen av. Låt formen stå kvar 5 minuter (då kommer torskfilén upp i 56 grader och den är klar).

8. När torsken åkt in i ugnen sätter du på potatisen och kokar upp lättsaltat vatten till morötterna. Lägg morötterna i det kokande vattnet när torsken stått 15 minuter i ugnen.

9. Skala och hacka ägg.

10. Skala pepparroten.

11. Bryn smöret enligt filmen och beskrivningen nedan.

12. Fördela ägghack och räkor över torsken strax före servering. Riv över pepparrot. Slå över det brynta smöret. Toppa med en dillkvist. Servera med kokt potatis och kokta morötter. (Sugarsnaps är också gott till.)

 

Så här bryner du smör så att det smakar som om Leif Mannerström hade gjort det:

1. Lägg smöret i en tjockbottnad kastrull och sätt på medelvärme. Behåll den temperaturen hela tiden.

2. Häll iskallt vatten i en bunke som är större än kastrullen och ställ i diskhon. (Kastrullen ska kylas snabbt i den när smöret är brynt.)

3. Rör då och då i smöret medan det smälter.

4. Låt det smälta smöret puttra på och rör i det lite så att värmen fördelas jämnt.

5. När smöret börjar koka och bubbla ska du röra hela tiden så att det inte fastnar i kastrullens botten.

6. När smöret börjar skumma och dofta nötaktigt är det snart klart. När det blir brunt är det helt klart.

7. Ställ kastrullen snabbt i det iskalla vattnet så att kokningen avstannar. Skumma av lite med en sked.

8. När du häller smöret ur kastrullen var noga med att få med det bruna som lagt sig på bottnen!

 

TIPS!

Smöret kan brynas i förväg och värmas på svag värme under omrörning.

 

 

TACK till  Norstedts för att jag fick lotta ut kokboken ”Mannerströms helg” och tack till Johan Hedberg, som gjort filmen ovan och lärt mig bryna smör så att det smakar som på Restaurang Kometen!

VÄRLDENS ENKLASTE: Torsk på Leif Mannerströms sätt

Foto: Tomas Yeh

Klicka här för att köpa kokboken Mannerströms helg!

 

 

HÄR KOMMER TIPS PÅ 2 LÄCKRA VÅRMENYER!

Klicka här för att komma till meny 1!

Min godaste påskmeny

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här för att komma till meny 2!

Min festliga valborgsmeny

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här för att komma till recept på festlig rabarberkaka med marängtäcke!

Festlig rabarberkaka med marängtäcke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(1.08k)

3 kommentarer

 


Annons

Annons

Laddar