Annons

Annons

VÄRLDENS ENKLASTE: Kalops på Leif Mannerströms sätt

Kalops är både god och lättlagad husmanskost som passar lika bra till vardag som fest. Det är bara att skära kött, lök och morötter i bitar och sedan i med allt i grytan, där det får stå och puttra en och en halv timme. Serveras med kokt potatis och inlagda rödbetor.

Leif Mannerströms lättlagade kalopsNär jag växte upp lagade mamma kalops en eller ett par gånger om året. Det var alltid lika gott och jag kan fortfarande känna smaken av den i munnen. Men hon använde aldrig något recept. När jag frågade henne för ett tag sedan om det sa hon att hon brukade göra som hennes mor hade gjort och sedan smakade hon sig fram. Så jag fick snällt leta fram Leif Mannerströms recept och kunde då konstatera att den blev lika god som mammas och att det är en väldigt lättlagad rätt. När jag var barn skulle man aldrig drömma om att äta kalops till söndagsmiddag, men det gör vi idag. Husmanskost är ju det godaste man kan äta.

Annons

Leif Mannerströms lättlagade kalopsDet här behöver du till 6 portioner:

Högrev av oxkött: 2 kg

Gul lök, medelstor: 2 st

Morot, stor: 2 st

Ansjovisspad: 2 msk

Lagerblad: 6 st

Kryddpepparkorn: 15 st

Kryddnejlika, hel: 5 st

Salt: ca 2 tsk

Svartpeppar

Vetemjöl: 1/2-1 msk

Smör till stekning, normalsaltat

 

Till servering:

Kokt potatis

Inlagda rödbetor

Leif Mannerströms lättlagade kalopsGör så här:

1. Skär köttet i bitar som är ca 4 x 4 cm stora.

2. Skala löken och morötterna och skär dem i stora bitar.

Leif Mannerströms lättlagade kalops3. Bryn köttet ett par minuter på varje sida i en stor gjutjärnsgryta, tills det inte längre är blodigt. Salta och peppra.
Leif Mannerströms lättlagade kalops4. Lägg allt kött i grytan och pudra det med vetemjöl.
Leif Mannerströms lättlagade kalops5. Lägg lök- och morotsbitar i grytan.
Leif Mannerströms lättlagade kalops6. Rör om så att allt blandas.
Leif Mannerströms lättlagade kalops7. Koka upp vatten och häll i grytan så att det täcker köttet, löken och morötterna, ca 8-10 dl. (Gör gärna som Per Morberg: Tillsätt 2½-3 msk kalvfond/oxfond för ännu högre smak.)

8. Tillsätt ansjovisspadet, lagerbladen och kryddorna. (Gör gärna som Per Morberg: Stöt kryddpepparkornen och nejlikorna i en mortel innan du häller dem i grytan.)

9. Låt kalopsen sjuda på svag värme på spisen under lock, ca 1 ½ timme. Smaka av och tillsätt ev mer salt.

Leif Mannerströms lättlagade kalops10. Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor.

 

 

 

 

Klicka här om du vill ha recept på Leif Mannerströms mustiga sjömansbiff!

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här om du vill ha recept på festmiddag à la Leif Mannerström!

Festmiddag a la Leif Mannersröm: viltstek med gräddig enbärssås

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här om du vill ha recept på torskfilé på Leif Mannerströms sätt!

VÄRLDENS ENKLASTE: Mannerströms torsk i ugn

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här om du vill ha recept på Leif Mannerströms äppelkaka med pekannötstäcke!

Äppelkaka med pekannötstäcke

 

 

 

 

 

 

 

(944)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar