Annons

Annons

VÄRLDENS ENKLASTE: Gun-Helens älggryta med champinjoner

Det här är det absolut godaste jag ätit! Receptet är taget ur en nyutkommen kokbok där 200 svenska skolkockar bidragit med sina favoritrecept och som just fått pris av Carl-Jan Granqvist. Wow, tänk om man fått sådan mat på 60-talet och med vin i dessutom! När jag gick i småskolan var det skolgång på lördagar och skoldagen avslutades ofta med chokladsoppa till lunch. :-( :-( :-( Den här superläckra älggrytan är så enkel att laga att det enda jobbiga är att ansa champinjonerna. Man behöver inte ens bryna kött och svamp och smutsa ner stekjärnet. Bara ner med allt i grytan, som ska småputtra ca 2 timmar och sprida härliga kryddofter i köket. Du kommer inte att bli besviken! Jag lovar!

VÄRLDENS ENKLASTE: älggryta

Det godaste jag någonsin ätit! Det tyckte min norrländske sambo också som var lycklig över att bli serverad vilt. Lilla Minni ville knappt äta sin egen mat när hon kände dofterna. Eftersom jag lagade en rejäl sats räckte det till nästa dag. Det var nästan ännu godare då.

Annons

VÄRLDENS ENKLASTE: älggryta

Rostade rotrukter passar perfekt till. Allt (utom sötpotatisen och rosmarinen) kommer från Den gröna fabriken i Vellinge utanför Malmö. Ekologiskt och gott!

VÄRLDENS ENKLASTE: älggryta

Det här behöver du till 6 portioner:

Älggrytbitar: 1000 gr

Vatten: 6 dl

Köttbuljongtärning: 1,5 st

Rödvin: 2 dl

Kinesisk soja: 4 msk

Enbär: 20 st

Kryddpepparkorn: 24 st

Lagerblad: 2 st

Kryddnejlika, hel: 8 st

Champinjoner, färska: 600 gr

Creme fraiche: 2 dl

Vispgrädde: 2 dl

Svartpeppar

VÄRLDENS ENKLASTE: älggryta

Gör så här: 

1. Koka upp vatten, buljongtärningar, rödvin och kinesisk soja i en stor gryta.

2. Lägg i grytbitarna och kryddorna. Låt småkoka under lock 1,5 timme.

3. Ansa champinjonerna och skär dem i kvarter.

4. Lägg champinjoner, creme fraiche och vispgrädde i grytan och låt småkoka ytterligare 20 min under lock.

Gott med rostade rotfrukter eller bara kokt potatis till. Och så syltlök. Rotfrukterna rostade jag i 225 grader varm ugn i 30 minuter med lite olivolja ringlad över och ett par kvistar rosmarin som jag har i en kruka i köksfönstret.

Gun-Helens älggryta

Receptmakare är skolkocken Gun-Helen Hult från Sätoftaskolan och receptet är taget ur Kokbok för världens viktigaste matgäster, som belönades med förstapriset när Årets Svenska Måltidslitteratur utsågs på Kungliga biblioteket i Stockholm den 20 oktober i år. Prisutdelare var Carl Jan Granqvist. Bakom kokboken med 200 läckra recept framtagna av skolkockar i 40 svenska kommuner står Magasin Måltid. Recepten är anpassade för 4 eller 100 gäster. 🙂 Om du vill köpa kokboken mejlar du till [email protected]  Priset är 400:- exkl moms och frakt.

 

 

Vill du ha fler recept på goda vilträtter?

 

Timjansdoftande älgfärsbiffar

 

 

 

 

 

 

 

Timjansdoftande älgfärsbiffar

KLICKA HÄR!

 

Vildsvinsgryta och boktips

 

 

 

 

 

 

 

Lättlagad vildsvinsgryta

KLICKA  HÄR!

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(48)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar