Annons

Annons

VÄRLDENS ENKLASTE: Bjud på gåsmiddag och låt gåsen laga sig själv

När jag var liten turades mamma och tant Maj om att bjuda på gås på Mårtensafton och de pratade alltid om hur jobbigt det var. Gåsen skulle ösas en gång i kvarten och sedan var det en mardröm att få ugnen ren igen. Så där gör inte jag. Jag steker istället gåsen, som ska vara fryst, i en stekpåse och på 75 graders ugnsvärme. Och oftast väljer jag frysta gåsbröst istället för hel gås. Förberedelserna tar bara en kvart, sedan sköter gåsen sig själv i ugnen hela dagen och det återstår bara att få skinnet gyllenbrunt och att göra en god sås av gojset i stekpåsen innan det är dags att sätta sig till bords och njuta av festmåltiden. Det blir sammanlagt inte mer än en timmes köksjobb. Det kan det väl vara värt?

Bjud på gåsmiddag och låt gåsen laga sig själv

Jag kan varmt rekommendera gåsbröst från Åke P. De tar bara 6 timmar i ugnen. Mejla till Åke P. och fråga var på din ort du kan få tag på deras gåsbröst. Det gjorde jag.

 

Numera är det väl nästan ingen som har lust att laga gås till Mårtensafton och det kostar en förmögenhet om man ska gå på restaurang, där man inte får mer än ett par små bitar. Följ min tidsplan och recept nedan så kan du utan att anstränga dig imponera med en gåsmiddag. Gåsköttet blir dessutom saftigare när det tillagas så här.

Annons

Dagen före gåsmiddagen ser jag till att ha allt hemma och då brukar jag passa på att göra äppelkakan till desserten eftersom ugnen är upptagen hela nästa dag. (Recept på supergod skånsk äppelkaka med pekannötstäcke här.)

Innan jag lägger mig på kvällen förbereder jag allt. Jag ställer in ugnen på 75 grader men utan att sätta på den, tar fram den stora långpannan som hör till ugnen, stekpåsar, ett par äpplen, en apelsin, en påse katrinplommon utan kärnor, potatisskalaren, en kniv och en skärbräda, för på morgonen blir det bråttom. Sedan sätter jag väckarklockan på ringning 13 timmar innan gåsen ska ätas. Men om du har köpt gåsbröst kan du sova ett par timmar till.

Stora gåsbröst: sätt klockan på ringning 11 timmar innan de ska ätas.

Om du köpt tunna gåsbröst blir det sovmorgon. Du behöver inte stiga upp förrän 7 timmar innan de ska ätas.

013

I novembermörkret behöver vi smörja kråset!

 

13 timmar innan gåsen ska ätas är det dags att börja tillaga den. Vi brukar äta kl 18, så jag stiger upp kl 5 och sätter på ugnen, skalar äpplena och apelsinen, tar ut gåsen ur frysen och fyller den med katrinplommon och bitar av äpple och apelsin. Sedan körs den in i den 75 grader varma ugnen. Därefter går jag och lägger mig igen och är ledig hela dagen fram till kl 17. Det är bara bordet som ska dukas och vaniljsåsen som ska fixas.

Men om jag har köpt stora gåsbröst brukar jag inte stiga upp förrän kl 7 eftersom de nöjer sig med 10 timmar i ugnen. I år köpte jag Åke P:s tunna gåsbröst, som bara behöver 6 timmar i ugnen. Då hann jag till och med göra äppelkakan innan jag körde in gåsbrösten i ugnen kl 11. Lägg ett eller två gåsbröst i varje stekpåse och fyll påsarna med katrinplommon och bitar av äpple och apelsin innan du kör in dem i ugnens långpanna i den 75 grader varma ugnen.

Klockan 17 är det dags att ta ut gåsen/gåsbrösten ur ugnen för att bryna skinnet och göra såsen. När skinnet är gyllenbrunt och knaprigt packar du in gåsen/gåsbrösten i ugnsfolie och låter dem vila minst en kvart innan du styckar gåsen/skär upp gåsbrösten.

Sedan är det hög tid att koka potatis, brysselkål och värma rödkålen.

När du skurit upp gåsen/gåsbrösten lägger du ugnsfolie över uppläggningsfatet och packar in det i flera lager rena kökshanddukar så att köttet håller sig varmt tills gästerna kommer. Jag har jag turen att ha en elektrisk värmeplatta som jag ställer uppläggningfatet på – bästa hjälpredan i köket när man ska ha middagsbjudning!

Kl 18 kommer gästerna. När vi satt oss till bords kör jag in äppelkakan i ugnen för uppvärmning om jag gjort den dagen före. (Om jag gjort den samma dag har jag packat in den i folie och rena kökshanddukar och den behöver inte värmas.) Lägg ugnsfolie över äppelkakan om den ska värmas. Sätt ugnen på 175 grader när du kört in formen. I min keramikform behöver äppelkakan 30 minuter för att bli lagom varm, men i t ex en pyrexform går det fortare.

011

Äntligen Mårtensafton!

 

Det här behöver du:

Djupfryst hel gås eller gåsbröst: mängd efter antal gäster.

Stekpåsar: 1 stor påse till en hel gås/1 mindre till 1-2 gåsbröst

2 äpplen

1 apelsin

1 påse katrinplommon utan kärnor

(Till pensling av skinnet)

Flytande honung

Rapsolja att smörja långpannan med

(Till såsen)

Vispgrädde/mjölk, sherry/marsalavin, kalvfond/köttfond, svartvinbärsgelé, salt och peppar

 

Gör så här 13 timmar innan gåsen ska ätas (11 resp 7 timmar om du köpt gåsbröst):

1. Sätt ugnen på 75 grader.

2. Skala äpplena, tag bort kärnhus och dela dem i bitar. (De ska så småningom mixas till såsen.)

3. Skala apelsinen, tag bort så mycket du kan av det vita innerskalet och dela den i bitar. (Den ska så småningom också mixas till en såsen.)

4. Tag ut gåsen/gåsbrösten ur frysen, krana lite hett vatten på förpackningen så att plasten lossnar.

VÄRLDENS ENKLASTE: Laga gåsamiddag på ett litet kick

Jag brukar köpa gåsbröst, som jag tycker är enklare att skiva upp än att stycka en hel gås. Förra året fick jag få tag i stora skinnfria gåsbröst från Maja Gås, som fick ligga i ugnen i 10 timmar.

 

5. Fyll gåsen med katrinplommon och bitar av äpple och apelsin. Lägg den på rygg i stekpåsen. Om du inte kommer åt att fylla den lägger du fruktbitarna i stekpåsen. Några timmar senare, när gåsen börjat tina, kan du lättare fylla den inuti.

Om du köpt gåsbröst lägger du 1-2 gåsbröst med skinnsidan upp i en stekpåse och fyller påsen med katrinplommon och bitar av äpple och apelsin.

6. Förslut stekpåsarna, klipp av ändarna för säkerhets skull och lägg stekpåsarna i den stora långpannan som hör till ugnen.

7. Kör in långpannan strax under mitten i ugnen och se till att stekpåsarna inte rör vid ugnens element.

 

VÄRLDENS ENKLASTE: Laga gåsamiddag på ett litet kick

När gåsen/gåsbrösten är klara är det bara att bryna skinnet och att göra en god sås av gojset i stekpåsarna.

 

8. Efter 12 resp 10 eller 6 timmar tar du ut långpannan med gåsen/gåsbrösten ur ugnen och drar upp ugnsvärmen till 225 grader.

9. Lyft bort stekpåsarna från långpannan och pensla den med lite rapsolja. Tag ut gåsen/gåsbrösten ur stekpåsarna och lägg i den smorda långpannan.

Pensla skinnet på gåsbrösten med flytande honung och kör in långpannan mitt i ugnen 10-15 minuter så att skinnet blir gyllenbrunt och knaprigt. OBS! Håll koll så att det inte bränns vid!

Gåsen lägger du på magen och penslar ryggen med flytande honung och kör in långpannan lite längre ner i ugnen i 10-15 minuter så att ryggen hamnar mitt i ugnen, men inte högre upp! Sedan vänder du på gåsen och penslar bröstet med flytande honung och kör in långpannan i ugnen igen i 10-15 minuter, så att skinnet på båda sidor blir gyllenbrunt och knaprigt. OBS! Håll koll så att skinnet inte bränns vid!

10. När skinnet är gyllenbrunt packar du in gåsen/gåsbrösten i ugnsfolie och låter dem vila minst en kvart innan du styckar gåsen/skär upp gåsbrösten.

11. Nu är det hög tid att koka potatis, brysselkål och värma rödkålen.

12. Häll gojset från stekpåsarna i en bunke. Kör med mixerstav tills allt är mosat. Låt det stå en liten stund i bunken och tag ev bort fettet som lägger sig ovanpå. Häll därefter gojset i en kastrull.

 

Bjud på gåsmiddag och låt gåsen laga sig själv

Underbart god sås som i år fick en rejäl skvätt marsalavin istället för sherry. Gojset spädde jag i år ut med mellanmjölk istället för vispgrädde, annars hade såsen blivit alldeles för tjock.

13. Koka upp gojset med vispgrädde eller mjölk, sherry/marsalavin, kalvfond/köttfond, svartvinbärsgelé, salt och peppar. Mängden ingredienser beror på hur mycket gojs du har fått, vilket i sin tur beror på hur stor gås/hur många gåsbröst du har stekt. Jag häller i rejält av alla ingredienser och rör om och smakar av tills jag tycker att det är gott. Det kan inte misslyckas! Gelén och sherryn sätter pricken över i.

14. När du skurit upp gåsen/gåsbrösten lägger du ugnsfolie över uppläggningsfatet och packar in det i flera lager rena kökshanddukar så att köttet håller sig varmt tills gästerna kommer.

Serveras med kokt potatis och brysselkål, rödkål, ättiksgurka och gelé!

 

Gåsmiddag i allhelgonatid

Oftast slår jag två flugor i en smäll och bjuder på gåsmiddag till Allahelgon.

 

Tips!

Leif Mannerströms äppelkaka med pekannötstäcke serverad med vaniljsabayonne med apelsinsmak blir en perfekt avslutning på gåsmiddagen! Klicka här för recept! 

skånsk äppelkaka med pekannötstäcke

Världens godaste äppelkaka!

 

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(31)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar