Annons

Annons

VÄRLDENS ENKLASTE: Bjud på gåsmiddag och låt gåsen laga sig själv

När jag var liten turades mamma och tant Maj om att bjuda på gås på Mårtensafton och de pratade alltid om hur jobbigt det var. Gåsen skulle ösas en gång i kvarten och sedan var det en mardröm att få ugnen ren igen. Så där gör inte jag. Jag steker istället en djupfryst gås i en stekpåse på 75 graders ugnsvärme. Men oftast väljer jag frysta gåsbröst istället för hel gås. Förberedelserna tar bara en kvart, sedan sköter gåsen eller gåsbrösten sig själva i ugnen hela dagen och det återstår bara att få skinnet gyllenbrunt och att göra en god sås av gojset i stekpåsen innan det är dags att sätta sig till bords och njuta av festmåltiden. Det blir sammanlagt inte mer än en timmes köksjobb. Det kan det väl vara värt?

Bjud på gåsmiddag och låt gåsen laga sig själv

Jag kan varmt rekommendera gåsbröst från Åke P. De tar bara 7 timmar att tillaga. Mejla till Åke P. och fråga var på din ort du kan få tag på deras gåsbröst. Det gjorde jag förra året. Eller fråga i din butik om de kan beställa hem. Det gjorde vi i år. Vår Ica-butik trodde att Ica Maxi har dem hemma så här års.

 

Numera är det väl ingen som har lust att steka gås på Mårtensafton och det kostar en förmögenhet om man ska gå på restaurang, där man inte får mer än ett par små bitar. Följ min tidsplan och recept nedan så kan du utan att anstränga dig bjuda på en härlig gåsmiddag där alla får smörja kråset och äta sig riktigt mätta. Gåsköttet blir dessutom saftigare när det tillagas på mitt sätt.

Annons

Dagen före gåsmiddagen ser jag till att ha allt hemma och då brukar jag dessutom göra äppelkakan till desserten eftersom ugnen är upptagen hela nästa dag. (Recept på en jättegod skånsk äppelkaka med pekannötstäcke á la Leif Mannerström och Per Morberg hittar du här.)

Innan jag lägger mig kvällen före gåsmiddagen förbereder jag så mycket jag kan. Jag ställer in ugnsvärmen på 75 grader men sätter inte på ugnen, tar fram den stora långpannan som hör till ugnen, stekpåsar, äpplen och apelsiner, katrinplommon utan kärnor, potatisskalaren, en kniv och en skärbräda för på morgonen blir det bråttom. Sedan sätter jag väckarklockan på ringning 13 timmar innan gåsen ska ätas. Men om du har köpt gåsbröst kan du sova ett par timmar till.

Om du har köpt gåsbröst blir det sovmorgon. Du behöver inte stiga upp förrän 8 timmar innan de ska ätas.

013

I novembermörkret behöver vi smörja kråset. Gurkan lägger du själv 1 dygn innan den ska serveras (Klicka här!)

 

13 timmar innan gåsen ska ätas är det dags att börja tillaga den. Vi brukar äta kl 18, så jag stiger upp kl 5 och sätter på ugnen, skalar äpplena och apelsinen, tar ut gåsen ur frysen och fyller den med katrinplommon och bitar av äpple och apelsin. Sedan körs den in i den 75 grader varma ugnen. Därefter går jag och lägger mig igen och är ledig hela dagen fram till kl 17. Det är bara bordet som ska dukas och vaniljsåsen till äppelkakan som ska fixas under dagen.

Om jag har köpt Åke P:s gåsbröst, som bara behöver 7 timmar i ugnen hinner jag till och med göra äppelkakan innan jag kör in gåsbrösten i ugnen kl 10. (Beräkna 1 ½ timme till äppelkakan.) Lägg två gåsbröst i varje stekpåse och fyll påsarna med katrinplommon och bitar av äpple och apelsin innan du kör in dem i ugnens långpanna i den 75 grader varma ugnen.

Klockan 17 är det dags att ta ut gåsen/gåsbrösten ur ugnen för att bryna skinnet och göra såsen. När skinnet är gyllenbrunt och knaprigt packar du in gåsen/gåsbrösten i aluminiumfolie och låter dem vila minst en kvart innan du styckar gåsen/skär gåsbrösten i skivor.

Sedan är det hög tid att koka potatis, brysselkål och värma rödkål.

När du har styckat gåsen/skurit gåsbrösten i skivor och lagt dem på ett uppläggningsfat lägger du aluminiumfolie över och packar in fatet i flera lager rena kökshanddukar så att gåsköttet håller sig varmt tills gästerna kommer. Ställ det nära ugnen och spisen, där det är varmt. Jag har fått en elektrisk värmeplatta som jag lägger uppläggningfatet på – bästa hjälpredan i köket när man ska ha middagsbjudning!

Kl 18 kommer gästerna. När vi har satt oss till bords kör jag in äppelkakan i ugnen för uppvärmning, om jag har gjort den dagen före. Lägg ugnsfolie över äppelkakan, kör in den mitt i ugnen och sätt värmen på 175 grader. I min robusta keramikform behöver äppelkakan 30 minuter på sig för att bli lagom varm, men i en pyrexform går det fortare. (Om jag har gjort äppelkakan samma dag som gåsmiddagen packar jag in den i aluminiumfolie och rena kökshanddukar när den kommit ut ur ugnen. Då är den fortfarande ljummen när den ska ätas och behöver inte värmas. Låt den gärna stå på spisen där det är varmt från ugnen.)

011

Äntligen Mårtensafton!

 

Det här behöver du:

Gås eller gåsbröst, djupfryst: mängd efter antal gäster (1 Åke P-gåsbröst ger 1-1½ portion)

Äpple: 2 st till en hel gås (det behövs fler om du ska steka många gåsbröst)

Apelsin: 1 st till en hel gås (det behövs 2 apelsiner om du ska steka många gåsbröst)

Katrinplommon utan kärnor: 1 påse till en hel gås (köp för säkerhets skull 2 påsar om du ska steka många gåsbröst)

Stekpåse: beräkna 1 stor påse (L) till en hel gås, 1 mindre påse (M) till 2 gåsbröst

Raps- eller olivolja att pensla långpannan med

 

Till pensling av skinnet:

Flytande honung

 

Till såsen:

Vispgrädde eller mjölk

Sherry eller marsalavin

Kalvfond

Svartvinbärsgelé

Salt och peppar

 

Tillbehör:

Kokt potatis

Brysselkål

Rödkål

Inlagd gurka (klicka här för recept)

Gelé

 

Gåsmiddag

Åke P:s gåsbröst väger mellan ca 340 och 440 gram. De nöjer sig med 7 timmar i ugnen. Om du får tag på större gåsbröst än så behöver de någon timme till i ugnen. Se helst till att du inte får tag på gåsbröst med skrov, för då får du stycka dem. De här gåsbrösten, utan några som helst ben, tar bara en halv minut att skära upp i skivor.

 

Gör så här 13 timmar innan gåsen ska ätas (8 timmar om du köpt gåsbröst):

1. Sätt ugnen på 75 grader.

2. Skala äpplena, tag bort kärnhusen och skär fruktköttet i bitar. (De ska så småningom mixas till såsen.)

3. Skala apelsinen/apelsinerna, tag bort så mycket du kan av det vita innerskalet och skär fruktköttet i bitar. (Ska så småningom också mixas till såsen.)

4. Tag ut gåsen/gåsbrösten ur frysen, krana lite hett vatten på förpackningen så att plasten lossnar, om det behövs.

 

Gåsmiddag

5. Fyll gåsen med katrinplommon och bitar av äpple och apelsin. Lägg gåsen på rygg i stekpåsen (du behöver inte binda upp den). Om det ligger en påse med innankråm i gåsen lägger du fruktbitarna i stekpåsen istället för inuti gåsen. Några timmar senare, när gåsen har börjat tina, tar du ut påsen med innankråm och fyller gåsen med fruktbitarna. De kan såklart ligga kvar i stekpåsen, men du bör åtminstone ta ut plastpåsen med innankråm ur gåsen.

Om du har köpt gåsbröst lägger du 2 gåsbröst med skinnsidan upp i varje stekpåse och fyller påsen med katrinplommon och bitar av äpple och apelsin.

6. Förslut stekpåsarna, klipp av ändarna för säkerhets skull och lägg stekpåsarna i den stora långpannan som hör till ugnen.

Gåsmiddag

Jag brukar var noga med att påsarna inte ska nudda vid elementen i ugnen och klipper därför av så mycket jag kan av påsarna som inte behöver vara med.

7. Kör in långpannan strax under mitten i ugnen och se till att stekpåsarna inte nuddar ugnens element.

VÄRLDENS ENKLASTE: Laga gåsamiddag på ett litet kick

När gåsen/gåsbrösten är klara är det bara att bryna skinnet och göra en god sås av gojset i stekpåsarna.

 

8. Efter 12 resp 7 timmar tar du ut långpannan med gåsen/gåsbrösten ur ugnen och drar upp ugnsvärmen till 225 grader. För att vara på den säkra sidan kan du sticka in en köttermometer vid låret i gåsen/sticka termometern i ett gåsbröst och kolla att temperaturen är 70 grader.

9. Tag upp stekpåsen/stekpåsarna ur långpannan och pensla långpannan med raps- eller olivolja. Tag upp gåsen/gåsbrösten ur stekpåsen/stekpåsarna och lägg i den smorda långpannan.

Pensla skinnet på gåsbrösten med rikligt med flytande honung och kör in långpannan mitt i ugnen 10-15 minuter så att skinnet blir gyllenbrunt och knaprigt. OBS! Håll koll så att det inte bränns vid!

Gåsen lägger du på magen och penslar ryggen med rikligt med flytande honung och kör in långpannan lite längre ner i ugnen i 10-15 minuter så att gåsens rygg hamnar mitt i ugnen – men inte högre upp! Sedan vänder du på gåsen och penslar bröstet med rikligt med flytande honung och kör in långpannan i ugnen igen i 10-15 minuter, så att skinnet blir gyllenbrunt och knaprigt på båda sidor. OBS! Håll koll så att skinnet inte bränns vid!

10. När skinnet är gyllenbrunt packar du in gåsen/gåsbrösten i aluminiumfolie och låter den/dem vila minst en kvart innan du styckar gåsen/skär gåsbrösten i skivor.

11. Nu är det hög tid att koka potatis och brysselkål (5-7 minuter i lättsaltat kokande vatten) och att värma rödkålen!

12. Häll gojset i stekpåsarna (allt utom gåsbrösten) i en stor bunke. Kör med mixerstav tills allt är mosat och slätt och fint. Låt det stå en liten stund i bunken och tag bort fettet som lägger sig ovanpå. Häll därefter gojset i en kastrull.

 

Bjud på gåsmiddag och låt gåsen laga sig själv

Underbart god sås som den här gången fått en rejäl skvätt marsalavin istället för sherry. Gojset späddes ut med mellanmjölk istället för vispgrädde, annars hade såsen blivit för tjock.

 

13. Koka upp gojset med mjölk eller vispgrädde, marsalavin eller sherry, kalvfond, svartvinbärsgelé, salt och peppar. Mängden ingredienser beror på hur mycket gojs det har blivit i stekpåsen/stekpåsarna, vilket i sin tur beror på hur stor gås/hur många gåsbröst du har stekt. Jag häller i rejält av alla ingredienserna och rör om och smakar av tills jag tycker att det är gott. Det kan inte misslyckas. Gelén och sherryn sätter pricken över i. Får du inte till smaken riktigt är det oftast lite mer svartvinbärsgelé som behövs.

14. När du har skurit upp gåsen/skivat gåsbrösten och lagt bitarna på ett uppläggningsfat lägger du aluminiumfolie över och packar in fatet i flera lager rena kökshanddukar så att köttet håller sig varmt tills det ska ätas.

Serveras med kokt potatis och brysselkål, rödkål, ättiksgurka och gelé!

 

Gåsmiddag i allhelgonatid

Oftast slår jag två flugor i en smäll och bjuder på gåsmiddag till Allahelgon.

 

Tips!

Du kan minska stektiden för en hel gås till 6-7 timmar om du gör så här:

Stek gåsen i 75 grader i 3 timmar. Höj sedan temperaturen till 100 grader och stek den i 1 ½ timme. Därefter höjer du temperaturen till 125 grader och steker gåsen ytterligare 1 ½ timme om den väger 4 kg, men lite längre om den väger mer. Stick in en köttermometer vid låret – när termometern visar 70 grader är gåsen klar. Eller stick en knivspets i låret – om köttsaften är klar är gåsen färdigstekt, men om den är rosa får gåsen köras in i ugnen igen tills köttsaften är klar.

 

 

Godaste desserten att servera efter gåsen!

Leif Mannerströms och Per Morbergs äppelkaka med pekannötstäcke serverad med vaniljsabayonne med apelsinsmak blir en perfekt avslutning på gåsmiddagen! Klicka här för recept! 

skånsk äppelkaka med pekannötstäcke

Världens godaste äppelkaka!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(90)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar