Annons

Annons

VÄRLDENS ENKLASTE: Fläskfilé med gräddig grönpepparsås

Det här är världens bästa recept på en härlig festmiddag som kräver max en halvtimmes köksjobb och du slipper ifrån både matos och disk av stekjärn. Skiva upp fläskfilén, lägg bitarna i en ugnsform, rör ihop den goda såsen, häll den över köttet och sedan in med formen i ugnen en dryg timme. Under tiden lägger du pressgurka och efter halva stektiden kör du in klyftpotatis i ugnen och kokar sparris eller haricots verts. Enklare än så här kan det inte bli och inte godare heller. Kycklingfilé (både bröst- och lårfilé) funkar lika bra och blir underbart god till den krämiga såsen.

Fläskfilé med krämig grönpepparsås

Det här behöver du till ca 6 portioner:

Fäskfilé: 2 st (eller 6 kycklingfiléer – kycklinglårfiléer går också bra, räkna då 3-4 st/portion)

Grönpepparkorn: 2 ½ msk

Dijonsenap: ½ dl

Svartvinbärsgelé: ½ dl

Vispgrädde: 4 dl

Annons

Creme frâiche (34%, kokbar): 4 dl

Kinesisk soja: ¾ dl

Sherry/marsalavin/portvin: ¾ dl

Vetemjöl: 2-3 msk (3 msk för krämigare sås)

Colorit för mörkare sås: några droppar efter smak

 

Potatisklyftor:

Potatis: ca 3 st/person

Olivolja eller rapsolja: ½ dl

Flingsalt: efter smak

Rosmarin, torkad: efter smak

 

Serveras till:

Grön sparris eller haricots verts

Pressgurka (klicka här för att komma till receptet)

VÄRLDENS ENKLASTE: Festkyckling med himmelsk sås

Gör så här:

1. Tag ut fläskfilén ur kylen 1 timme innan den ska tillagas. (Om du köpt kycklingfiléer tar du dem direkt ur kylen.)

2. Sätt ugnen på 175 grader.

Fläskfilé med krämig grönpepparsås

3. Smörj en ugnsform.

4. Putsa fläskfiléerna, skär dem i ca 3 cm tjocka skivor, lägg dem i formen och platta till dem lite. (Kycklingfiléer lägger du bara direkt i formen.)

Fläskfilé med krämig grönpepparsås

5. Krossa grönpepparkornen i en mortel.

Fläskfilé i krämig grönpepparsås

6. Blanda ut gelé i dijonsenap. Tillsätt vispgrädde, creme frâiche, soja, sherry e dyl, grönpepparkross och blanda samman. Rör tills alla klumpar från gelé och creme frâiche försvunnit. Sikta ner vetemjölet, lite i taget, i blandningen med en tesil och vispa med en handvisp så att inte vetemjölet lägger sig i klumpar. Rör ner några droppar Colorit för mörkare sås. Häll blandningen över köttet.

7. Stek köttet mitt i ugnen 70 minuter (kycklinglårfilé tar bara 60 minuter). Stick gärna in en gaffel i ugnen och vispa lite i såsen 2-3 gånger under stekningen.

Fläskfilé med krämig grönpepparsås

8. Klyftpotatis: När köttet körts in i ugnen tvättar du potatisen, skär dem i klyftor (eller halverar dem) och lägger i en stor plastpåse. Häll ½ dl olja i påsen, skaka om och se till att alla klyftor/halvor blir väl smorda. Slå ut dem i en smord ugnsform, strö flingsalt och rosmarin över. Kör in formen bredvid köttet när det är 35 minuter kvar av köttets stektid så blir allt klart samtidigt.

Fläskfilé med krämig grönpepparsås

9. Grön sparris: När det är 20 minuter kvar av köttets stektid kokar du upp vatten och salt i en rymlig kastrull på spisen, sköljer och skär av ett par cm på sparrisstjälkarna samt binder om ett hushållssnöre (så att sparrisen går lätt att fiska upp ur det heta vattnet när den är kokt). Lägg sparrisen i det kokande vattnet och låt koka ca 5 min. Stick en provsticka i stjälken och känn efter när den är klar. Det ska vara lite tuggmotstånd. Tag upp sparrisen och svep in den i en ren kökshandduk tills den ska serveras.

På vintern kokar jag haricots verts istället för sparris: När det är 20 minuter kvar av köttets stektid kokar du upp vatten och salt i en kastrull på spisen, sköljer och ansar haricots verts. Lägg dem i det kokande vattnet i 5 minuter. Tag upp dem med en hålslev och lägg dem i ett durkslag, kyl dem snabbt under rinnande kallt vatten för att behålla den gröna färgen.

Smaklig spis!

VÄRLDENS ENKLASTE: Fläskfilé med gräddig grönpepparsås och grön sparris

 

 

HÄR FÅR DU TIPS PÅ 2 LÄCKRA VÅRMENYER!

Klicka här för att komma till meny 1!

Min godaste påskmeny

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här för att komma till meny 2!

Min festliga valborgsmeny

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här för recept på min festliga rabarberkaka med marängtäcke!

Festlig rabarberkaka med marängtäcke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(4.5k)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar