Annons

Annons

VÄRLDENS ENKLASTE: Fläskfilé med gräddig grönpepparsås och grön sparris

Det här är världens bästa recept på en härlig festmiddag som kräver max en halvtimmes köksjobb och du slipper ifrån både matos och disk av stekjärn. Skiva upp fläskfilén, lägg bitarna i en ugnsform, rör ihop den goda såsen, häll den över köttet och sedan in med formen i ugnen en dryg timme. Under tiden gör du pressgurkan och efter halva stektiden kör du in klyftpotatisen i ugnen och kokar sparrisen. Enklare än så här kan det inte bli och inte godare heller. Kycklingfilé (både bröst- och lårfilé) funkar lika bra och blir underbart god till den krämiga såsen.

Fläskfilé med krämig grönpepparsås

Det här behöver du till ca 6 portioner:

Fäskfilé: 2 st (eller 6 kycklingfiléer – kycklinglårfiléer går också bra, räkna då 3-4 st/portion)

Grönpepparkorn: 2,5 msk

Dijonsenap: 1/2 dl

Svartvinbärsgelé: 1/2 dl

Annons

Vispgrädde: 4 dl

Creme fraiche (34%, kokbar): 4 dl

Kinesisk soja: 3/4 dl

Sherry/marsalavin/portvin: 3/4 dl

Vetemjöl: 3 msk (2 msk räcker om du använder kycklingfiléer)

Colorit för mörkare sås: några droppar efter smak

 

Potatisklyftor:

Potatis

Olivolja eller rapsolja: 1/2 dl

Flingsalt: efter smak

Rosmarin, torkad: efter smak

 

Serveras till:

Grön sparris

Pressgurka (KLICKA HÄR för recept!)

VÄRLDENS ENKLASTE: Festkyckling med himmelsk sås

Gör så här:

1. Tag ut fläskfilén ur kylen 1 timme innan den ska tillagas. (Om du använder kycklingfiléer tar du dem direkt ur kylen.)

2. Sätt ugnen på 175 grader.

Fläskfilé med krämig grönpepparsås

3. Smörj en ugnsform.

4. Putsa fläskfiléerna, skär dem i 3 cm tjocka skivor, lägg dem i formen och platta till dem lite. (Kycklingfiléer lägger du bara direkt i formen.)

Fläskfilé med krämig grönpepparsås

5. Krossa grönpepparkornen i en mortel.

6. Blanda ut gelén i dijonsenapen. Tillsätt vispgrädde, creme fraiche, soja, sherry (etc), grönpepparkross och blanda samman. Rör tills alla klumpar från gelén och creme fraichen försvunnit. Sikta ner vetemjölet i blandningen med en tesil och rör om noga så att vetemjölet inte lägger sig i klumpar. Rör ner några droppar Colorit för mörkare sås. Häll blandningen över köttet.

Fläskfilé i krämig grönpepparsås

7. Stek köttet mitt i ugnen 70 minuter (kycklingfilé tar bara 60 minuter). Stick gärna in en gaffel i ugnen och vispa runt såsen 2-3 gånger under stekningen.

Fläskfilé med krämig grönpepparsås

8. Klyftpotatis: När köttet körts in i ugnen tvättar du potatisen, skär dem i klyftor (eller halverar dem) och lägger i en stor plastpåse. Häll 1/2 dl olja i påsen, skaka om och se till att alla klyftor/halvor blir väl smorda. Slå ut dem i en smord ugnsform, strö flingsalt och rosmarin över. Kör in formen bredvid köttet när det är 40 minuter kvar av köttets stektid så blir allt klart samtidigt.

Fläskfilé med krämig grönpepparsås

9. Grön sparris: När det är 20 minuter kvar av köttets stektid kokar du upp vatten och salt i en rymlig kastrull på spisen, sköljer och skär av ett par cm på sparrisstjälkarna samt binder om ett hushållssnöre (så att sparrisen går lätt att fiska upp ur det heta vattnet när den är färdigkokt). Lägg sparrisen i det kokande vattnet och låt koka ca 5 min. Stick en provsticka i stjälken och känn efter när den är klar. Det ska vara lite tuggmotstånd. Tag upp sparrisen och svep in den i en ren kökshandduk tills den ska serveras.

På vintern kokar jag haricots vert istället för sparris: När det är 20 minuter kvar av köttets stektid kokar du upp vatten och salt i en kastrull på spisen, sköljer och ansar haricotsverten. Lägg dem i det kokande vattnet i 5 minuter. Tag upp dem med en hålslev och lägg dem i ett durkslag, kyl dem snabbt under rinnande kallt vatten för att behålla den gröna färgen.

Smaklig spis!

VÄRLDENS ENKLASTE: Fläskfilé med gräddig grönpepparsås och grön sparris

Jag kan också rekommendera Kycklingfilé med himmelsk sås som är lika enkel att laga och lika god. Klicka här för receptet!

LÄS OCKSÅ

(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar