Annons

Annons

Var rädd om din hunds tänder

184

När Minni var 4 månader tappade hon äntligen valptänderna som gett mig så många småsår och blåmärken. Hon är fortfarande en mästare på att nypa mig i överarmarnas undersidor och stortårna tycker hon är extra kul när jag har målat naglarna röda. Men oj så känsliga de är! Annars är en grillvante perfekt att skydda sig med, men en sådan är det inte alltid så lätt att ha i beredskap.

Annons

027

031

Mina tidigare hundar fick aldrig sina tänder borstade, vilket i flera fall resulterade i tandutdragningar och infektioner med jobbiga pencillinkurer som inte alla tålde. Men det är olika från hund till hund och en av mina tidigare cockrar, som blev 14 år, hade friska kritvita tänder utan tandsten hela livet. Och Minnis 14-åriga pappa Ricardo lär ha fina tänder, så jag håller tummarna. Jag har i alla fall lovat mig själv att jag ska göra vad jag kan och så snart Minni började få sina permanenta tänder köpte jag en barntandborste. Damen som hjälpte mig till rätta på apoteket i Ängelholm frågade om valpen var en liten flicka. ”Då ska hon ha den här!” sa hon och gav mig en rosa med en prinsessa. 🙂 Jag använder en tandcreme med svag mentolsmak som jag köper i hundaffären, de finns med bl a leverpastejsmak också.

032

Är hunden inte van att ha en tandborste i munnen funkar en skrubbvante bra, men det gäller att vara försiktig även med en hunds tandkött. Tandborstarna till höger träs på fingret. Jag testade båda alternativen på vår förra hund Lina och de funkade bra med en klick hundtandcreme. Skrubbvanten säljs bland hygienartiklar för människor lite varstans och tandborstarna på bilden säljs i hundaffären.

002

Min kollega Christina Mellberg, som är reporter/hälsoredaktör på Hemmets och matte till pudeln Zack, fick av sin uppfödare rådet att en gång i veckan borsta tänderna med bikarbonat. Ett perfekt alternativ när man inte har möjlighet att borsta hundens tänder varje kväll. Efter 12 år har fine Zack alla sina tänder i behåll.

Av Hemmets frilansreporter Anki Linderoth, matte till retrievrarna Lasse och Bosse, fick jag ett annat tips: att ge hunden färskfoder istället för torrfoder. Lasse, som alltid behövt en årlig tandsanering hos veterinären, slapp detta efter att ha börjat få färskfoder. Vi följde rådet och 11-åriga Lina fick det under sina sista 8 månader. Hon älskade det och blev till på köpet pigg och energisk som en unghund. Det finns olika fabrikat av färskfoder i hundaffärernas frysdisk, alltifrån stinkande till luktfria.

030

Förutom tuggskor av oxhud och ett hjorthorn som Minni älskar att gnaga på får hon tuggpinnar av oxhud. Förr köpte jag stora oxben i hundaffären men slutade med det när jag fick veta att tänderna kan spräckas av dem och att torkad oxhud är bättre av den anledningen. T h på bilden ovan torkad oxhud med torkad kyckling runt, t v torkat fiskskinn som flätats. I en av Malmös fiskehoddor torkar fiskarna skinn från fisk de filéat och säljer som nyttigt hundgodis. Tipsa din fiskhandlare om det!

528

(6)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar