Annons

Annons

Tjuvstarta julbaket med pepparkaksknutar

Snart är det dags för alla härliga julsmaker och juldofter. I fredags tjuvstartade jag med att baka knutar med pepparkaksfyllning som smakar ljuvligt, doftar himmelskt och lockar fram allt mysiga julkänslor. Recept på både stor och liten sats får du nedan. Baka gärna stor sats om du har plats i frysen. Jag satte i mig 4 stycken när de kom ut ur ugnen...

Pepparkaksknutar

 

Fyllningen i de här lättbakade och supergoda knutarna innehåller brunt farinsocker och rejält med pepparkakskryddorna kanel och nejlikor. Rosta helst mandlarna och hacka dem grovt. Det blir mycket mer smak då. Strö lite ströbröd över fyllningen så rinner den inte ut lika mycket som den annars brukar göra.

Annons

 

Pepparkaksknutar

 

Det här behöver du till 20 (40) pepparkaksknutar:

Degen:

Vetemjöl: 7 ½-8 dl/450-480 gr (15-16 dl/900-960 gr)

Jäst för söta degar: 25 (50) gr

Ägg, normalstort: 1 (2) st

Smör, normalsaltat (att smälta): 50 (100) gr

Mjölk (att värma): 2 ½ dl/250 gr (5 dl/500 gr)

Strösocker: ½ (1) dl

Kardemumma, malen: 1 (2) msk

Salt: 1 krm (½ tsk)

 

Fyllning:

Smör, normalsaltat, mjukt: 125 (250) gr

Brunt farinsocker: 100 gr/1 ¼ dl (200 gr/2 ½ dl)

Kanel: 2 (4) msk

Nejlikor, malda: 1 ½ (3) tsk

Skorpmjöl: 1 ½ (3) msk

 

Garnering:

Mandel: 40 (80) gr

Pärlsocker: (1) 2 msk

 

Pensling:

Ägg, normalstort: 1 (2) st

Salt: en nypa

 

Pepparkaksknutar

 

Gör så här:

1. Tag fram 2 (4) ägg minst 1 timme innan du ska baka så att de blir rumstempererade.

2. Tärna 125 (250) gr smör och lägg i en skål så att det är riktigt mjukt när du ska blanda fyllningen. (Arlas smör mjuknar fortast.)

3. Smula ner 25 (50) gr jäst för söta degar i degblandarens bunke.

4. Smält 50 (100) gr smör i en kastrull på spisen på låg värme. När smöret smält häller du i 2 ½ (5) dl mjölk och låter blandningen bli 37 grader.

5. Häll mjölkblandningen över jästen och rör om tills jästen löst sig. Knäck ner 1 (2) ägg och rör om.

6. Lägg i 7 ½-8 dl/450-480 gr (15-16 dl/900-960 gr) vetemjöl, ½ (1) dl strösocker, 1 (2) msk kardemumma, 1 krm (1 tsk) salt i degbunken och kör degblandaren på låg hastighet 15 minuter till en smidig deg.

 

Pepparkaksknutar

Mina överdragshättor från Toppits har tagit slut och jag har glömt köpa nya. Då duger duschmössorna jag fått på hotell under årens lopp alldeles utmärkt.

 

7. Lägg plast över bunken och låt degen vila 30 min på dragfri plats, gärna i mikron.

8. Rosta gärna mandlarna för högre smak: Lägg 40 (80) gr mandel i en ugnsform, kör in den mitt i ugnen, sätt värmen på 200 grader och rosta mandlarna ca 12 minuter, tills de får fin färg. Du behöver inte röra om under tiden de rostas. Låt mandlarna svalna.

9. Gör fyllningen: Lägg 100 gr/1 ¼ dl (200 gr/2 ½ dl) brunt farinsocker, 2 (4) msk kanel, 1 ½ (3) tsk malda nejlikor i bunken med mjukt smör och blanda till en mjuk och bredbar fyllning.

10. Lägg bakplåtspapper på 2 (4) bakplåtar.

11. Vispa upp 1 (2) ägg med en gaffel i en liten skål, tillsätt en nypa salt och rör om, så blir ägget rinnigare och lättare att pensla.

12. Hacka mandlarna grovt.

 

Pepparkaksknutar

13. När degen vilat 30 minuter: Mjöla bakbordet och häll ut degen på det. Om du bakar stor sats låter du halva degen ligga kvar i bunken medan du tar hand om den första halvan. Kavla ut degen till en stor rektangel, ca 50 cm x 30 cm. (Jag brukar använda ett måttband…)

Pepparkaksknutar

14. Bred fyllningen över halva rektangeln med en slickepott. Strö över 1 ½ msk ströbröd så flyter den inte ut så mycket under gräddningen.

Pepparkaksknutar

15. Vik över den andra deghalvan.

Pepparkaksknutar

16. Skär 20 st remsor med en degskrapa eller en vass kniv.

Pepparkaksknutar

17. Snurra remsorna och knyt ihop dem. Lägg knutarna på den bakpappersklädda plåten med skarvarna nedåt. Nyp gärna ihop degen där fyllningen tittar ut.

18. Pensla knutarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och hackad mandel. Pensla sedan garneringen med lite uppvispat ägg, så stannar den kvar. Lägg en bakduk över och låt knutarna jäsa 30 minuter på en plats som är så dragfri och varm som möjligt.

19. Sätt ugnen på 225 grader.

Pepparkaksknutar

20. Grädda de jästa knutarna 8-10 minuter strax under mittfalsen, tills de blir vackert gyllenbruna.

Pepparkaksknutar

21. Drag bakpapperet med knutarna av plåten i samma ögonblick som de kommer ut ur ugnen och låt dem svalna på ett galler under en bakduk.

 

Pepparkaksknutar

Tips!

Nästa dag brukar jag värma knutarna, så blir de som nygräddade. Jag värmer ugnen (175 grader), stänger av den och lägger sedan in knutarna några minuter. Då blir de perfekta.

Om du fryser in knutarna: Låt dem tina i rumstemperatur och värm dem sedan 10 sekunder/knut i mikron eller värm dem som ovan (lägg in dem i uppvärmd, avstängd ugn några minuter).

 

 

Här kommer fler recept på godsaker till adventsfikat! Det är snart dags…

Mjukt pepparkakshjärta till adventskaffet

 

 

 

 

 

 

 

Mjukt pepparkakshjärta

(Klicka här för recept!)

 

Adventskaka med dadlar, valnötter, konjak, choklad och apelsin

 

 

 

 

 

 

 

Adventskaka med dadlar,

valnötter, konjak,

choklad, apelsin

(Klicka här för recept!)

 

Pepparkaksbudapest till julkaffet

 

 

 

 

 

 

Pepparkaksbudapestrulle

med hjortron

(Klicka här för recept!)

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(158)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar