Annons

Annons

Timjansdoftande älgfärsbiffar

De här goda färsbiffarna kan du göra av älg eller annat vilt men lika gärna av ox- eller blandfärs. Serverade med kokt mandelpotatis eller rostade potatisklyftor och rårörda lingon blir det en riktigt festmåltid som passar lika bara till vardag som fest. Du får också recept på en jättegod och lättlagad sås som passar till.

Timjansdoftande älgfärsbiffar

Älgfärsbiffarna på bilden stekte jag i lördags när jag hörde på radion att älgjakten skulle börja den här veckan. Den enda jakt jag ibland bedriver är prisjakt och i förra veckan hade vår Ica-handlare kampanj på älgfärs. Jag bad min norrländske, viltälskande sambo att handla i torsdags när han hade tvättdag. Då brukar han ha fullt upp och inte hinna med något annat, men den här gången körde han till Ica inte bara en utan två gånger när de inte hade fått hem färsen första gången, fastän jag sa att det inte behövdes. Första gången jag lagade älgbiffarna var en vardagskväll efter jobbet och då sa han: ”Å, det blev ju en riktig festmiddag!” I lördags la jag en klick älgfärs ovanpå maten i vår cocker Minnis skål. Hon trodde nog att det var julafton och gick bort och la den på köksmattan för att spara den till sist! Testa biffarna, alla gillar dem! Jag gjorde som vanligt dubbel sats och frös in några stycken att ha till helgen.

Annons

 

Det här behöver du till 8 biffar:

Färs: 500 gr

Gul lök, medelstor: 1 st

Dijonsenap: 2 msk

Timjan, torkad: 1 msk

Vitpeppar: 3 krm

Ströbröd: ½ dl

 

Det här behöver du till 4 portioner sås:

Creme fraiche: ½ dl

Kinesisk soja: 1 tsk

Honung: 1 tsk

Dijonsenap: 1 tsk

Smör: 30 gr (2 msk)

Vetemjöl: 1 ½ msk (1 msk om du gillar tunn sås)

Svartpeppar: några drag med kvarnen

 

Det här behöver du till 4 port klyftpotatis:

Potatis: 3-4 st/person

Olivolja

Salt, vitpeppar, torkad rosmarin

 

Så här gör du:

Timjansdoftande älgfärsbiffar

1. Finfördela färsen i en bunke.

2. Hacka löken fint och blanda med färsen. Stick gärna ner handen i bunken och blanda, det blir bättre blandat då.

Timjansdoftande älgfärsbiffar

3. Tillsätt 3 msk dijonsenap, 1 msk timjan, 1 tsk salt, 3 krm vitpeppar och ½ dl ströbröd. Blanda in det väl i färsen. Börja med en slev e dyl och stick sedan ner handen och blanda färdigt.

Timjansdoftande älgfärsbiffar

4. Forma 8 biffar.

Timjansdoftande älgfärsbiffar

5. Smält en rejäl klick smör i en stekpanna och stek biffarna i 2 omgångar på medelvärme, 5 minuter på varje sida.

Timjansdoftande älgfärsbiffar

6. Gör såsen: Vispa ur stekpannan med 2 ½ dl vatten och koka upp.

Timjansdoftande älgfärsbiffar

7. Smält en rejäl klick smör i en medelstor kastrull. Vispa ner 1 ½ msk vetemjöl (1 msk om du föredrar tunn sås). Tillsätt stekskyn, ½ dl crème fraîche, 1 tsk kinesisk soja, 1 tsk honung, 1 tsk dijonsenap och 1 krm vitpeppar. Låt puttra 2-3 minuter.

Timjansdoftande älgfärsbiffar

 

Tips! Servera gärna mandelpotatis till viltbiffar och rostade potatisklyftor till biffar gjorda av ox- eller blandfärs.

 

Så här gör du klyftpotatis:

1. Sätt ugnen på 200 grader och gallret på mittfalsen.

2. Smörj en ugnsform med olivolja.

3. Tvätta och skär potatisen i klyftor eller dela dem i halvor (beräkna 3-4 potatisar/person). Lägg dem i formen, pensla dem med olivolja, salta, peppra och strö över rosmarin.

4. Kör in formen i ugnen och rosta potatisen ca 20 minuter.

 

VÄRLDENS SNABBASTE: Rårörda lingon på 2 minuter

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här för recept på rårörda lingon som du gör på 2 minuter!

 

 

Vill du ha fler viltrecept?

 

VÄRLDENS ENKLASTE: älggryta

 

 

 

 

 

 

 

Lättlagad älggryta

(Klicka här!)

 

Vildsvinsgryta och boktips

 

 

 

 

 

 

 

Lättlagad vildsvinsgryta

(Klicka här!)

 

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(16)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar