Annons

Annons

Surdegsfrallor med råg (du behöver inte ha en surdeg i förväg)

Här kommer ett enkelt recept på jättegoda frukostfrallor av surdeg som vi ofta äter på helgen. De smakar som Gateaus goda rågbullar som de av någon underlig anledning slutat baka. Det här är ett surdegsrecept för alla - både för dig som inte har en surdeg och för vana surdegsbagare. Du gör surdegen medan du bakar och för dig som redan har en surdeg gäller det bara att mata den så att du får 2,5 dl/250 gr surdeg.

Surdegsfrallor med råg

Det här behöver du till 16 frallor:

Grovt rågmjöl: 140 gr

Finmalet rågmjöl: 85 gr

Vetemjöl Special (eller Manitoba Cream): 650 gr

Torrjäst för matbrödsdegar: 4 tsk (10 gr)

Färsk jäst för matbrödsdegar: 20 gr

Annons

Lättfil: 180 gr

Honung: 20 gr

Salt: 1 msk + 2 krm

Vatten, rumsvarmt: 475 gr (4,75 dl)

Solrosfrön att dekorera med: 2 dl

 

Surdegsfrallor med råg

 

Så här gör du: 

Lättbakat grovbröd av surdeg (du behöver ingen surdeg)

1. Blanda 180 gr lättfil, 85 gr fint rågmjöl och 4 tsk/10 gr torrjäst i en plastburk med lock. Strö över 2 krm salt innan du sätter på locket. Ställ burken i rumstemperatur 1-2 dygn, gärna i mikron eller i kall ugn där det är dragfritt. (Detta kommer att bli 250 gr/2,5 dl surdeg.)

Lättbakat grovbröd av surdeg (du behöver ingen surdeg)

Efter 1-2 dygn har du en bubblande surdeg att baka med!

Lättbakat grovbröd av surdeg (du behöver ingen surdeg)

2. Efter 1-2 dygn: Smula ner 20 gr färsk jäst i en liten skål med 20 gr honung. Rör om tills jästen löst sig. Ställ åt sidan.

3. Lägg 140 gr grovt rågmjöl, 650 gr Vetemjöl Special/Manitoba Cream, 475 gr rumsvarmt vatten, surdegen (250 gr/2,5 dl) och den upplösta jästen i degblandarens bunke. Kör 10 min på lägsta hastighet. Tillsätt 1 msk salt och kör degblandaren 5 minuter till.

4. Lägg plastfolie över bunken och låt degen vila 30 minuter på dragfri plats.

Surdegsfrallor med råg

5. Lägg bakplåtspapper på två ugnsplåtar, häll 2 dl solrosfrön i en skål stor nog att doppa bullarna i och mjöla en stor bricka som tål att diskas (så slipper du skrapa ren diskbänken när du är klar). Ha vetemjöl i beredskap att doppa händerna i när du ska forma den lite kladdiga degen till bullar.

Surdegsfrallor med råg

6. Stjälp upp den lite kladdiga degen på den mjölade brickan/bakbordet.

Surdegsfrallor med råg

7. Vänd degen försiktigt i mjölet med mjölade händer. OBS! Knåda inte. Det får inte komma in mer mjöl i degen.

Surdegsfrallor med råg

8. Dela degen i 16 delar med en degskrapa eller en vass kniv.

Surdegsfrallor med råg

9. Forma degbitarna runda eller vilken form du föredrar med händer som doppats i mjölet. Pensla bullens ovansida med ljummet vatten medan du har den i handen, lägg den sedan i skålen med solrosfrön. Lägg bullarna på plåtarna och täck över med bakdukar. Låt jäsa 30 minuter. (Bullarna ser inte mycket ut för världen när de är färdigjästa, det är i ugnsvärmen de får fin form.)

Surdegsfrallor med råg

Surdegsfrallor med råg

10. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en form med vatten på ugnens botten för frasig skorpa. (Det går bra med 225 grader om din ugn inte kan bli varmare än så.)

Surdegsfrallor med råg

11. Grädda frallorna ca 12 minuter i 250 grader på mittfalsen (grädda dem ca 14 minuter i 225 grader). De är klara när de fått fin färg.

Surdegsfrallor med råg

12. Låt frallorna svalna på ett galler utan att täcka över dem. Förvara dem i en plastpåse om de ska ätas samma eller nästa dag. Stoppa dem annars i frysen. När de ska ätas tinar du dem, sätter ugnen på 175 grader, stänger av ugnen och kör genast in de tinade frallorna några minuter så blir de lagom ljumma och skorpan blir frasig igen.

 

Tips till dig som vill ha en surdeg att mata!

När du blandar ihop degen enligt moment 3 ovan lämnar du kvar ca 1 msk surdeg i plastburken. Mata den med 75 gr fint rågmjöl och 100 gr/1 dl rumsvarmt vatten. Rör om och lägg på locket.

Om du ställer burken i kylen behöver du mata surdegen 1 gång i veckan (och ca 5 timmar innan du ska använda den, gärna kvällen före). Men om du ställer den i rumstemperatur måste du mata den varje dag (och alltid ca 5 timmar innan du ska använda den eller helst kvällen före). Matning sker på samma sätt som ovan (75 gr fint rågmjöl och 100 gr/1 dl rumsvarmt vatten) och efter att ha slängt ut det mesta av den gamla surdegen utom ca 1 msk.

När du ska mata surdegen för att använda den till bullarna i det här receptet sparar du ca 1 msk av den gamla surdegen och dubblar mängden mjöl och vatten (150 gr fint rågmjöl och 200 gr rumsvarmt vatten). Mata den kvällen innan du ska baka. Du får då 2,5 dl/250 gr surdeg, men väg/mät alltid surdegen innan du använder den så att du får rätt mängd.

Den här surdegen kan du använda till alla surdegsrecept.

 

Vill du ha fler surdegsrecept?

Grovt rågbröd med chiafrön – klicka här för receptet!

Världens godaste surdegsbröd av råg - nu med chiafrön! (För dig som inte har en surdeg)

 

 

 

 

 

 

Grytbröd med valnötter – klicka här för receptet!

Grytbröd med valnötter

(10)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar