Annons

Annons

Sten Bromans goda whiskyköttbullar

Jättegoda köttbullar av en smet som går lätt och snabbt att rulla köttbullar av och har en pikant smak av whisky. Receptet är gjort av den gamle tv-profilen Sten Broman, som en gång i tiden ledde programmet Musikfrågan och var känd för sina uppseendeväckande kostymer. Den anrika matsalen på Grand Hotel i Lund serverar dem säkert fortfarande.

Julens godaste whiskyköttbullar

Jättegoda köttbullar som går snabbt och lätt att rulla.

 

När jag rörde ihop smeten kunde jag inte låta bli att undra om Sten Broman gjorde som Kajsa Varg. Han hade kanske en skvätt whisky över. Så gick han till köttaffären, som malde färsen till honom, och sedan passerade han mjölkaffären på hemvägen och gick in där och köpte ett mått grädde. Sedan gick han hem och rörde ihop sin köttbullssmet. Whiskyn räckte kanske inte riktigt så han fick ta en liten skvätt vischyvatten också. Sedan var han nöjd med blandningen. Det blir hursomhelst en perfekt smet som är lätt att jobba med och köttbullarna blir underbart goda. I år är det 116 år sedan Sten Broman föddes.

Annons

 

Julens godaste whiskyköttbullar

Jag rotade i frysen och hittade några brödbitar som blivit över och som jag lät ligga framme ett par dagar innan jag körde dem i mixern.

 

Det här behöver du till ca 40 (80) köttbullar:

Oxfärs (eller annan mager färs): 500 (1000) gr

Whisky: ½ (1) dl

Ramlösa original (eller annat mineralvatten utan smak): ¼ (½) dl

Vispgrädde: 1 (2) dl

Torrt ljust bröd att riva: 2 (4) dl brödsmulor

Gul lök, liten: 1 (2) st

Ägg: 1 (2) st

Salt: 2 (4) tsk

Vitpeppar: 1 (2) tsk

Smör att steka i

 

Julens godaste whiskyköttbullar

Stek köttbullarna 3 minuter på medelvärme på varje sida.

 

Så här gör du:

1. Låt vitt bröd ligga framme tills det torkar, vilket tar en dag eller två. Om du har en större bit bröd skär du den i bitar. Vänd på brödbitarna så torkar de fortare.

 

Julens godaste whiskyköttbullar

De torra brödsmulorna har en lite annan konsistens än skorpmjöl.

 

2. Kör de torra brödbitarna i matberedaren till 2 (4) dl torra brödsmulor. Lägg dem i en stor bunke.

3. Häll över 1 (2) dl vispgrädde, rör om och låt brödsmulorna svälla ett par minuter. Det är inte mycket grädde, men tag inte mer, för smeten blir perfekt med den här lilla mängden grädde.

 

Julens godaste whiskyköttbullar

Hacka löken så fint du kan.

 

4. Finhacka 1 (2) mindre gula lökar – eller ½ (1) stor lök, men inte mer. Mosa lökhacket på skärbrädan med en gaffel.

5. Blanda lökhacket med brödsmulorna i bunken.

6. Separera 1 (2) ägg och rör ner äggulan i bunken. Ställ äggvitan åt sidan.

7. Smula ner 500 (1000) gr färs i bunken.

8. Tillsätt ½ (1 dl) whisky och ¼ (½) dl mineralvatten.

9. Blanda samman till en smet med händerna.

10. Tillsätt 2 (4) tsk salt och 1 (2) tsk vitpeppar och blanda.

 

Julens godaste whiskyköttbullar

Äggvitan vänds försiktigt ner i smeten.

 

11. Vispa 1 (2) äggvitor tills de blir styva och vänd försiktigt ner dem i smeten.

 

Julens godaste whiskyköttbullar

Skaka stekjärnet ofta medan köttbullarna steks.

 

12. Rulla lagom stora köttbullar och stek dem i smör på medelvärme, 3 minuter på varje sida.

 

 

 

Klicka här om du vill ha recept på Per Mobergs goda köttbullar!

Per Morbergs julköttbullar

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här för recept på världens snabbaste smörgåsgurka!

Världens snabbaste smörgåsgurka

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här för recept på rårörda lingon på 2 minuter!

Rårörda lingon på 2 minuter

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här för recept på mormors pressgurka!

VÄRLDENS ENKLASTE: Festkyckling med himmelsk sås

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(14)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar