Annons

Annons

Spröda lavendelskorpor med honung, mandel och choklad

Nu är det hög tid att skörda lavendeln och torka den, antingen man tänker baka skorpor av den eller hänga den i buketter i garderoben. För den som inte har möjlighet att själv plocka lavendel finns den att köpa torkad och förpackad i påsar på apotek och i prylbutiker som har kryddor i sitt sortiment.

Lavendelskorpor

De här underbart goda och spröda skorporna innehåller allt möjligt gott: förutom lavendel är de fulla av mandel, hasselnötter, honung och mörk choklad. Till vintern kommer jag att fortsätta baka dem, med eller utan lavendel. Prova att strö lite salt på en av längderna. Det blir jättegott med brytningen mellan sött och salt. Jag har fått en ful vana – jag tar en skorpa efter frukostmackorna varje morgon…

Annons
Lavendelskorpor

Hela vår gård är full av lavendel, vita och rosa rosor. Men nu börjar lavendeln sjunga på sista versen och det är dags att plocka den och baka skorpor av den eller hänga den i garderober och klädkammare.

Det här behövs till ca 60 skorpor:

1/2 dl torkad lavendel (ca 40 stjälkar med lavendelblommor)

150 gr smör, rumsvarmt

100 gr mandel

50 gr hasselnötter

100 gr choklad (gärna 70%-ig)

1 dl honung

1 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

6 dl vetemjöl (360 gr)

1 ägg

 

 

Gör så här:

1. Torka lavendeln (jag både nöp av blommor och lät dem torka i en skål samt hängde upp en bukett till torkning – jag föredrar den första metoden så slipper man få med en massa torrt brunt som sitter runt blommorna.)

2. Ta fram smöret i god tid så att det blir mjukt.

3. Sätt ugnen på 190 grader (200 grader blir för mycket).

4. Klä två ugnsplåtar med bakplåtspapper.

5. Hacka mandel, nötter och choklad grovt och lägg i en bunke.

6. Hacka lavendeln och lägg i bunken.

7. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en annan bunke.

8. Vispa smör, strösocker och honung pösigt med elvisp 4-5 min i en tredje bunke.

9. Rör ner ägget i smörblandningen.

10. Blanda ner mjölet och rör om väl.

11. Blanda ner hacket och rör om.

12. Forma degen till 6 smala längder (ca 190 gr vardera), lägg 3 längder på varje plåt och platta till dem (se bild nedan).

13. Grädda max 15 min mitt i ugnen.

14. Låt längderna svalna 10 min. Skär dem sedan med en vass kniv på snedden så att det blir ca 10 skorpor/längd. Skär bort kanterna. Ställ dem på ena långsidan på bakpappersklädd plåt och grädda dem ytterligare ca 10 min på 175 grader.

 

Lavendelskorpor

6 längder blev det. 2 plåtar behövde bakas. Tycker man att det blir för mycket går det utmärkt att halvera mängden i receptet. Men visst är det bra att fylla på i förråden medan man ändå är igång?

Lavendelskorpor

När längderna är bakade skärs de i skorpor som får baka max 10 minuter till i ugnen medan de står på ena långsidan.

Lavendelskorpor

Ca 60 st lavendelskorpor blev det som jag stoppade i en plastburk med lock!

PS. Det söta fatet som skorporna ligger på har tillhört min gammelmoster Elin. Jag minns att det stod på hennes toalettbord när jag var barn. Hon brukade lägga smycken och hårnålar på det.

Lavendelskorpor

Här ligger jag några månader gammal i gammelmoster Elins knä. Hon var min mormors storasyster. Hon och maken Sven fick aldrig några egna barn. Fotot till höger är taget ca 1899, då var Elin 17 år gammal.

 

 

 

(68)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar