Annons

Annons

Sommarens charmigaste läsning!

Mikael Bergstrands feelgoodromaner handlar om svenska underligheter, den svåra konsten att leva här och nu samt sökandet efter jaget och förmågan att älska sig själv och andra. Det är tre färgstarka romaner som får en att både skratta och tänka till!

Sommarens charmigaste läsning

Mikael Bergstrand föddes för 55 år sedan i Malmö av sin danska mamma Birte och svenske pappa Stig och som lillebror till Helene, som idag är filmproducent. Han blev journalist i slutet på 80-talet och jobbade sedan 20 år på Sydsvenskan i Malmö. Han är pappa till 29-årige Kim, som arbetar som ekonom i Berlin, och hans två yngre bröder – David, civilingenjör som jobbar som aktuarie på en bank i Stockholm, och Frej, som är musiker och filmarbetare. Sin skönlitterära författarbana inledde Mikael med romanen Heta hallon, som kom ut 2004, och därefter följde tre deckare. 2011 debuterade han med sin första feelgoodroman på Norstedts – Delhis vackraste händer, som är en humoristisk skildring av en medelålders mans omtumlande möte med Indien. Det var när Mikael själv bodde i Indien 2007-2011 som han började skriva på Delhis vackraste händer, som liksom de två senare titlarna i serien handlar om den stukade Göran Borg och hans optimistiske vän Yogi på halsbrytande äventyr. Mikael vill poängtera att böckerna inte är någon självbiografi, vilket annars är lätt att tro. ”Men visst har jag låtit mig inspireras av självupplevda händelser och människor jag mött, som jag så ofta gör när jag skriver”, säger han. Delhis vackraste händer har sålts för utgivning i ett 10-tal länder (till och med Sydkorea) och den kommer så småningom som TV-serie i Sverige. Den tredje titeln – Gurun i Pomonadalen – har just kommit ut och i den får Göran Borg följa med sin gode vän Yogi och hans nyblivna hustru på deras bröllopsresa…

Annons

Sommarens charmigaste läsning

Mikael Bergstrand gillar bl a fisk och skaldjur, frisk luft och motion, Malmös stränder tidiga morgnar, Malmö FF, böcker, teater, film, snowboard i de österrikiska alperna och så är han mycket förtjust i att ligga på sofflocket, eftersom så många goda idéer föds i horisontalläge. Vid sidan av skrivandet är Mikael en flitig föreläsare och han bor periodvis i Indien, där han arbetar som reseledare. (Foto: Andreas Rasmusson)

Sommarens charmigaste läsning

”Det luktar om allting i Indien och det luktar långt ifrån alltid gott”, säger Mikael Bergstrand. ”Tempel, tiggare, maharadjor, ofattbar fattigdom, ofattbar rikedom. Religioner, färger, värme, fukt och kryddor, korruption, curry, cricket och allt det där som man kan läsa om i berättelserna om landet. Men Indien är så mycket mer. Det är världens största demokrati, en kärnvapenmakt, en av jordklotets snabbast växande ekonomier, världsledande inom it-teknik, medicinsk spjutspets osv. Indien har allting av det moderna och är samtidigt djupt konservativt på andra områden.” (Foto: Shutterstock)

Klicka på denna länk för att tävla: https://www.hemmets.se/vinn-harliga-feelgoodromaner/

(240)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar