Annons

Annons

Snabbaste kycklingpajen

Så här lätt svänger du snabbt ihop en paj utan att först behöva kyla degen och förgrädda pajskalet. Pajdegen är klar på en och en halv minut, sedan trycker du ut den i formen och fyller pajskalet med en blandning av färdiggrillad kyckling, tomatpuré, konserverade champinjoner och majskorn, purjolök och persilja. Skjuts in i ugnen med den där den gräddas i 50 minuter medan du tar en promenad eller gör något annat trevligt.

Snabbaste kycklingpajen

Å, vilken läcker paj!

 

Gör gärna pajen kvällen innan den ska ätas, så är det bara att hugga in när du kommer hem hungrig. Värm den lite (2 min i mikron/bit) och gör en god sallad, det räcker med tvättade salladsblad, halverade babyplommontomater, lite olivolja med citronsmak, balsamvinäger och några drag med kryddblandningen Chili Explosion. Pajen är nästan bättre dagen efter, när den hunnit sätta sig.

Annons

 

Snabbaste kycklingpajen

Det blir gott om du toppar med ett par skivade färska champinjoner, men tag vad du har hemma. En liten burk vit sparris eller en eller ett par skivade tomater blir också gott.

 

Det här behöver du till pajdegen:

Sitat dinkelmjöl (eller vetemjöl): 4½ dl (245 gr)

Smör, normalsaltat: 150 gr

Bakpulver: 1 tsk

Ägg, litet: 1 st

 

Det här behöver du till fyllningen:

Kyckling, färdiggrillad: 1 st

Purjolök: ca ¾

Persilja: 1 bunt

Champinjoner, konserverade: 1 liten burk

Majskorn, konserverade: 1 liten burk

Tomatpuré: 1 dl

Riven ost, gärna Västerbotten: 150-200 gr (liten påse)

Äggula: 2 st (ca 30 gr)

Vispgrädde: 1 ½ dl

Salt: ¾ tsk

Svartpeppar: några drag med kvarnen

 

Det här behöver du till garneringen (ej nödvändigt):

5-6 färska champinjoner eller 2 normalstora tomater eller 1 burk konserverad vit sparris

Snabbaste kycklingpajen

Snabbaste pajfyllningen!

 

Börja med fyllningen!

1. Plocka av köttet från den grillade kycklingen, dela det i mindre bitar och lägg i en bunke. Blanda det med 1 dl tomatpuré.

2. Rengör och skiva ¾ purjolök fint.

3. Skölj 1 knippe persilja och hacka eller klipp den fint.

4. Rör ner purjolöks- och persiljehack, konserverade champinjoner och majskorn i bunken med kycklingkött.

5. Blanda 1 ½ dl vispgrädde, ¾ tsk salt och 2 äggulor i en liten bunke (vitan sparar du till att pensla pajskalet med). Kör några drag med svartpepparkvarnen och rör med en gaffel tills allt är blandat.

 

Gör pajskalet!

1. Sätt ugnen på 175 grader och gallret på den näst nedersta falsen.

2. Blanda 4 ½ dl/245 gr mjöl och 1 tsk bakpulver i en liten bunke.

3. Smält 150 gr smör i en medelstor kastrull på spisen. Skär gärna smöret i tärningar så går det fortare.

 

Snabbaste kycklingpajen

På en och en halv minut har du en pajdeg.

 

4. När smöret smält lägger du mjölblandningen i kastrullen och knäcker ner ett litet ägg. Drag upp värmen lite (till 4:an om spisplattan går till 12). Rör om med en slev tills smeten håller samman (det tar 1 ½ minut).

 

Snabbaste kycklingpajen

Du behöver inte smörja pajformen.

 

5. Häll degen i en rund pajform med lös botten (25 cm i diameter). När degen svalnat så pass mycket att du inte bränner dig trycker du ut den med handflatan och tummarna.

 

Snabbaste kycklingpajen

Glöm inte att pensla pajkanten med äggvita!

 

6. Pensla pajskalet och särskilt kanten med lite av den äggvita som blivit över. Vänta ett par minuter innan du fyller pajskalet.

7. Strö ut hälften av osten i pajskalets botten.

 

Snabbaste kycklingpajen

Majskorn, purjolök och tomatpuré sätter piff på fyllningen.

 

8. Lägg fyllningen i pajskalet, häll över äggblandningen, garnera eventuellt pajen med färska champinjonskivor, vit burksparris eller tomatskivor och strö till sist över resten av den rivna osten.

 

Snabbaste kycklingpajen

Ställ formen i en gammal långpanna så behöver du inte riskera att fyllningen rinner ut i ugnen. Grädda i så fall pajen ytterligare 5-10 minuter, men se till att pajkanten inte blir bränd (lägg bitar av ugnsfolie över kanten om den börjar bli för brun).

 

9. Grädda pajen 50 minuter på den näst nedersta falsen.

 

Snabbaste kycklingpajen

Låt pajen svalna lite på gallret, sedan är det bara att hugga in.

 

10. Tag ut pajen ur ugnen och låt den svalna på ett galler.

 

 

 

Den läckra svamp- och ostpajen på bilden nedan är gjord med samma snabba pajdeg som i receptet ovan. Perfekt att grädda när du kommer hem hungrig från svampplockningen! Klicka här så får du recept på fyllningen!

Snabbaste svamp- och ostpajen

Pajen blev bäst i formen av plåt med lös botten till vänster. Det tar längre tid att grädda den i en keramikform.

 

 

SNART ÄR DET PÅSK! 🙂

Kolla in min påskmeny här!

 

Min godaste påskmeny

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vill du ha fler pajrecept?

Laxpaj

 

 

 

 

 

 

 

Laxpaj (klicka här!)

 

Västerbottenpaj med hjortron till kräftskivan

 

 

 

 

 

 

 

Västerbottenpaj (klicka här!)

 

 

Ernst Kirchsteigers kantarell glutenfri

 

 

 

 

 

 

 

Glutenfri kantarellpaj

(Klicka här!)

 

Glutenfri och matig tomatpaj

 

 

 

 

 

 

 

Glutenfri tomatpaj

(Klicka här!)

 

 

 

 

(1.37k)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar