Annons

Annons

Snabba och läckra citrusrutor i långpanna

Det här är en riktigt delikat kaka som är nästan som en bit konfekt. Jättegott med en ruta eller två efter middagen till en kopp kaffe. Den har mycket smak av citron och apelsin och framförallt av chokladbitarna den är så full av. Den gräddas på bara 8 minuter.

Snabba och läckra citrusrutor i långpanna

En jätteläcker kaka som passar perfekt till påskens kalas.

Det enda som tar lite tid är att hacka chokladen, riva skalet från citronen och apelsinen samt pressa saften ur dem. Räkna med en halvtimmes förberedelse. Men sedan ska kakan gräddas i bara 8 minuter.

Annons
Snabba och läckra citrusrutor i långpanna

Citrusrutorna har två goda sidor!

Det här behöver du till en långpanna med måtten ca 30 cm x 20 cm:

Ägg, normalstora, rumstempererade: 3 st

Apelsin (saft + skal): 1 st (ca 200 gr)

Citron (saft + skal): ½ st

Mörk choklad, 55-72%: 100 gr

Vetemjöl: 4 dl (360 gr)

Smör, normalsaltat/osaltat (att smälta): 250 gr

Strösocker: 2 dl

Vaniljsocker: 1 msk

Bakpulver: 2 tsk

Potatismjöl: 1 ½ tsk

 

Gör så här:

1. Tag ut 3 ägg, 1 apelsin och 1 citron ur kylen kvällen innan du ska baka eller senast 1 timme innan.

2. Smält 250 gr smör i en kastrull på spisen. Dela gärna smörklumpen i bitar så går det snabbare. Häll ¼ dl av det smälta smöret i en liten skål och rör ner 1 ½ tsk potatismjöl. Pensla långpannan med detta smörjsmör så går det lätt att vända kakan uppochner när den gräddats. Ställ resten av det smälta smöret åt sidan.

3. Sätt ugnen på 250 grader och gallret strax under mittfalsen.

4. Hacka 100 gr mörk choklad grovt. Ställ åt sidan.

5. Blanda 4 dl (260 gr) vetemjöl och 2 tsk bakpulver och ställ åt sidan.

6. Riv skalet och pressa saften från apelsinen och halva citronen. Ställ åt sidan.

7. Vispa äggen, 2 dl strösocker och 1 msk vaniljsocker med elvisp i 4 minuter.

8. Häll det smälta, avsvalnade smöret i äggblandningen och vänd blandningen försiktigt men väl med en slickepott.

9. Häll i den pressade saften och det rivna skalet och vänd blandningen försiktigt men väl med slickepotten.

10. Sikta ner mjölblandningen med en sil i ett par omgångar och vänd smeten försiktigt men väl med slickepotten tills smeten blir jämn, allt mjöl har blandats in och inget mjöl ligger kvar på bunkens botten.

Snabba och läckra citrusrutor i långpanna

Smeten doftar gott av apelsin och citron.

11. Häll smeten i långpannan och bred ut den jämnt.

Snabba och läckra citrusrutor i långpanna

Så här ska chokladen blandas med smeten för att den ska bli jämnt fördelad i kakan.

12. Strö den hackade chokladen jämnt över smeten när den ligger i långpannan och tryck ner den lite med slickepotten.

Snabba och läckra citrusrutor i långpanna

Så här blir resultatet om du blandar chokladen i smeten när den ligger i bunken. Det blir ojämn fördelning i kakan och några rutor blir helt utan choklad. Gör inte så utan följ beskrivningen ovan!

Snabba och läckra citrusrutor i långpanna

Vänd på kakan om du vill få chokladsidan upp!

13. Kör in långpannan i ugnen strax under mittfalsen och grädda kakan 8 minuter i 250 grader.

14. Tag ut långpannan och ställ den på ett galler. Lägg en bakduk över och låt kakan svalna. För att chokladsidan ska komma upp lägger du en stor plastbricka över långpannan. Vänd uppochner på brickan och långpannan så faller kakan ut på brickan.

 

 

Klicka här för recept på snabb 1-2-3-sockerkaka i långpanna med påskdekoration!

påskens långpannekaka

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här för recept på fräsch citronpaj i påskskrud (glutenfri)!

Fräsch citronpaj

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här för recept på glutenfri förkylningskaka!

Glutenfria citronrutor i långpanna - en riktig förkylningskaka

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här för recept på blåbärsrutor med citron och vit choklad!

Blåbärsrutor med citron och vit choklad i långpanna

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här för recept på långpannerutor med rabarber, jordgubbar och citron!

Långpannekaka med rabarber, jordgubbar och citron

 

 

 

 

 

 

 

 

(96)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar