Annons

Annons

Snabba kardemummaknutar med surdeg (du behöver inte ha en surdeg i förväg)

De här luftiga kardemummaknutarna med surdeg jäser snabbt och blir riktiga mastodonter. Surdegen rör du ihop på 2 minuter dagen före. I receptet nedan får du tips på hur du ska göra för att fyllningen inte ska flyta ut under gräddningen, hur du ska få extra mycket kardemummasmak, hur ägget ska gå lätt att pensla, vad du ska göra för att snabbt få smöret mjukt om du glömt ta ut det ur kylen och hur kardemummaknutarna ska bli blanka.

Snabba kardemummaknutar med surdeg

Det brukar ta ganska lång tid för surdegsbullar att jäsa, men de här jäser lika snabbt som vanliga bullar. Enda skillnaden är att de blir dubbelt så goda.

Kardemummaknutar är inget man svänger ihop på en halvtimme. De tar sin lilla tid att göra och om du bakar dem med enbart surdeg behöver degen vila några timmar. Men inte den här degen, eftersom den får hjälp av en liten bit färsk jäst. Lite längre ner kan du läsa om hur du ska gå till väga för att kunna bjuda på nygräddade kardemummaknutar redan till morgonfikat utan någon större arbetsinsats på morgonen.

Annons
Snabba kardemummaknutar

Nu har jag äntligen köpt en ny pepparkvarn som ska bli min kardemummakvarn. Den är batteridriven och finns hos Kjell & Co för 99 kr. (6 små batterier fick jag köpa till, de ingick inte i priset.) Jag bara trycker på en knapp upptill så har jag nymald kardemumma.

Det här behöver du till 16 stora knutar:

Till surdegen (½ dl):

Vetemjöl: 20 gr

Torrjäst för söta degar: ¾ tsk

Lättfil: 40 gr

Salt: 1 krm

 

Till degen:

Vetemjöl: 11 ½ dl (690 gr)

Ägg, normalstort: 1 st

Smör, osaltat: 100 gr

Mjölk: 3 ½ dl (350 gr)

Kardemumma, malen: 2 msk

Strösocker: 1 dl

Färsk jäst för söta degar: 15 gr

Salt: 1 ¼ tsk

 

Till fyllningen:

Smör, osaltat: 100 gr

Strösocker: 1 dl

Kardemumma, malen: 4 msk

Ströbröd: 2 msk

 

Till pensling: 

Ägg, normalstort: 1 st

 

Till garnering:

Mandel, hackad: 25 gr

Pärlsocker: ett par nävar

 

Till sockerlagen att pensla de nygräddade knutarna med:

Strösocker: ¾ dl

Vatten: ¾ dl

Snabba kardemummaknutar med surdeg

Pensla knutarna med sockerlag när du tagit ut dem ur ugnen så blir de så här blanka.

Gör så här:

surdeg

Det behöver inte vara krångligare än så här att få en bubblande surdeg. Du rör ihop den på ett par minuter och behöver inte göra något annat än att vänta 1 dygn på att den ska börja bubbla så att du kan baka med den.

1. 1 dygn innan du ska baka: Blanda 40 gr lättfil, 20 gr vetemjöl och ¾ tsk torrjäst för söta degar i en liten plastburk med lock. Strö över 1 krm salt innan du sätter på locket. Ställ burken i rumstemperatur 1 dygn, gärna i kall ugn eller i mikron där det är dragfritt. Du kommer att få 50 gr/½ dl bubblande surdeg att baka med. (Om du redan har en surdeg som du hellre vill använda matar du den så att du får 50 gr/½ dl surdeg.)

surdeg

Surdegen är klar att användas efter bara 1 dygn.

2. Dags att baka kardemummaknutarna: Tag fram 2 ägg i god tid så att de blir rumstempererade.

3. Lägg 100 gr osaltat smör till fyllningen i en skål så att det hinner blir mjukt tills du ska göra fyllningen. Ställ åt sidan.

4. Smula ner 15 gr färsk jäst för söta degar i degblandarens bunke.

5. Smält 100 gr osaltat smör i en kastrull på spisen. Tillsätt 3 ½ dl (350 gr) mjölk och värm blandningen så att den blir fingervarm (37 grader).

6. Häll den ljumma mjölkblandningen i bunken och rör ut 15 gr färsk jäst.

Kanelknutar av surdeg

Kör degen 10 minuter i degblandaren så blir den smidig och lätt att jobba med.

7. Tillsätt det ena ägget, 1 dl strösocker, 1 ¼ tsk (10 gr) salt och 2 msk malen kardemumma. Rör om och lägg i 11 ½ dl (690 gr) vetemjöl och surdegen (50 gr/½ dl). Rör om och kör degblandaren 10 minuter på låg hastighet.

8. Täck över bunken med plast. Ställ den på dragfri plats, gärna i kall ugn eller i mikron, och låt degen vila 45 minuter.

9. Rosta gärna mandlarna för högre smak under tiden degen jäser: Lägg mandlarna i en liten ugnsfast form och kör in den mitt i ugnen. Sätt ugnen på 200 grader och rosta mandlarna ca 15 minuter. Du behöver inte röra i formen under tiden mandlarna rostas. Stäng av ugnen, tag ut formen och låt mandlarna svalna innan du hackar dem grovt.

10. Gör fyllningen under tiden degen jäser: Lägg 1 dl strösocker och 4 msk malen kardemumma i det mjuka smöret i skålen och blanda samman. (Om du glömt ställa fram smöret kan du snabbt få det mjukt genom att tärna det och lägga det i en skål som du ställer i en lite större skål med kokande vatten ett ögonblick.)

11. Lägg bakplåtspapper på 2 ugnsplåtar.

12. Vispa upp det andra ägget i en liten skål och ställ åt sidan. Tillsätt en gnutta salt och rör om så blir ägget rinnigt och lättare att pensla.

13. Hacka mandlarna och lägg hacket åt sidan.

Kanelknutar av surdeg

14. När degen jäst ca 45 minuter: Lägg den smidiga degen på ett lätt mjölat bakbord.

Snabba kardemummaknutar med surdeg

15. Kavla ut degen till en rektangel med måtten ca 48 cm x 35-45 cm. (Jag brukar mäta med ett måttband.)

16. Bred ut fyllningen i mitten och strö över 2 msk ströbröd så rinner inte fyllningen ut så mycket under gräddningen.

Kanelknutar av surdeg

17. Vik över den undre degkanten mot mitten. Vik sedan över den övre degkanten mot mitten. Nyp samman skarven som bildas på mitten.

Kanelknutar av surdeg

18. Skär 16 remsor med en degskrapa eller en vass kniv. (Mät gärna med ett måttband och markera innan du skär igenom degen så blir det lättare att få lika stora degbitar.)

Snabba kardemummaknutar med surdeg

19. Snurra varje remsa, knyt ihop och göm ändarna under bullen. Lägg 8 bullar på varje plåt.

Snabba kardemummaknutar

20. Pensla knutarna med det uppvispade ägget. Här kör jag lite med min kardemummakvarn för att få riktigt mycket kardemummasmak. Strö sedan över mandelhack och lite pärlsocker. Lägg bakdukar över och låt knutarna jäsa 45 minuter.

Om du vill bjuda på nybakade kardemummaknutar till morgonfikat gör du så här:

Lägg en våt bakduk över knutarna när du har lagt dem för jäsning på plåten. Kör in plåtarna/plåten i kall ugn, där bakduken inte torkar (det gör den ute i köket). Tack vare den fuktiga bakduken jäser bullarna långsamt, ungefär som vid kalljäsning. Nästa morgon, efter 10-12 timmar, tar du ut plåten/plåtarna ur ugnen, tar bort den fuktiga bakduken och lägger en torr bakduk över bullarna i väntan på att ugnen ska bli varm.

21. Sätt ugnen på 225 grader.

22. Gör sockerlagen att pensla de nygräddade knutarna med: Värm 3/4 dl vatten och 3/4 dl strösocker i en liten kastrull på spisen på medelvärme. Rör hela tiden tills sockret löst sig (det tar några minuter). Ställ åt sidan.

23. När bullarna jäst klart: Kör in knutarna mitt i ugnen, en plåt i taget, och grädda dem 11-12 minuter, tills de får fin färg.

Snabba kardemummaknutar med surdeg

Om du strör lite ströbröd över fyllningen rinner den inte ut lika mycket på plåten som den gör annars.

24. Pensla knutarna med sockerlagen i samma ögonblick de tas ut ur ugnen så blir de blanka.

Snabba kardemummaknutar med surdeg

Visst blir man sugen?

 

Tips!

Din surdeg är klar att användas efter 1 dygn, men om du får ändrade bakplaner kan den stå ytterligare 1 dygn innan du bakar med den. Men efter 2 dygn måste du mata den. Släng då ut hälften av surdegen, tillsätt 50 gr vetemjöl och 50 gr rumsvarmt vatten och rör om. Efter 5-6 timmar kan du baka med den igen, men låt den helst stå över natten.

 

Tips!

Numera köper jag malen kardemumma i de orientaliska matbutikerna. Deras kardemumma i påse är grovmalen och smakar mycket mer än kardemumma från de svenska fabrikaten.

 

Tips för uppvärmning nästa dag och om bullarna varit frysta!

Sätt ugnen på 175 grader. När den är varm stänger du av den och lägger in bullarna några minuter. De blir som nygräddade.

 

 

VILL DU HA FLER LÄCKRA BULLRECEPT?

Kanelbullar av surdeg

 

 

 

 

 

 

Kanelbullar med surdeg

(Klicka här för recept!)

 

Rimbobullar

 

 

 

 

 

 

 

Rimbobullar

(Klicka här för recept!)

 

Farmors wienerbröd

 

 

 

 

 

 

 

Wienerbröd med

mandelfyllning

(Klicka här för recept!)

 

(6)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar