Annons

Annons

Semmeltårta av lätt och luftig karlsbaderdeg

Vilken tur att vi har semlorna som kan ta oss genom vintern! Och bakar man en semmeltårta kan man frossa ännu mer – för en billig slant dessutom! Den här semmeltårtan bakade jag i lördags och sedan smällde jag och min sambo Gert i oss halva – oj, det blev ju två semlor var! Sedan ställde jag in den i kylen med plastfolie över och den var nästan lika god nästa dag. Då slank den andra halvan ner. Återigen är det Jan Hedh som varit min inspirationskälla. Hans degar är fantastiska! De är spänstiga, kladdar inte och resultatet blir alltid lyckat. Hans karlsbaderdeg är verkligen så lätt och luftig som han utlovar och den passar så bra till vispgrädde och mandelmassa! Det får nog bli en ny semmeltårta till helgen!

Semmeltårta

Semmeltårtbitar: 8 st

Jäsningstid: 30 min + 60 min (ca)

Gräddningstid: 20 min

Semmeltårta

Det här behöver du:

Till fördegen:

Vetemjöl: 1,5 dl

Strösocker: 1,5 tsk

Mjölk, 3%, rumsvarm: 3/4 dl

Jäst till söta degar: 12 gr

 

Annons

Till huvuddegen:

Vetemjöl: 2 dl

Strösocker: 1 msk

Salt: 1/2 tsk

Mjölk, 3%, rumsvarm: 1/2 dl

Äggula, rumsvarm: 1 st

Smör, rumsvarmt: 30 gr

 

Till formen:

Smör, rumsvarmt: 25 gr

Potatismjöl: 1/2 msk

 

Till pensling:

Ägg: 1 st

Äggula: 1 st

Salt: en gnutta

 

Till fyllningen:

Sötmandel: 175 gr

Strösocker: 175 gr

(eller 350 gr färdigköpt mandelmassa)

Mjölk: 5 msk

Vispgrädde: 5 dl

Strösocker: 2 msk

 

Till dekoration:

Florsocker

 

Gör så här:

1. Ställ fram jäst (12 gr), ägg (3 st), mjölk (1,25 dl) och smör (30 gr + 25 gr) i god tid så att de blir rumsvarma.

2. Blanda 1,5 dl vetemjöl och 1,5 tsk socker i en plastbunke till fördegen.

3. Rör ut jästen i 3/4 dl mjölk och häll över mjölblandningen. Kör med elvisp i 5 min (degen är för liten för degblandaren).

4. Lägg plast över bunken och låt fördegen jäsa till dubbel storlek, 30-45 min.

5. Medan fördegen jäser: Rör ihop 25 gr mjukt smör och 1/2 msk potatismjöl och pensla en springform (22 cm) med detta. (Jan Hedhs specialsmör att smörja bakformar med.)

6. När fördegen är färdigjäst blandas den med 2 dl vetemjöl, 1 msk strösocker, 1/2 tsk salt, 1/2 dl mjölk och 1 äggula i degblandarens bunke. Kör på låg hastighet i 5 min och tillsätt 30 gr rumsvarmt smör i småbitar. Öka degblandarens hastighet och kör ytterligare 10 min.

Semmeltårta

7. Kavla ut den spänstiga degen så att den får samma form och storlek som springformens botten. (Mjöl behövs inte till bakbordet.) Sätt därefter springformen ovanpå degen och kolla att de har samma storlek, forma annars till degen. Vänd upp och ner på alltsammans så att degen faller ner i springformen. Snygga till degens kanter, nagga den med en gaffel och pensla på äggblandningen (ställ resten av äggblandningen åt sidan).

Semmeltårta

8.  Lägg plast över formen och låt degen jäsa upp till 3/4 av springformens kant, 45-60 min.

9.  Sätt ugnen på 220 grader. Sätt in en bakplåt strax under mitten av ugnen.

10. Gör mandelmassa under tiden huvuddegen jäser: Låt 175 gr mandel koka några minuter i rikligt med vatten i en kastrull på spisen, häll därefter mandeln i ett durkslag och spola kallt vatten över. Skala mandeln och kör den i matberedaren tillsammans med 175 gr strösocker. (Eller använd färdigköpt mandelmassa.)

11. Rör ut mandelmassan med 5 msk mjölk i en skål så att det blir en lagom tjock fyllning att bre över tårtbottnarna. Ställ åt sidan.

Semmeltårta

12. Ställ in formen med den färdigjästa degen på den varma plåten i ugnen.

Semmeltårta

13. Efter 5 min sänks ugnstemperaturen till 190 grader. Grädda kakan totalt ca 20 min, tills den blir gyllenbrun. Kolla att kakans innertemperatur är 98 grader med en ugnstermometer, då är den klar.

14. Tag ut kakan och pensla den genast med äggblandningen. Lossa springformens kant och lyft kakan från bottnen. Låt den svalna på galler, övertäckt med en bakduk.

Semmeltårta

15. Under tiden kakan svalnar: Vispa grädden så att den blir styv. Söta den med 2 msk strösocker (eller efter smak).

Semmeltårta

16. Lägg den avsvalnade kakan på ett serveringsfat, dela den i två delar och bred ett tunt lager fyllning på ovandelen med en slickepott. Bred därefter resten av fyllningen på underdelen.

Semmeltårta

17. Bred ut vispgrädden på underdelen, lägg på “locket” och pudra det med florsocker med hjälp av en tesil.

Semmeltårta

Semmeltårtan är allra godast den dag den har bakats och fyllts, men det går alldeles utmärkt att spara den till nästa dag i kylen med plastfolie över. Tänk bara på att ställa fram tårtan 30 min innan den ska serveras.

 

Klicka här om du vill ta dig en titt på Jan Hedhs läckra bakböcker!

(103)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar