Annons

Annons

Semmeltårta i långpanna

Den här semmeltårtan av lätt och luftig karlsbaderdeg bakas i en långpanna och fylls med hemgjord mandelmassa och hårt vispad grädde. Det blir 16 stora semmelrutor, som du antingen serverar direkt ur långpannan eller på ett uppläggningsfat.

Semmeltårta i långpanna
Det här behöver du till en långpanna med måtten 38 cm x 25 cm:

Till semmeltårtbottnen:

Vetemjöl: 7 dl (420 gr)

Strösocker: 3 msk

Mjölk, rumsvarm: 2 ½ dl

Jäst till söta degar, färsk: 24 gr

Smör, osaltat, mjukt: 60 gr

Annons

Äggula, rumsvarm: 2 st

Salt: 1 tsk

 

Till långpannan:

Smör att smälta, osaltat: 30 gr

Potatismjöl: 2 tsk

 

Till pensling:

Ägg: 1 st

 

Till fyllningen:

Sötmandel, helst utan skal (finns i de orientaliska mataffärerna): 300 gr (om du använder mandel med skal lägger du till ca 25 gr eftersom skalen väger)

Strösocker: 300 gr

Mjölk: 1 dl

Vispgrädde: 10 dl

Florsocker: 4 msk

 

Till dekoration:

Florsocker

Semmeltårta i långpanna

Så här bakar du semmeltårtan:

1. Tag fram 4 ägg, 2 ½ dl (250 gr) mjölk och 60 gr smör minst 1 timme innan du ska baka. Tärna gärna smöret och lägg det på ett litet fat.

2. Blanda 3 dl (180 gr) vetemjöl och 1 msk strösocker i degblandarens bunke.

Semmeltårta i långpanna

3. Rör ut 24 gr jäst i 1 ½ dl (150 gr) rumsvarm mjölk och häll det över mjölblandningen. Kör degblandaren 5 min på ganska låg fart. (Det blir bara en liten degklump på bunkens botten.)

4. Lägg plast över bunken och låt degen jäsa 30 minuter till dubbel storlek. Ställ den gärna i den kalla ugnen, där det är dragfritt.

5. Kör 30 gr smör 20 sekunder i mikron. Rör ner 2 tsk potatismjöl i det smälta smöret och pensla långpannan med detta smörjsmör. (OBS! Detta är absolut nödvändigt för att semmeltårtbottnen ska lossna i en hel bit.)

6. Vispa upp ägget som du ska pensla degen med och ställ åt sidan.

Semmeltårta i långpanna7. När degen har jäst: Låt degen ligga kvar i bunken och tillsätt 4 dl (240 gr) vetemjöl, 2 msk strösocker, 1 tsk salt, 1 dl (100 gr) rumsvarm mjölk och 2 rumsvarma äggulor. Kör degblandaren på lägsta fart 5 minuter och tillsätt 60 gr mjukt smör i småbitar. Öka sedan degblandarens hastighet och kör ytterligare 10 minuter.Semmeltårta i långpanna

8. Lägg degen på en mjölad bricka som är något större än långpannan. Drag ut degen så att den blir lika lång som långpannan (38 cm).
Semmeltårta i långpanna

9. Kavla sedan ut en rektangel som är lika bred som långpannan (25 cm). Snygga till kanterna.
Semmeltårta i långpanna

10. Lägg långpannan över degen och vänd den om så att degen faller ner i långpannan.
Semmeltårta i långpanna

11. Lägg degen tillrätta i långpannan och se till att den går ända ut i kanterna och hörnorna.
Semmeltårta i långpanna

12. Nagga degen med en gaffel.
Semmeltårta i långpanna13. Pensla degen med det uppvispade ägget. Lägg plastfolie över långpannan och låt degen jäsa 60 minuter på dragfri plats. Lägg gärna en bakduk över plasten.

14. Sätt ugnen på 200 grader och gallret strax under mittfalsen.

15. Gör fyllningen: Om du köpt mandel med skal låter du 325 gr mandel koka några minuter i rikligt med vatten i en kastrull på spisen, häll därefter mandeln i ett durkslag och spola den med kallt vatten. Skala mandeln när den svalnat. Kör 300 gr skalad mandel i en mixer tillsammans med 300 gr strösocker.

16. Häll mandelmassan i en skål och rör ut den med 1 dl mjölk så att det blir en bredbar fyllning att lägga på semmeltårtans underdel. Låt fyllningen stå framme i rumstemperatur (den blir för stel om du ställer in den i kylen).
Semmeltårta i långpanna

17. När degen jäst: Kör in långpannan på gallret strax under mittfalsen i ugnen (200 grader).

Semmeltårta i långpanna18. Efter 5 minuter sänker du ugnstemperaturen till 190 grader (strax före 200 grader på en vanlig spis). Grädda totalt 15 minuter (inte mer), tills semmeltårtbottnen blir gyllenbrun och släpper långpannans kanter. (Den är klar när innertemperaturen är 98 grader.)

19. Tag ut långpannan ur ugnen och låt den svalna på ett galler, gärna övertäckt med en bakduk. När semmeltårtbottnen svalnat lite lägger du brickan över långpannan och vänder på alltsammans så att semmeltårtbottnen hamnar på brickan. Lägg sedan ett uppläggningsfat (eller långpannan) över semmeltårtbottnen och vänd på alltsammans igen. Låt semmeltårtbottnen svalna helt innan du fyller den. (Det blir 16 riktigt stora semmelrutor. Jag brukar frysa in halva semmeltårtbottnen att ha till en annan gång om vi nöjer oss med 8 stora semmelrutor.)
Semmeltårta i långpanna20. När semmeltårtbottnen svalnat helt är det dags att fylla den. Dela den i en underdel och en ovandel, vilket går lättast om du först delar semmeltårtbottnen i två delar. Lägg fyllningen på underdelen och bred ut den med en slickepott.
Semmeltårta i långpanna

21. Vispa 1 liter grädde styvt. Söta med 4 msk florsocker. Spritsa eller bred på vispgrädden.

Semmeltårta i långpanna

22. Lägg på ovandelen och pudra den med florsocker genom en tesil. (Här syns det hur lätt och luftig semmeltårtbottnen är. Det slinker lätt ner en extra semmelruta!) Använd din största och vassaste kniv när du skär upp semmelrutorna. Jag använder kniven vi brukar ha till julskinkan och kalkonen.

 

Tips!

Om det blir en bit över ställer du in den i kylen med plast över. Ställ gärna fram den en stund innan den ska ätas.

 

 

Klicka här om du vill ha recept på en rund semmeltårta!

Semmeltårta

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här om du vill ha recept på semmelfläta!

semmelfläta

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här om du vill ha recept på minisemlor!

HELA REDAKTIONEN BAKAR: Christinas läckra minisemlor

 

 

 

 

 

 

 

(1.66k)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar