Annons

Annons

Semmelfläta

Nu är fettisdagen snart här och i år frossar vi på en läcker semmelfläta med hemgjord mandelmassa och nyvispad grädde. Hur många bitar det blir beror på hur du skär flätan, men räkna med ca 5-6 bitar och tänk på att någon kan vilja ha mer än en bit...

semmelfläta

Efter att ha bakat semmelflätan ett par gånger är jag noga med att få flätan jämntjock och att skära den i portionsbitar innan den ska monteras. Om den serveras hel är det nästan omöjligt att skära den i snygga bitar och att inte kladda. Flätan är underbart god med mycket smak av kardemumma och kan mycket väl ätas som den är, men strö då hackad mandel och/eller pärlsocker över innan du kör in den i ugnen. Gör gärna två flätor när du ändå är igång och stoppa den ena i frysen!

Annons

 

Det här behöver du till 1 (2) semmelflätor:

(ca 5-6 bitar/fläta)

Smör, normalsaltat, mjukt: 50 (100) gr

Ägg, normalstora, rumsvarma: 2 (3) st

Mjölk att värma: 1 (2) dl

Jäst till söta degar: 12 (25) gr

Strösocker: 1/2 (1) dl

Bakpulver: 1/2 (1) tsk

Salt: 1/2 (1) krm

Kardemumma, grovmalen: 1 (2) msk eller 1 (2) tsk om du stöter hel kardemumma i mortel

Vetemjöl: 5 dl (300 gr) (10 dl/600 gr)

 

Fyllning och dekoration:

Sötmandel, gärna utan skal: 125 (250) gr

Strösocker: 125 (250) gr

Mjölk: 1/2 (1) dl

Vispgrädde: 2,5 (5) dl

Strösocker: 1 (2) msk

Florsocker

Semmelfläta

Så här gör du:

1. Tag fram 50 (100) gr smör och 2 (3) ägg 1 timme innan du ska baka så att smöret blir mjukt och äggen rumsvarma.

2. Lägg 5 dl/300 gr (10 dl/600 gr) vetemjöl i en bunke. Tillsätt 1/2 (1) tsk bakpulver, kardemumman och 1/2 (1) krm salt. Blanda väl och ställ åt sidan.

3. Lägg 1/2 (1) dl strösocker i en stor bunke. Smula ner 12 (25) gr jäst och rör om. Efter några minuter blir det en flytande massa.

4. Värm 1 (2) dl mjölk så att den blir fingervarm (37 grader).

5. Rör ner den ljumma mjölken i jästblandningen. Rör därefter ner 1 (2) ägg och till sist det mjuka smöret.

6. Tillsätt mjölblandningen, lite i taget, och rör om med en rejäl slev. Stick sedan ner handen i bunken och knåda degen några minuter.

Semmelfläta

7. Mjöla ett bakplåtspapper lätt. Dela degen i 3 (6) delar (ca 175 gr/bit), rulla bullar av degbitarna och lägg dem på bakplåtspapperet. Lägg en bakduk över och låt jäsa 60 minuter.

Semmelfläta

8. Gör mandelmassa under tiden degbitarna jäser: Låt 125 (250) gr mandel koka ett par minuter i rikligt med vatten i en kastrull på spisen, om du köpt mandel med skal. Häll därefter mandeln i ett durkslag och spola kallt vatten över. Skala mandeln och lägg den att torka mellan hushållspapper en stund. Kör mandeln i en matberedare. Häll i 125 (250) gr strösocker och kör ett par minuter tills det blir mandelmassa. Lägg mandelmassan i en plastburk med lock och blanda med 1/2 (1) dl mjölk, till en lagom tjock fyllning att lägga på semmelflätans botten.

9. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Vispa upp 1 ägg med en gaffel i en liten skål.

Semmelfläta

10. När degbitarna jäst 1 timme: Rulla ut bullarna till längder som är lika långa som långsidan på bakplåtspapperet, ca 45 cm. (Du behöver inte mjöla underlaget.) Försök få längderna jämntjocka, så blir flätan finare. Lägg längderna på bakplåtspapperet på ugnsplåten.

11. Fläta 3 längder till 1 fläta. Nyp samman ändarna och stoppa dem under flätan. Låt jäsa 30 minuter under bakduk.

12. Sätt ugnen på 200 grader.

Semmelfläta

13. När flätan/flätorna jäst 30 minuter: Pensla med det uppvispade ägget och kör in plåten strax under mittfalsen i ugnen. Grädda 15 minuter.

Semmelfläta

14. Tag ut plåten ur ugnen och skär nästan genast flätan/flätorna i lagom stora semmelbitar med en vass kniv. Låt bitarna svalna på ett galler med bakduk över. OBS! Bitarna måste svalna helt innan du fyller dem med mandelmassa och vispgrädde, ca 45-60 minuter.

15. Under tiden flätbitarna svalnar: Vispa 2 ½ (5) dl vispgrädde så att den blir styv. Söta med 1 (2) msk strösocker. Ställ in grädden i kylen tills den ska användas.

Semmelfläta

 

Semmelfläta

16. Skär försiktigt av ett lock på varje flätbit och lägg underdelarna på ett avlångt fat. (Var noga med att hålla ordning på vilket lock och vilken underdel som hör ihop, och i vilken ordning bitarna ska ligga så att du lätt kan pussla ihop semmelflätan.) Bred ut mandelmassa på underdelarna och lite på grand på lockens insidor. Klicka sedan ut vispgrädde med en sked på underdelarna och lägg på locken. Fyll en tesil med florsocker och pudra över locken.

semmelfläta

När jag bakade min första semmelfläta var jag inte så noga med att få flätans längder lika stora och jämntjocka och resultatet blev en semmelfläta som var bred i den ena änden och smal i den andra (se nedan). Jag serverade den hel, men det var omöjligt att dela den i snygga bitar fastän jag använde en rejäl kniv, och vi skulle nästan ha behövt haklapp när vi åt dem. Men nu vet jag bättre! Följ mitt recept ovan så slipper du göra samma erfarenheter som jag. Lycka till!

Semmelfläta

 

Vill du hellre göra traditionella semlor av receptet ovan?

Min mamma bakade vanliga semlor och fick ca 30 st (den stora satsen). Låt degen ligga kvar i bunken och jäsa 60 minuter. Rulla därefter bullar av den (vikt per degklump: 45-50 gram) och låt dem jäsa på bakpappersklädd plåt (2 plåtar för den stora satsen) i 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg innan du kör in plåten på mittfalsen i 225 grader varm ugn och gräddar dem 8 minuter. Visst ser de läckra ut, till och med innan de är fyllda med mandelmassa och vispad grädde?

semlor

 

Vill du ha fler semmelrecept?

Semmeltårta (nedan) – klicka här för recept!

Semmeltårta

 

 

 

 

 

 

Minisemlor (nedan) – klicka här för recept!

HELA REDAKTIONEN BAKAR: Christinas läckra minisemlor

 

(72)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar