Annons

Annons

SEMESTERTIPS: Skånska Kullahalvöns mysigaste kafé

På Kullahalvön i nordvästra Skåne, inte långt från Helsingborg, ligger denna söta kaffestuga som ingen som kör förbi får missa en vacker sommardag. På somrarna var den Gamle kungens favoritkafé när han bodde på sitt sommarslott Sofiero och han var lika förtjust i Flickorna Lundgrens vaniljhjärtan som jag är i deras sotarmurrar.

bild2

(Foto: Flickorna på Skäret)

För alla som har vägarna förbi kan jag varmt rekommendera denna härliga oas vid det lilla fiskeläget Skäret mellan Arild och Jonstorp på underbara Kullahalvön. Det söta torpet byggdes 1732 som ett fiskar- och jordbrukstorp och 1927 köpte Alexander Lundgren det för 150 riksdaler som sommarnöje åt hustrun Anna och deras 7 döttrar. De kallade det Tjället och vid ingången till trädgården planterade Alexander två kastanjer som än idag hälsar gästerna välkomna (till höger på bilden ovan).

Annons

I slutet av 1930-talet blev tiderna bistra och Alexander funderade på att sälja familjens älskade torp. När de äldsta döttrarna hörde det fick de en idé: ”Vi startar en kaffestuga och tar betalt för kaffet!” Den 1 maj 1938 öppnade systrarna Greta, Ebba, Marta och Rut ”Flickorna Lundgren”. Det kom mycket folk redan från början och systrarna Anna, Britt-Marie och Ella fick hjälpa till trots att de var minderåriga. Åren gick och det blev det allt mer att göra och traktens fiskarfruar hjälpte till att diska och putsa kopparkittlarna, som används än idag.

Den 9 juli 1945 var Gustav VI Adolf med följe på Kullaberg för att se på en solförmörkelse. Efter det drack de kaffe hos ”Flickorna” och sedan dess kom kungen flera gånger varje sommar från Sofiero.

Låt stugan vara som den är, så att alla som ingen egen har kan känna hur skönt det är att komma hit och dricka kaffe, sa Alexander Lundgren och idag är det hans dotterson Mats Fejne med familj som ser till att alla vi som är utan sommarstuga har någonstans att ta vägen.

Numera kan man dricka adventskaffe hos Flickorna Lundgren på Skäret. Då dukas det uppe på loftet några veckor i december. Jättemysigt!

Missa inte! Just nu kan du tävla om Flickorna Lundgrens härliga bakbok Underbart är gott. Klicka här för att komma till tävlingen. 

017

Ibland hade Gamle kungen med sig skott eller plantor från Sofiero och i utbyte fick han en kartong vaniljhjärtan. Ett par hundra meter från kaffestugan ligger Restaurang Rut på Skäret för den som är hungrig på mat!

013

Min kusin Lars slickar sig om munnen i väntan på fikat. Han är lika förtjust i Flickornas sotarmurrar som jag.

Flickorna på Skäret

Kaffe serveras ur kopparkittlar som hängt med från starten för 77 år sedan. Varje sommar serveras över 65 000 gäster på Flickorna Lundgren på Skäret och det bakas drygt 37 000 vaniljhjärtan för hand i bageriet.

En oas på skånska Kullahalvön

I Flickorna Lundgrens underbara bakbok med massor av bakråd finns bl a receptet på Gamle kungens favoritkaka vaniljhjärtan!

Flickorna Lundgrens bakbok omslag i halvskugga

Mejla till [email protected] om du vill köpa Flickorna Lundgrens bakbok Underbart är gott – klassiska kakor från Flickorna Lundgren!

OBS! Missa inte receptet på Flickornas sotarmurrar här på Gunillas blogg imorgon eftermiddag!

 

(9)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar