Annons

Annons

Saftiga rabarbersnurror i långpanna recept

Det här är min rabarberfavorit i år! Mjuka goda kardemummasnurror med syrlig rabarberfyllning som blir läckert röd tack vare saften från granatäppelkärnor. Receptet kan lätt göras om till vanliga kanelsnurror. Så praktiskt att baka dem i en långpanna! De håller sig saftiga i flera dagar och går utmärkt att frysa.

Snurredutter med rabarberfyllning i långpanna

Det här behöver du till degen:

Smör, normalsaltat, mjukt: 75 gr

Mjölk, 3%, rumstempererad: 2 dl (200 gr)

Vetemjöl: 7 dl (420 gr)

Jäst för söta degar, färsk: 25 gr

Strösocker: 1 dl (90 gr)

Kardemumma: 1 msk (eller 1 tsk kardemummakärnor som du stöter i en mortel)

Annons

Salt: 1 krm

Ägg till pensling: 1 st

Pärlsocker till garnering: ca ¾ dl

 

Det här behöver du till pensling av långpannan (ca 40 cm x 30 cm):

Smör, normalsaltat (att smälta): 25 gr

Potatismjöl: 1 ½ tsk

 

Det här behöver du till rabarberfyllningen:

Rabarberstjälkar: 300 gr (vikt när de ansats, så köp ca 350 gr)

Granatäpple, riktigt rött: 1 litet (eller ½ normalstort)

Vaniljsocker: 1 msk

Rårörsocker (eller strösocker): ¾ dl

Gelésocker multi: ¾ dl

 

Det här behöver du till smörfyllningen:

Smör, normalsaltat, mjukt: 150 gr

Rårörsocker (eller strösocker): 1 ¼ dl

Ströbröd: 1 msk

 

Det här behöver du om du vill glasera snurrorna (ej nödvändigt):

Florsocker: 2 msk

Vatten: 1 msk
Snurredutter med rabarberfyllning i långpanna

Så här gör du:

1. Tag i god tid fram 2 dl mjölk så att den blir rumstempererad. Tärna 150 gr smör till smörfyllningen och lägg i en skål och tärna 75 gr smör till degen och lägg i en annan skål.

.
Snurredutter med rabarberfyllning i långpanna

2. Börja med rabarberfyllningen: Skölj och ansa rabarberstjälkarna. Dra inte bort skalen om de är röda och vackra. Skär rabarberstjälkarna i småbitar (300 gr) och lägg dem i en kastrull.

Snurredutter med rabarberfyllning i långpanna3. Rulla granatäpplet hårt mot diskbänken. Dela det, och om du köpt ett normalstort behöver du bara den ena halvan. Dela halvan i flera bitar så går det lättare att ta loss kärnorna. Kör granatäppelkärnorna med mixerstaven en halv minut.
Snurredutter med rabarberfyllning i långpanna

4. Lägg granatäppelkrosset i en sil och pressa ut ½ dl saft (mer behövs inte). Häll saften i kastrullen med rabarberbitar.

Snurredutter med rabarberfyllning i långpanna

Så här vacker blir färgen på rabarberkompotten tack vare saften från granatäppelkärnorna.

5. Tillsätt 1 msk vaniljsocker, ¾ dl rårörsocker/strösocker och ¾ dl gelésocker multi.
6. Koka upp rabarberbitarna och drag sedan ner temperaturen till medelvärme (6 om spisplattan går till 12). Låt småkoka ca 20 minuter tills rabarberfyllningen tjocknar. Rör om då och då.

Snurredutter med rabarberfyllning i långpanna

7. Låt rabarberfyllningen svalna. Ställ gärna in den i kylen efter en stund så att den blir kall, tjock och bredbar.

8. Gör smörfyllningen: Rör ner 1 ¼ dl rårörsocker (eller strösocker) i 150 gr mjukt smör.

9. Smörj långpannan: Kör 25 gr smör i mikron 20 sekunder. Blanda ner 1 ½ tsk potatismjöl i det smälta smöret och rör om. Pensla en långpanna (ca 40 cm x 30 cm) med detta smörjsmör så lossnar kakan av sig själv och långpannan går lätt att få ren igen.
Snurredutter med rabarberfyllning i långpanna

10. Gör degen: Smula ner 25 gr jäst i degblandarens bunke. Tillsätt 1 dl strösocker och rör om med en gaffel.
Snurredutter med rabarberfyllning i långpanna

11. När degen lösts upp (det tar ett par minuter) rör du ner 2 dl rumsvarm mjölk, 1 krm salt och kardemumman.

Snurredutter med rabarberfyllning i långpanna

Det här digitala måttbägaren med våg kan du köpa i Hemmets webbshop för 149 kr. Klicka här om du vill köpa den!

12. Tillsätt 420 gr (7 dl) vetemjöl och kör degen på låg fart i 10 minuter. Lägg i de mjuka smörtärningarna (75 gr), lite i taget, så blir degen smidig och fin. Låt degen sedan vila i bunken 5 minuter (du behöver inte lägga plast eller bakduk över).

Snurredutter med rabarberfyllning i långpanna

13. Mjöla bakbordet lätt och kavla ut degen till en rektangel som är ca 50 cm x 30 cm.

Snurredutter med rabarberfyllning i långpanna

14. Bred på smörfyllningen med en slickepott.
Snurredutter med rabarberfyllning i långpanna

15. Strö över 1 msk ströbröd. (Då flyter inte fyllningen ut så mycket under gräddningen.)
Snurredutter med rabarberfyllning i långpanna

16. Lägg på rabarberfyllningen.
Snurredutter med rabarberfyllning i långpanna

17. Bred ut rabarberfyllningen med slickepotten.

18. Rulla ihop degen från långsidan, så hårt du kan utan att fyllningen letar sig ut för mycket. Markera 20 bitar (2 ½ cm breda) på rullen soch skär igenom dem med en degskrapa eller en vass kniv.
Snurredutter med rabarberfyllning i långpanna

19. Lägg degbitarna i den smorda långpannan (t ex 5 på längden och 4 på bredden). Det är lite kladdigt men du kommer att få lön för mödan. Lägg en bakduk över långpannan och låt snurrorna jäsa 2 timmar i rumstemperatur på ett ställe där det inte är dragigt.

20. När det är 20 min kvar av jästiden sätter du ugnen på 225 grader och gallret på mittfalsen.

21. Vispa upp ett ägg med en gaffel och ställ åt sidan.

Snurredutter med rabarberfyllning i långpanna

22. När snurrorna jäst färdigt (efter ca 2 timmar) penslar du dem med det uppvispade ägget och strör pärlsocker över (mandelspån är också gott och ser trevligt ut.)

23. Kör in långpannan på mittfalsen och sätt ner ugnstemperaturen till 200 grader. Grädda snurrorna 15-20 minuter, tills färgen är lagom gyllene.

24. Om du vill ha snurrorna riktigt blanka blandar du ihop en glasyr av 2 msk florsocker och 1 msk vatten och penslar dem i samma ögonblick de kommer ut ur ugnen.

25. Ställ långpannan med de nygräddade snurrorna på ett galler och lägg en bakduk över. De håller sig saftiga i flera dagar och går utmärkt att frysa. Tina dem och värm dem ca 10 sekunder/snurra  i mikron.

 

Tips!

När det inte är rabarbersäsong utesluter du rabarberfyllningen och rör istället ner 2 msk kanel i smörfyllningen. Då får du 20 läckra kanelsnurror i långpanna.

 

 

 

HÄR KOMMER RECEPT PÅ FLER GODA RABARBERKAKOR!

 

Klicka här för att komma till receptet på rabarberknyten med hemlagad vaniljsås!

Läckra rabarberknyten med hemlagad vaniljkräm

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här för att komma till receptet på rabarbermuffins med knäckig kaneltopping!

Rabarbermuffins med knäckig kaneltopping

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här för att komma till receptet på världens snabbaste rabarberkaka i långpanna!

Världens snabbaste rabarberkaka i långpanna

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här för att komma till receptet på festlig rabarberkaka med marängtäcke!

Festlig rabarberkaka med marängtäcke

 

 

 

 

 

 

 

 

(209)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar