Annons

Annons

Saffransstjärna med pepparkaksfyllning till lussekaffet

Till lussekaffet bakar jag den här fina saffransstjärnan som är jätterolig och inte alls svår att baka. Det finns en utmärkt film i receptet nedan som visar precis hur du ska göra. Utan den hade jag inte klarat det. Receptet kommer från Hemmets egen bakexpert Boel Ottmer och det är hon som bakar på filmen. Jag har dock julat till stjärnan ytterligare genom att fylla den med pepparkaksfyllning. Du måste testa att baka den!

Saffransstjärna med pepparkaksfyllning till lussekaffet

Se filmen: Så bakar du världens finaste saffransstjärna! 

 

Det här behöver du till 1 saffransstjärna (17 bitar):

Degen:

Saffran: 1 kuvert (½ gr)

Konjak: 1 tsk

Jäst för söta degar, färsk: 25 gr

Mjölk, rumstempererad (22 grader): 2 ½ dl (250 gr)

Annons

Kardemumma, malen: ½ msk (eller ½ tsk om du stöter hel kardemumma i mortel)

Strösocker: 1 dl

Vetemjöl: 7 dl (420 gr) + mjöl till bakbordet

Smör, normalsaltat, mjukt: 100 gr

Salt: 1 krm

 

Pepparkaksfyllningen:

Smör, normalsaltat, mjukt: 100 gr

Brunt farinsocker: 100 gr

Kanel: 2 msk

Kryddnejlika, mald: 2 ½ tsk

Ströbröd: 1 msk

 

Pensling och garnering:

Ägg: 1 st

Salt: ½ krm

Pärlsocker: 2 msk

 

Saffransstjärna med pepparkaksfyllning till lussekaffet

Baka gärna saffransstjärnan till helgen och frys in den till Lucia eller julens kaffekalas. Det gjorde Hemmets matredaktör Kristina Palmenäs. Den blir som nygräddad utan att du behöver värma den.

 

Baka din saffransstjärna så här:

1. Tag fram 2 ½ dl (250 gr) mjölk och 1 ägg ett par timmar innan du ska baka så att de blir rumstempererade. Tärna 200 gr smör och lägg i 2 olika skålar (100 gr till degen, 100 gr till fyllningen).

 

Saffransstjärna med pepparkaksfyllning till lussekaffet

Om du får tag på saffran med mycket saffranstrådar krossar du dem med en sockerbit innan du blandar saffranet med konjak.

 

2. Rör ut saffranet i 1 tsk konjak (eller vatten).

3. Häll den rumsvarma mjölken i degblandarens bunke och smula ner 25 gr jäst. Rör ut jästen och tillsätt sedan saffransblandningen, kardemumman, 1 dl strösocker och rör om. Lägg i 7 dl (420 gr) vetemjöl.

 

Saffransstjärna med pepparkaksfyllning till lussekaffet

Duschmössor som du fått på hotell är perfekta att sätta över bunkar när deg ska jäsa. Mikron eller kall ugn är bra jäsningsplatser.

 

4. Kör degblandaren 10 minuter. Lägg i 100 gr mjukt smör, lite i taget. Tillsätt sedan 1 krm salt och kör blandaren ytterligare 5 minuter så att degen blir blank och smidig.

5. Lägg plast över bunken och låt degen jäsa 1-1 ½ timme till dubbel storlek, gärna i mikron där det är dragfritt.

 

Saffransstjärna med pepparkaksfyllning till lussekaffet

Jag bytte ut Boel Ottmers strösocker mot brunt farinsocker, dubblerade mängden kanel och la till 2,5 tsk malda kryddnejlikor. Om du bakar stjärnan vid en annan tid på året än julen passar Boels goda kanelfyllning bäst.

 

6. Blanda pepparkaksfyllningen: Rör ihop 100 gr mjukt smör, 100 gr brunt farinsocker, 2 msk kanel och 2 ½ tsk malda kryddnejlikor till en bredbar fyllning.

7. Vispa upp ägget och ½ krm salt i en liten skål och ställ åt sidan.

 

Saffransstjärna med pepparkaksfyllning till lussekaffet

Jag lät degen jäsa i bunken 1,5 timme.

 

Saffransstjärna med pepparkaksfyllning till lussekaffet

Det är nästan ett måste att väga degklumparna för att få lika stora rundlar. Annars blir stjärnan inte så vacker.

 

8. När degen är färdigjäst: Mjöla bakbordet och dela degen i 3 lika stora delar (väg dem helst). Arbeta sedan med en degbit i taget.

 

Saffransstjärna med pepparkaksfyllning till lussekaffet

Rundlarna behöver inte bli så snygga. Du rundar till dem med fingrarna när du lagt dem på plåten och framförallt när alla rundlarna ligger på plats.

 

9. Tryck ut degbiten till en rundel med handflatan och lyft upp den lite då och då från bakbordet så att den inte fastnar. Fortsätt sedan med kaveln tills rundeln är ca 25 cm i diameter. Försök göra den så rund som möjligt och forma till ytterkanten med fingrarna.

 

Saffransstjärna med pepparkaksfyllning till lussekaffet

Det går lättast att bre ut den mjuka fyllningen med en slickepott.

 

Saffransstjärna med pepparkaksfyllning till lussekaffet

På filmen såg jag att Boel inte bredde fyllningen ända ut i kanten och därför gjorde jag det inte heller.

 

10. Lägg den första rundeln på plåten och bred ut hälften av pepparkaksfyllningen på den med en slickepott.

 

Saffransstjärna med pepparkaksfyllning till lussekaffet

Den andra rundeln läggs på plats.

 

11. Tryck och kavla ut nästa degbit på samma sätt, lägg den ovanpå den första rundeln på bakplåten och bred ut resten av pepparkaksfyllningen.

 

Saffransstjärna med pepparkaksfyllning till lussekaffet

Strö lite ströbröd över fyllningen på rundel 2 så flyter inte fyllningen ut ur kakan.

 

12. Strö en knapp matsked ströbröd över fyllningen på den andra rundeln så att fyllningen inte rinner ut. (Det behövs inte på den första.)

 

Saffransstjärna med pepparkaksfyllning till lussekaffet

Nu är alla tre rundlar på plats och jag har jämnat till kanten med fingrarna så att kakan blivit rund.

 

Saffransstjärna med pepparkaksfyllning till lussekaffet

Nu vill kakan jäsa 30 minuter!

 

13. Tryck och kavla ut den tredje och sista degbiten och lägg över de två tidigare rundlarna på bakplåten. Forma till kakan så att den ser rund ut.

14. Tryck ner ett ugnssäkert stjärnmått mitt i kakan, helst en pepparkaksform. Tryck till stjärnmåttet lite, men det ska inte gå helt igenom degen, och låt det ligga kvar under gräddningen så att stjärnan i kakans mitt inte går ihop under gräddningen.

 

Saffransstjärna med pepparkaksfyllning till lussekaffet

Jag fick inte tag på ett stjärnmått av metall, men nu vet jag att sådant finns att köpa hos bl a Designtorget. Jag använde en muffinsform av silikon och skar ut stjärnans konturer med en vass kniv. Det funkade jättebra. 

 

15. Skär med degskrapan eller en vass kniv kakan i 16 lika stora delar (som tårtbitar). Skär helt igenom degen.

16. Snurra 2 degbitar i taget 2 varv mot varandra, tryck ihop ytterkanterna och vik in under kakan. Fortsätt tills du har snurrat alla 16 degbitarna. (Filmen ovan visar precis hur du ska göra! Utan den skulle jag aldrig ha klarat det!)

 

Saffransstjärna med pepparkaksfyllning till lussekaffet

Jag fick lyfta på min blå stjärnform och strö pärlsocker under den.

 

17. Pensla hela kakan med det uppvispade ägget och strö pärlsocker inuti stjärnmåttet och runt kanterna på kakan.

18. Lägg en bakduk över plåten och låt kakan jäsa 30 minuter.

19. Sätt ugnen på 175 grader.

 

Saffransstjärna med pepparkaksfyllning till lussekaffet

Sedan la jag på stjärnformen igen eftersom den måste var på under gräddningen för att stjärnan inte ska gå ihop under gräddningen.

 

20. Kör in plåten på den näst nedersta falsen och grädda 25-30 minuter.

 

Saffransstjärna med pepparkaksfyllning till lussekaffet

Efter gräddningen strödde jag lite kanel över stjärnan i mitten eftersom den inte hade fått så mycket färg.

 

21. När du tagit ut plåten ur ugnen drar du bakplåtspapperet med kakan försiktigt över till ett galler och låter den svalna där under bakduk.

 

 

 

Vill du ha fler recept till ditt saffransbak?

Experternas lussekatter

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här om du vill ha recept

på bakexperternas lussekatter

 

 

Saffransknutar med nutella

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här om du vill ha recept

på saffransknutar med nutella

 

 

Sockerbagarens saffransskorpor

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här om du vill ha recept 

på saffransskorpor med

apelsin och choklad

 

 

Spröda och lättbakade saffransdrömmar

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här om du vill ha recept

på spröda saffransdrömmar

 

 

 

 

(47)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar