Annons

Annons

Så här griljerar jag min julskinka

Förr köpte jag alltid färdiggriljerad skinka, men nu har jag fått ihop ett kanonbra recept och gör det själv. Tipset att strö maizena över för att få griljeringen att fästa kommer från Hemmets matredaktör Kristina Palmenäs och sedan såg jag Leif Mannerström griljera skinka på Nyhetsmorgon. Han använde det asiatiska ströbrödet panko och då var jag tvungen att testa det eftersom det såg så gott ut. Det blev jättebra! Dekorera gärna skinkan med hela kryddnejlikor. Det ser både trevligt ut och ger skinkan god smak.

Så här griljerar jag min skinka

Kryddnejlikorna sätter extra piff på skinkan, både när det gäller smak och utseende.

 

Det här behöver du till en skinka på 5 kg (för mindre skinka se längre ner i receptet):

Ägg: 1 st

Äggula: 1 st

Dijonsenap: 2 msk

Senap (t ex Slotts Klassisk original): 2 msk

Rörsocker strö: 1 msk

Maizena: 1/2 msk

Annons

Panko ströbröd, som står bland ströbröd i affären (eller vanligt ströbröd): 1 förpackning

Kryddnejlikor, hela: 1 påse

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader och gallret på den näst nedersta falsen.

2. Blanda samman 1 ägg, 1 äggula, 2 msk dijonsenap, 2 msk svensk senap och 1 msk rörsocker. Pensla skinkan med denna blandning. (Om du har en hälften så stor skinka tar du hälften så mycket av allting – blanda 1 ägg och 1 äggula och tag hälften av denna blandning, ca 35-40 gram – 1 msk dijonsenap, 1 msk svensk senap och ½ msk rörsocker.)

Griljering av skinka

3. Sikta över 1/2 msk maizena med hjälp av en tesil (lite mindre om skinkan är mindre).

4. Strö därefter över så mycket panko ströbröd (eller vanligt ströbröd) att det täcker skinkan ordentligt. På skinkans sidor går det lättast att klappa in det.

5. Kör in skinkan i ugnen på den näst nedersta falsen och griljera 25-30 minuter eller tills du tycker att griljeringen fått lagom färg. Jag brukar behöva svänga lite på skinkan i min ugn för att få det jämnt, förmodligen är värmen ojämn. Tänk på att griljeringen blir betydligt mycket mörkare en stund efter att skinkan kommit ut ur ugnen än när den står inne i ugnen.

 

Så här griljerar jag min skinka

Till höger jättegoda julköttbullar som jag brukar laga efter Per Morbergs recept. Klicka här för receptet!

 

 

 

 

 

 

Så här griljerar jag min skinka

 

 

Vill du ha recept på goda middagar i juletid?

 

Rosépepparlax med julkryddor – klicka här!

Rosépepparlax med julsmaker

 

 

 

 

 

 

 

Julgryta med kanel – klicka här!

Godaste julgrytan

(16)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar