Annons

Annons

Så bakar du surdegsbröd utan att ha en surdeg i förväg

Det här saftiga surdegsbrödet med mycket råg kan du baka även om du inte har en surdeg. Du behöver inte heller ha en hushållsassistent som blandar degen. Det räcker med en stor bunke och en rejäl slev. Du behöver inte ens ha en ugn som klarar höga temperaturer. Brödet nöjer sig med 160 grader ugnstemperatur och skorpan blir härligt knaprig utan att brödet behöver sprejas med vatten. Och utan att du vet ordet av har du en surdeg till nästa bak. Den behöver inte matas, bara ställ in den i kylen där den klarar sig i 3 veckor. När du bakar brödet gör du ett litet moment i taget som inte tar så många minuter av din tid. Det tycker jag är perfekt så här års när jag vill vara ute i det vackra vädret så mycket jag kan och ändå äta hembakat surdegsbröd till frukost. Det gäller bara att planera lite. Visst låter det väl bra?

Annons
Så bakar du surdegsbröd utan att ha en surdeg

Ett saftigt, gott och nyttigt surdegsbröd av råg som är lätt att baka och håller länge!

Det här behöver du:
Fint rågmjöl: 425 gr
Vetemjöl special: 175 gr
Rågkross: 175 gr
Solroskärnor: 1 dl
Torrjäst för matbrödsdegar: 2 tsk (8 gr)
Honung: 1 msk
Filmjölk, naturell (lättfil eller 3%-ig): 1 dl
Vatten: 5 dl
Salt: 1 msk

Brödkryddor (t ex Santa Marias): 2-3 msk

 

Garnering:
Grovt rågmjöl: några matskedar

 

Så här gör du:

Så bakar du surdegsbröd utan att ha en surdeg
1. Rör ihop 50 gr fint rågmjöl, 2 tsk/8 gr torrjäst och 1 dl filmjölk i en plastskål. Strö över 1/4 tsk salt och täck burken med ett lock eller en plastpåse. Låt skålen stå i rumstemperatur i 2 dygn. Ställ den gärna i mikron eller i kall ugn, där det är dragfritt.
Så bakar du surdegsbröd utan att ha en surdeg

Så bakar du surdegsbröd utan att ha en surdeg

Efter 48 timmar har du en bubblande surdeg.

2. Efter 2 dygn: Värm 5 dl vatten så att det blir fingervarmt (max 37 grader).
Så bakar du surdegsbröd utan att ha en surdeg
3. Blanda 375 gr fint rågmjöl, 150 gr vetemjöl special, 150 gr rågkross, 2-3 msk brödkryddor, 3/4 msk salt, det fingervarma vattnet, 1 msk honung och surdegen i en stor bunke (4 liters). Blanda degen väl med en träslev e dyl.
Så bakar du surdegsbröd utan att ha en surdeg
4. Plasta in bunken och låt den stå i rumstemperatur i 12 timmar. Ställ gärna in den i kall ugn eller i mikron, där det är dragfritt.

Efter 12 timmar kan du lägga 100 gr av degen i en glasburk med lock och ställa i kylen, så har du en surdeg till nästa gång du ska baka brödet. I så fall hoppar du direkt till punkt 2 i receptet nästa gång du bakar. Du behöver inte göra någonting med surdegen, den klarar sig själv i kylen upp till 3 veckor.

5. Efter 12 timmar blandar du 25 gr vetemjöl special, 25 rågkross och1 dl solroskärnor i den jästa degen och rör om väl med sleven.

Så bakar du surdegsbröd utan att ha en surdeg
6. Lägg ett fuktat bakplåtspapper i en 1,5 liters brödform. Häll i den ganska kladdiga degen och strö över grovt rågmjöl. Täck formen med plast och låt degen jäsa 2-3 timmar (degen har jäst klart när den når upp till kanten på formen).

Så bakar du surdegsbröd utan att ha en surdeg

Degen har jäst klart när den når upp till kanten på formen.

7. Sista halvtimmen av jäsningen: Sätt ugnen på 160 grader (mellan 175 och 150 grader) och ställ gallret på den nedersta falsen.
8. Grädda brödet i 2 timmar. Kolla om det är färdigt genom att sticka en ugnstermometer i det (det är klart när termometern mäter 98 grader).

7. Smörj en 1,5 liters brödform och bröa den med grovt rågmjöl eller lägg ett fuktat bakplåtspapper i den. Häll i den ganska kladdiga degen och strö grovt rågmjöl över. Täck med plast och låt degen jäsa 2-3 timmar (degen har jäst klart när den når upp till kanten på formen).

Skorpan blir härligt knaprig utan att du behöver göra någonting!

9. Ställ formen att svalna på ett galler. Tag ur brödet efter några minuter. När det svalnat sveper du in det i en ren kökshandduk tills det ska ätas. De blir bäst när det fått stå över natten. (Om du inte vill ha en hård skorpa på ditt bröd sveper du in det i plastfolie medan det fortfarande är ljummet.)

 

Tips på förvaring av surdegsbröd: När du väl skuret i brödet förvaras det bäst i en papperspåse som stoppas i en plastpåse.

(62)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar