Annons

Annons

Romaner som får dig att drömma dig bort

Är det Downton Abbey, vintermörkret eller allt hemskt som händer därute som gör att vi vill drömma oss bort? I flera år har historiska romaner och kärleksromaner varit helt ute, men nu slukar vi dem som aldrig förr. För visst är det är härligt att drömma sig bort en stund och fly gråvädret och annat elände. Så i väntan på våren tröstar vi oss med romaner om och från svunna tider.

Böcker som får dig att drömma dig bort

 

Ruths resa − hjärteknipande historisk skildring

Ruth föds i den franska kolonin Saint Domingue och blir tidigt föräldralös när hennes mamma och pappa mördas. Den lilla flickan hittas av den franske kapten Fornier, som tar henne med hem till sin hustru Solange. Där blir hon mammy till deras dotter Ellen och hon får följa med dem till Savannah i den amerikanska södern. Ruth förälskar sig i Jehu och får en egen liten dotter. Jehu är en fri man men Ruth förblir ofri hela livet. När Ellen så småningom får dottern Scarlett blir Ruth mammy till henne. För alla som läst om Scarlett O’Hara på Tara i Borta med Vinden är Ruth känd som “Mammy”.

Annons

Den amerikanske författaren Donald McCaigs förra bok var Rhett Butlers berättelse (2008), en fortsättning på Borta med vinden av Margaret Mitchell (1900-1949). Donald hade en kort men framgångsrik karriär inom reklambranschen på Madison Avenue i New York innan han och hustrun Anne flyttade till en fårfarm i västra Virginias bergstrakter. Där skriver han romaner, poesi, essäer och dresserar fårhundar.

Böcker som får dig att drömma dig bort

Foto: Kristen Schmid

 

 

Villette − en pärla bland engelska klassiker

Efter en familjekatastrof hankar sig den föräldralösa Lucy fram i 1800-talets London på sin sista lön från jobbet som sällskapsdam åt en kvinna som nyss dött. Slumpen för henne med båt till franska Vilette, där hon får anställning som lärarinna i en flickskola. Hon är ständigt övervakad av skolans förestånderska, men hon uthärdar och finner sig så småningom tillrätta. Villette kom ut 1853 och ansågs vara utmanande genom författarens ifrågasättande av den tidens kvinnoroll. Läs ett smakprov här!

Charlotte Brontë föddes i Yorkshire 1816. Hon hade tre syskon i livet – författarna Emily och Anne samt brodern Branwell. Hon gav ut romanen Jane Eyre 1847 under signaturen Currer Bell. Efter ett antal äktenskapserbjudanden gifte hon sig 38 år gammal med sin pappas prästadjunkt. Charlotte Brontë kom inte över att hon varit tvungen att ge upp drömmen om ett fritt liv och året därpå dog hon av graviditetskomplikationer. Flera av Charlotte Brontës romaner hör till den engelska litteraturens klassiker.

Böcker som får dig att drömma dig bort

 

 

En sång från havet − fängslande berättelse

Lilla Mitzy växer upp vind för våg i en by i 1930-talets England. Hennes mamma kör ut henne så snart hon får herrbesök och Mitzy får vandra omkring ensam på stranden och ängarna. En dag upptäcker hon att det lyser i den öde granngården. Det är konstnären Charles Aubrey som flyttat in där med sin familj. Plötsligt förändras allt för Mitzy…

Många år senare kommer galleristen Zack ut med en biografi över den berömde konstnären. Är bondflickan med den intensiva blicken fortfarande vid liv? funderar han. Och vad hände med Charles Aubrey under andra världskriget? Zack beger sig till den lilla byn för att få svar på sina frågor, men de hemligheter som avslöjas är inte vad han väntade sig…

Katherine Webb föddes och växte upp i Hampshire i England. Hon läste bland annat historia vid universitetet innan hon blev författare på heltid. Idag är hon bosatt i Berkshire. Katherine debuterade 2010 med Carolines arv och nominerades till en rad priser som Årets debutant. Hennes böcker har översatts till 24 olika språk. I Norge har hon toppat bestsellerlistorna under långa perioder

Böcker som får dig att drömma dig bort

Foto: Jennie Frampton

Tack till Norstedts, Modernista och Historiska Media för att jag fick lotta ut böckerna!

(34)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar