Tidsåtgång
Förberedelse: ca 1 timme
Gräddning: ca 30 minuter
Det här behöver du till en långpanna (30×20 cm):
Kakan
Ägg, normalstora: 4 st (5 st om de är små)
Smör, osaltat: 125 gr
Vetemjöl: 4 ½ dl (270 gr)
Strösocker: 2 ½ dl
Vaniljsocker: 1 msk
Bakpulver: 1 ½ tsk
Fyllning
Rabarber (ej ansade): 500 gr
Kanel, malen: 1 msk
Brunt farinsocker: 60 gr
Topping
Apelsin, rivet skal: 1 st
Kanel, malen: 1 msk
Kardemumma, malen: 1 msk
Brunt farinsocker: 60 gr
Smör, normalsaltat: 75 gr
Vetemjöl: 100 gr
Smörjsmör
Smör, osaltat: 15 gr
Potatismjöl: 1 tsk
Gör så här:
1. Tag fram 4 ägg (5 om de är små) och 125 gr osaltat smör minst 1 timme innan du ska baka så att de blir rumstempererade. Tärna smöret och lägg i en bunke. Passa samtidigt på att lägga 75 gr normalsaltat smör (eller osaltat + 1 nypa salt) i en liten kastrull utan att sätta på spisplattan.
2. Kör 15 gr osaltat smör i mikron 20 sekunder och rör i 1 tsk potatismjöl. Smörj långpannan med detta smörjsmör så kommer kakan att falla ur långpannan av sig själv (Jan Hedhs tips).
3. Gör fyllningen: Skölj, ansa och torka 500 gr rabarberstjälkar. Om skalet är tjockt drar du av det. Skär stjälkarna i 2-3 cm långa stavar och lägg dem i en skål (ej av plast för den bli ful). Tillsätt 1 msk kanel och 60 gr brunt farinsocker och blanda. (Om ditt farinsocker blivit hårt kör du det 1 minut i mikron.) Rör om lite då och då medan rabarberbitarna saftar av sig (tar 10-15 minuter).
4. Gör toppingen: Smält smöret i kastrullen (75 gr) och riv ner skalet från 1 apelsin när smöret smält. Rör i 1 msk kanel, 1 msk kardemumma och 60 gr brunt farinsocker. Rör om tills alla klumpar försvunnit, sätt gärna kastrullen på ettan under omrörning så smälter farinsockret helt. Tillsätt 100 gr vetemjöl och blanda till en deg.
5. Sätt ugnen på 175 grader och gallret på den näst nedersta falsen.
6. Rör ner 2 tsk potatismjöl i skålen med rabarberbitar när de saftat av sig. Blanda väl.
7. Lägg 4 ½ dl/270 gr vetemjöl i en bunke. Sikta ner 1 msk vaniljsocker och 1 ½ tsk bakpulver med en tesil och blanda väl.
8. Vispa det mjuka smöret (125 gr) och 2 ½ dl strösocker med en elvisp på högsta fart i 5 minuter.
9. Knäck ner äggen, ett i taget, och vispa 4 minuter med elvispen på medelhastighet.
10. Sikta ner mjölblandningen i ett par omgångar med en sil. Rör försiktigt men väl så att allt mjöl blandas in i smeten.
11. Bred ut hälften av smeten i långpannan, ett tunt lager och bara precis så att smeten täcker långpannans botten. (Smeten kommer att höja sig fint i ugnen.)
12. Bred sedan ut rabarberfyllningen (allt ska i).
13. Bred därefter ut resten av smeten som nätt och jämnt täcker rabarberfyllningen (den kommer att täcka fint efter gräddningen).
14. Smula över toppingen.
15. Kör in långpannan i ugnen och grädda kakan ca 35 minuter, tills den blir ljusbrun, släpper från långpannans kant och provstickan känns torr när du sticker ner den mitt i kakan.
16. Ställ långpannan på ett galler och låt kakan svalna där under en bakduk.
Du kan baka kakan som muffins! Klicka här för receptet!
Vill du ha fler recept på långpannekakor med rabarber?
Rabarberkaka med marängtäcke
(Klicka här för receptet!)
Långpannekaka med rabarber,
jordgubbar och citron
(Klicka här för receptet!)
Världens snabbaste rabarberkaka
i långpanna
(Klicka här för receptet!)