Annons

Annons

Rabarberpaj med citronsmulor och vit choklad

Den här rabarberpajen gör jag många gånger varje vår och alla som smakat den tycker att den är fantastisk. Citronsmulorna och den vita chokladen sätter pricken över i.

Rabarberpaj med citronsmulor och vit choklad

Så här års kan jag inte få nog av rabarber!

Om du ska ha kalas och det är mycket som ska vara färdigt samtidigt kan du förbereda rabarberpajen på morgonen och grädda den ett par timmar innan den ska ätas. Lägg i så fall aluminiumfolie över den nygräddade pajen och svep in den i rena kökshanddukar så är den lagom ljummen när det är dags att äta den. Ibland gör jag en extra rabarberpaj som jag lägger i frysen att ha i beredskap om det dyker upp oväntade gäster.

Annons

 

Rabarberpaj med citronsmulor och vit choklad

Det här behöver du till en rund pajform (en stor ugnsform):

4 (8-10) portioner

Smuldeg:
Smör, mjukt: 75 (150) gr
Vetemjöl: 2 (4) dl
Strösocker: 1 (2) msk
Vaniljsocker: 1 (2) msk
Citron, rivet skal: ½ (1) st
Vit choklad: 75 (150) gr

 

Fyllning:
Rabarber, oskalad: 700 (1 500) gr
Strösocker: 1 (2) dl
Potatismjöl: 1 (2) msk

 

Till servering:
Vaniljsås, vaniljvisp eller halvsmält vaniljglass

Rabarberpaj med citronsmulor och vit choklad

Det blir alltid vackrast när rabarbern har röda skal.

Gör så här:

1. Tag fram smöret 1 timme i förväg så att det blir mjukt.

2. Ansa och skölj rabarbern. Så här års är den spröd och behöver inte skalas. Finast blir det om du får tag i rabarber med riktigt rött skal.

Rabarberpaj med citronsmulor och vit choklad

Till den här formen köpte jag 1,5 kg rabarber.

3. Skär stjälkarna i ca 3 cm långa bitar och lägg i en smord form (2 lager i en rund pajform eller 3 lager i en stor gratängform).
4. Blanda 1 (2) dl strösocker och 1 (2) msk potatismjöl i en bunke och ställ åt sidan.
5. Blanda 2 (4) dl vetemjöl, 1 (2) msk strösocker och 1 (2) msk vaniljsocker i en annan bunke. Nyp ihop med 75 (150) gr mjukt smör och ställ åt sidan.
6. Grovhacka 75 (150) gr vit choklad och ställ åt sidan.
Så här långt kan du förbereda på morgonen om pajen ska ätas på kvällen!
7. När det är dags att grädda pajen: Sätt ugnen på 225 grader.
8. Häll blandningen med strösocker och potatismjöl över rabarberbitarna som ligger i formen.
9. Riv citronskalet och rör när det i mjölblandningen.
10. Rör ner chokladhacket i mjölblandningen.
Rabarberpaj med citronsmulor och vit choklad

11. Strö smuldegen över rabarberbitarna.

12. Ställ in formen på den näst nedersta falsen i ugnen.
13. Grädda pajen ca 25 minuter (225 grader). Lägg över aluminiumfolie efter ca 10 minuter så att inte smulorna blir brända.
14. Om pajen inte ska ätas förrän ett par timmar senare:  Ställ pajformen på spisen, där det är varmt. Lägg aluminiumfolie över och packa in formen i ett par rena kökshanddukar. 2-3 timmar senare är pajen fortfarande lagom ljummen.

Rabarberpaj med citronsmulor och vit choklad

 

 

 

 

Klicka här för recept på världens snabbaste rabarberkaka!

Världens snabbaste rabarberkaka

 

 

 

Klicka här för recept  på världens snabbaste rabarberkaka i långpanna!

 

Världens snabbaste rabarberkaka i långpanna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här för recept på långpannekaka med rabarber, jorgubbar, citron!

Långpannakaka med rabarber, jordgubbar och citron

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här för recept “Ta-vad-du-har”-smulpaj!

Glutenfri smulpaj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här för recept på rödavinbärspaj!

Dessertpaj med röda vinbär

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här för recept paj full av sommarminnen!

paj full av sommarminnen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(375)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar