Annons

Annons

Rabarbermuffins med knäckig kaneltopping

De här fluffiga muffinsen med frisk rabarberfyllning och knaprig topping med kanel, kardemumma och apelsin är som en dröm. Jag bakar dem i stora amerikanska muffinsformar och får då 12 riktigt lyxiga sommarmuffins.

Rabarbermuffins med knäckig kaneltopping

Det här behöver du till 12 stora muffins:

Degen:

Smör, osaltat, mjukt: 175 gr

Ägg, normalstora, rumstempererade: 4 st

Mjölk, rumstempererad: 2 dl (200 gr)

Vetemjöl: 6 dl (360 gr)

Strösocker: 2 ½ dl

Vaniljsocker: 1 msk

Annons

Bakpulver: 2 tsk

 

Fyllningen:

Rabarber, gärna smala stjälkar: 400 gr (vikt utan skal: 300 gr)

Kanel, malen: 1 msk

Brunt farinsocker: 60 gr (1 dl)

Potatismjöl: 2 tsk

 

Toppingen:

Smör, osaltat eller normalsaltat (att smälta): 75 gr

Mandel (att hacka): 100 gr

Brunt farinsocker: 60 gr (1 dl)

Kanel, malen: 1 msk

Kardemumma, malen: 1 msk

Salt: 1 nypa

Apelsin (rivet skal): 1 st

 

Rabarbermuffins med knäckig kaneltopping

Ca 300 gr ansade och skalade rabarber behöver du. De väger ca 400 gr när de är oskalade. Om du inte får tag på smala stjälkar delar du dem på längden. Det fick jag göra med de här.

 

Gör så här:

1. Tag fram 4 ägg, 175 gr osaltat smör och 2 dl mjölk minst 1 timme i förväg så att de blir rumstempererade. Tärna smöret och lägg i en stor bunke. Passa samtidigt på att lägga 75 gr osaltat/normalsaltat smör i en liten kastrull utan att sätta på spisplattan.

2. Sätt 12 stora amerikanska muffinsformar i en muffinsplåt. Tag gärna dubbla muffinsformar, de yttersta kan du använda igen. 

3. Lägg 6 dl (360 gr) vetemjöl i en bunke och rör ner 1 msk vaniljsocker och 2 tsk bakpulver. Blanda väl och ställ åt sidan.

Rabarbermuffins med knäckig kaneltopping

4. Hacka 100 gr mandel ganska fint och lägg åt sidan.

5. Riv skalet på 1 apelsin och ställ åt sidan.

Rabarbermuffins med kaneltopping

6. Gör fyllningen: Skölj, ansa och torka rabarberstjälkarna. Om skalet är tjockt drar du av det och om stjälkarna är tjocka delar du dem i 2 delar på längden. Skär rabarberstjälkarna i ca 2 cm långa bitar.

Rabarbermuffins med kaneltopping

Blanda rabarberbitarna med 1 msk kanel och 60 gr/1 dl brunt farinsocker. (Om ditt farinsocker blivit hårt kör du det 60 sekunder i mikron.) När rabarberbitarna saftar av sig rör du ner 2 tsk potatismjöl och blandar väl. Rör om då och då tills de ska användas.

Rabarbermuffins med kaneltopping

7. Gör toppingen: Smält smöret i kastrullen (75 gr) och tillsätt 60 gr/1 dl brunt farinsocker medan plattan är varm. Rör om tills farinsockret smält. Tillsätt 1 msk kanel, 1 msk kardemumma, 1 nypa salt och rör om.

Rabarbermuffins med knäckig kaneltopping

Tillsätt mandelhacket (100 gr) och rör om.

Rabarbermuffins med knäckig kaneltopping

Tillsätt det rivna apelsinskalet. Rör om och ställ åt sidan.

Rabarbermuffins med knäckig kaneltopping

8. Sätt ugnen på 175 grader och gallret på den näst nedersta falsen.

9. Vispa ihop det mjuka smöret (175 gr) och 2 ½ dl strösocker med en elvisp på högsta fart i 5 minuter.

10. Knäck ner de 4 äggen, ett i taget, och vispa 3 minuter med elvispen på medelhastighet. Vänd sedan ner den rumsvarma mjölken (2 dl/200 gr) försiktigt med en slickepott.

11. Sikta ner mjölblandningen i 2-3 omgångar med en sil. Vänd smeten försiktigt men väl med slickepotten så att allt mjöl blandas in i smeten.

12. Fyll muffinsformarna så här:

Rabarbermuffins med kaneltopping

Lägg hälften av smeten i formarna (ca 1 ½ dessertsked i varje form).

Rabarbermuffins med kaneltopping

Lägg rabarberfyllningen ovanpå.

Rabarbermuffins med kaneltopping

Fyll på med resten av smeten.

Rabarbermuffins med knäckig kaneltopping

Skeda över toppingen.

13. Kör in muffinsplåten näst längst ner i ugnen och grädda ca 30 minuter (175 grader), tills muffinsen känns torra när du sticker ner en provsticka mitt i dem.

Rabarbermuffins med knäckig kaneltopping

14. Tag ut muffinsplåten ur ugnen och ställ den på ett galler att svalna. Låt muffinsen stå kvar i plåten tills de svalnat så behåller de formen. Lägg en bakduk över.

 

 

Klicka här för recept på Världens snabbaste rabarberkaka!

Världens snabbaste rabarberkaka

 

 

Klicka här för recept på Världens snabbaste rabarberkaka i långpanna!

Världens snabbaste rabarberkaka i långpanna

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här för recept på långpannekaka med rabarber, jordgubbar och citron!

Långpannekaka med rabarber, jordgubbar och citron

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här för recept på rabarberkaka med kaneltopping i långpanna!

Långpannekaka med rabarber, kanel och kardemumma

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här för recept på rabarberkaka i långpanna med marängtäcke!

Festlig rabarberkaka med marängtäcke

 

 

 

 

 

 

 

 

(1.57k)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar