Annons

Annons

Rabarberknyten med hemlagad vaniljkräm recept

Drömgoda knyten med rabarber som fått dra i fläderblomssaft och vaniljkräm som du gör själv. Knytena är spröda som wienerbröd och lättbakade med bara en jäsning.

Läckra rabarberknyten med hemlagad vaniljkräm

Knytena bakas som rimbobullar med kalla ingredienser. Nyp bara ihop degen med fingrarna, kavla ut den och vik ihop till knyten som du fyllt med vaniljkräm och syrliga rabarber. Efter jäsning och 7 minuters gräddning kan du njuta av de läckraste godbitar.
Läckra rabarberknyten med hemlagad vaniljkräm

Annons

Det här behöver du till 24 rabarberknyten:

Deg

Smör, normalsaltat/osaltat, kallt: 150 gr

Jäst för söta degar, färsk: 40 gr

Vetemjöl: 7 dl (420 gr) + mjöl till bakbordet

Mjölk, kall: 1 dl

Grädde, kall (jag använde vispgrädde): 1 dl

Strösocker: 2 msk

Salt: 2 krm

Ägg till pensling: 1 st

 

Glasyr

Florsocker: 3 msk

Vatten: 1 ½ msk

 

Vaniljkräm

Mjölk, 3%: 1 dl

Äggula: 1 st

Maizena majsstärkelse: 1 msk

Vaniljssocker: 1 msk

Vaniljpulver: ½ krm

 

Rabarberfyllning

Rabarberstjälkar, helst smala: 350 gr (vikt när de ansats, så köp ca 400 gr)

Fläderblomssaft, hemgjord eller köpt (t ex Önos): 2 dl

Rårörsocker (eller strösocker): 1 ½ dl

Tips! Om du inte har fläderblomssaft kan du ta vatten. Dubblera då mängden socker.

Läckra rabarberknyten med hemlagad vaniljkräm

Gör vaniljkrämen först!  
Läckra rabarberknyten med hemlagad vaniljkräm

Så här gör du vaniljkräm:

1. Lägg 1 dl mjölk, 1 äggula, 1 msk vaniljsocker och 1 msk Maizena majsstärkelse i en kastrull och rör om.

2. Sätt spisplattan på medelvärme (6 om den går till 12) och vispa med en handvisp. OBS! Krämen får absolut inte koka. När krämen tjocknat (det tar ca 5 min) drar du kastrullen från plattan. När krämen svalnat rör du ner ½ krm vaniljpulver. OBS! Rör inte ner vaniljpulvret tidigare för då blir krämen grådaskig.
Läckra rabarberknyten med hemlagad vaniljkrämGör därefter rabarberfyllningen!

Läckra rabarberknyten med hemlagad vaniljkräm

Så här gör du rabarberfyllningen:

1. Tvätta och ansa rabarberstjälkarna. Tag inte bort skalet om det är rött och vackert. Skär stjälkarna i 3-4 cm långa stavar. (Om stjälkarna är tjocka delar du dem på längden innan du skär dem i stavar.)

2. Koka upp 2 dl fläderblomssaft och 1 ½ dl socker (på 10:an om plattan går till 12). Rör om med en slev e dyl så att sockret smälter. När saften kommit i kok lägger du i rabarberbitarna och låter dem sjuda 2-3 min. Drag sedan kastrullen från plattan och låt rabarberbitarna stå och dra minst 10 min (tills det är dags att fylla dina rabarberknyten).

Läckra rabarberknyten med hemlagad vaniljkräm

Dags att baka knytena!

Gör så här:

1. När du har gjort vaniljkrämen och rabarberfyllningen lägger du bakpapper på 2 ugnsplåtar.

Läckra rabarberknyten med hemlagad vaniljkräm

Den rostfria Margaretaskålen som står stadigt när du vispar kan du köpa här! Perfekt när du ska vispa äggvitor! (Pris: 188 kr)

Läckra rabarberknyten med hemlagad vaniljkräm

2. Smula ner 40 gr jäst i en bunke och rör ut den med 2 msk strösocker. Efter 1 ½ minut har jästen blivit flytande.

3.  Tillsätt 1 dl kall mjölk och 1 dl kall grädde. Rör om.
Läckra rabarberknyten med hemlagad vaniljkräm

4. Tillsätt 6 dl (360 gr) vetemjöl, 2 krm salt och 150 gr kallt smör skuret i tärningar. Nyp samman degen med fingrarna. När smöret och mjölet blandats tillsätter du ytterligare 1 dl (60 gr) mjöl och knådar degen i bunken tills den blir smidig och inte fastnar på fingrarna.

Läckra rabarberknyten med hemlagad vaniljkräm

Silikonkaveln köper du här! Den är jättebra att kavla med. (Pris: 174 kr)

5. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del (ca 400 gr) på lätt mjölat bakbord till en rektangel som är ca 40 cm lång och ca 30 cm bred. Tag ut 12 kvadrater med en sporre.
Läckra rabarberknyten med hemlagad vaniljkräm6. Lägg degbitarna på de bakpappersklädda plåtarna (12 st på varje plåt) och lägg på en klick vaniljkräm.

Läckra rabarberknyten med hemlagad vaniljkräm7. Lägg 3 rabarberstavar ovanpå vaniljkrämen. (Slå gärna över stavarna i en sil innan du ska använda dem så att saften rinner av.)

Läckra rabarberknyten med hemlagad vaniljkräm

Läckra rabarberknyten med hemlagad vaniljkräm

8. Vik över snibbarna som på bilderna ovan och nyp ihop.
Läckra rabarberknyten med hemlagad vaniljkrämVik upp kanterna så att vaniljkrämen inte rinner ut.

Läckra rabarberknyten med hemlagad vaniljkräm9. Låt knytena jäsa 2 timmar under bakduk. Efter 1 ½ timme sätter du ugnen på 250 grader.
Läckra rabarberknyten med hemlagad vaniljkräm10. När knytena jäst 2 timmar penslar du dem med uppvispat ägg.

11. Grädda knytena ca 7 minuter, en plåt i taget.

12. Rör ihop 3 msk florsocker och 1 ½ msk vatten till glasyren.

Läckra rabarberknyten med hemlagad vaniljkräm13. Tag ut de färdiggräddade knytena ur ugnen, pensla dem genast med glasyren, drag bakpapperet med knyten till ett galler där de får svalna under en bakduk.

 

Läckra rabarberknyten med hemlagad vaniljkräm

Lena Linderholms söta sommarduk köper du här! Perfekt Mors dagspresent! (Pris: 449 kr)

 

 

Klicka här för recept på festlig rabarberkaka med marängtäcke!

Festlig rabarberkaka med marängtäcke

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här för recept på rabarbermuffins med knäckig kaneltopping!

Rabarbermuffins med knäckig kaneltopping

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här för recept på världens snabbaste rabarberkaka i långpanna!

Världens snabbaste rabarberkaka i långpanna

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här för recept på rabarberkaka med topping av kanel och kardemumma!

Långpannekaka med rabarber, kanel och kardemumma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(88)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar