Annons

Annons

Per Morbergs godaste köttbullar

Det här är de absolut godaste köttbullar jag ätit, men det är kanske inte så konstigt eftersom de innehåller vispgrädde, dijonsenap, lite rörsocker och japansk tamarisoja. Receptet nedan ger ca 100 köttbullar. Jag tänker göra mina på lördag och på julaftons kväll fryser jag in dem som blir över. De blir perfekta att ha till middag i fattigmånaden januari. Recept på en jättegod och lättlagad gräddsås som passar till köttbullar finns längre ner på sidan.

Per Morbergs godaste julköttbullar

Vad vore en jul utan Per Morbergs julköttbullar?

 

Det här receptet hittade jag för några år sedan i en veckotidning och när det plötsligt försvann letade jag förgäves efter det på nätet. Ve och fasa! Där fanns en massa andra recept på både Per Morbergs och andra kockars köttbullar, men inte det här. Men efter lite letande bland mina recept hittade jag det till sist. Jag brukar alltid göra dubbel sats så att jag kan stoppa några i frysen. Min 5-åriga släkting Alva gillar dem skarpt och längst ner finns recept på en lättlagad och god gräddsås som passar perfekt till en köttbullsmiddag med potatis, rårörda lingon och inlagd gurka. Den är också godkänd av Alva.

Annons

 

Det här behöver du till ca 100 köttbullar:

Blandfärs (70% nötfärs, 30% fläskfärs): 1 kg

Ströbröd: 1 ½ dl

Gul lök: ½

Dijonsenap: 2 msk

Tamarisoja (finns hos Ica): 1 msk

Rörsocker: ½ tsk

Vispgrädde: 3 dl

Mjölk: 1 dl

Ägg: 2 st

Salt: 2 tsk

Vitpepparkorn: 1 tsk

Svartpepparkorn: 1 tsk

Smör till stekning

Rapsolja till stekning

 

 

Så här gör du: 

Per Morbergs godaste julköttbullar

Ströbrödsblandningen blir som en lös gröt.

 

1. Häll 3 dl vispgrädde och 1 dl mjölk i en större bunke. Tillsätt 1 ½ dl ströbröd och rör om. Låt det svälla 10 minuter. Rör om flera gånger för att slippa klumpar.

2. Skala och finhacka ½ gul lök. (OBS! Behövs inte mer än så.)

3. Hetta upp en stekpanna och stek löken mjuk på svag värme i en klick smör, lite rapsolja och ½ tsk rörsocker utan att den blir brun. Bred ut löken på skärbrädan och låt den svalna där.

4. Krossa 1 tsk vitpepparkorn och 1 tsk svartpepparkorn i en mortel.

 

Per Morbergs godaste julköttbullar

När du kommit så här långt har ströbrödsblandningen hunnit tjockna.

 

5. Rör ner den avsvalnade löken i ströbrödsblandningen och smula ner 1 kg blandfärs. Tillsätt 1 msk tamarisoja, 2 msk dijonsenap, 2 tsk salt och pepparkrosset. Knäck ner 2 ägg. Blanda till en smidig smet med en rejäl slev.

 

Per Morbergs godaste julköttbullar

I år blev det 93 köttbullar hemma hos mig.

 

6. Rulla bollar av smeten med vattensköljda händer och lägg på ett bakplåtspapper. Mät upp färsen med hjälp av ett matskedsmått så blir de lagom stora.

 

Per Morbergs godaste julköttbullar

Stek köttbullarna på medelvärme, 4-5 minuter på varje sida, så blir de perfekta.

 

7. Stek köttbullarna i omgångar på medelvärme (6 om din spisplatta går till 12 etc), 4-5 minuter på varje sida. Vänd köttbullarna med en slev liknande den på bilden så går de inte sönder när du vänder dem. Skaka stekjärnet ofta.

 

 

 

TIPS!

Det här är en jättegod och lättlagad gräddsås till en köttbullsmiddag!

Det här behöver du till 4 portioner:

Grädde: 2 dl

Vatten: 2 dl

Soja, kinesisk: 2 tsk

Kalvfond: 2 msk

Vetemjöl: 2 msk

Colorit: några droppar för godare färg

Svartpeppar: några drag med pepparkvarnen

 

Gör så här:

1. Lägg 2 dl grädde, 2 dl vatten, 2 msk kalvfond och 2 tsk kinesisk soja i en kastrull. Koka upp under omrörning och sikta ner 2 msk vetemjöl med en tesil, lite i taget, och rör om så att alla mjölklumpar försvinner. Låt såsen småkoka på medelvärme några minuter.

2. Tillsätt några droppar Colorit så att såsen får en god färg.

3. Smaka av med svartpeppar. OBS! Såsen behöver inte något salt eftersom kinesisk soja ger tillräcklig sälta.

 

 

Tips på andra godsaker till julbordet!

 

Klicka här om du vill se hur jag griljerar min skinka?

Så här griljerar jag min skinka

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här om du vill baka världens snabbaste vörtbröd! 

Världens snabbaste vörtbröd med hemgjord vört (med eller utan russin)

 

 

 

 

 

 

Världens snabbaste vörtbröd med hemgjord vört (med eller utan russin)

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här om du vill baka sprött och glutenfritt julknäckebröd!

VÄRLDENS ENKLASTE: Sprött och lövtunt julknäckebröd (glutenfritt)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(449)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar