Annons

Annons

Pepparkakstårta med kolafyllning och hjortronmousse

Mellan två mjuka pepparkaksbottnar lägger du hemlagad kolafyllning med rostade valnötter. Toppa med hjortronmousse och strö över hackade pistagemandlar och torkade granatäppelkärnor. Allt kan förberedas dagen före, men du monterar och dekorerar tårtan strax innan den ska serveras. Det låter väl både gott och praktiskt?

Den här artikeln innehåller affiliatelänkar till återförsäljare. Samtliga produkter är valda av redaktionen. Läs mer om hur affiliatelänkar fungerar här.

Pepparkakstårta med kolafyllning och hjortronmousse

Den här läckra pepparkakstårtan passar lika bra till adventskaffet som till julens alla tillställningar. Tårtbottnen består av en jättegod mjuk pepparkaka och kolafyllningen med rostade valnötter är himmelsk. Du kokar den själv och om du följer receptet nedan behövs varken termometer eller krångligt kulprov. Den härliga hjortronmoussen gör du utan gelatin och om du vill förenkla lite kan du göra hjortrongrädde i stället.

Annons

Gör kolafyllningen och hjortronmoussen dagen innan du ska bjuda på tårtan. Du kan också baka tårtbottnen dagen före. Då behöver du bara montera och garnera tårtan strax innan den ska serveras.

Pepparkakstårta med kolafyllning och hjortronmousse

Pepparkaka, kola och hjortron passar perfekt ihop.

 

Pepparkakstårta med kolafyllning och hjortronmousse

Efter att ha börjat baka med halländska Berte Qvarns vetemjöl vill jag inte baka med något annat vetemjöl. Både bröd och kakor jäser mycket bättre när jag använder det. Det finns att köpa hos Netto, som ibland har fördelaktiga extrapriser på det.

 

Det här behöver du till tårtbottnen:

Vetemjöl: 4,5 dl (270 gr)

Kanel: 1 msk

Kryddnejlikor, malda: 1 ½ tsk

Kardemumma, malen: 2 tsk

Brunt farinsocker: 200 gr (2 ½ dl)

Ägg, normalstora, rumstempererade: 3 st

Smör, normalsaltat (att smälta): 100 gr

Mjölk, rumstempererad: 1 ½ dl (150 gr)

Bakpulver: 1 ½ tsk

Salt: 1 krm

 

Det här behöver du till springformen (ca 25 cm):

Smör, normalsaltat: 15 gr

Potatismjöl: 1 tsk

 

Det här behöver du till kolafyllningen:

Valnötter: 75 gr

Vispgrädde: 4 ½ dl

Strösocker: 1 ½ dl

Ljus sirap: 1 ½  dl

Smör, normalsaltat: 25 gr

 

Pepparkakstårta med kolafyllning och hjortronmousse

Min norrländske sambo Gert är min leverantör av hjortronsylt. På somrarna tillbringar han många timmar på myrarna och väl hemma i Malmö kokar han dem.

 

Det här behöver du till hjortronmoussen:

Vispgrädde: 2 ½ dl

Hjortronsylt: 2 dl

Äggvitor, normalstora: 2 st

Florsocker: ¼ dl

 

Pepparkakstårta med kolafyllning och hjortronmousse

Både Urtekram och Kung Markatta har torkade granatäppelkärnor som är jättegoda att mumsa på. Jag tycker att Urtekrams har finast färg.

 

Det här behöver du till garnering av tårtan:

Pistagemandlar, utan skal, osaltade: 40 gr (¾ dl)

Torkade granatäppelkärnor: 15 gr (½ dl)

 

Baka din pepparkaksbotten så här:

1. Tag fram 3 ägg och 1 ½ dl (150 gr) mjölk minst 1 timme innan du ska baka tårtbottnen så att de blir rumstempererade.  (Tag gärna fram äggen dagen före.)

2. Kör 15 gr smör i mikron 15-20 sekunder. Blanda det smälta smöret med 1 tsk potatismjöl. Smörj en rund springform (ca 25 cm) med detta smörjsmör så behöver du bara fösa tårtbottnen av formen.

 

Pepparkakstårta med kolafyllning och hjortronmousse

Tårtbottnen är full av härliga pepparkakskryddor.

 

3. Lägg 4 ½ dl (270 gr) vetemjöl i en liten bunke. Tillsätt 1 ½ tsk bakpulver, 1 msk kanel,  1 ½ tsk mald kryddnejlika, 2 tsk kardemumma, 1 krm salt och blanda noga.

4. Sätt ugnen på 175 grader och ugnsgallret på den näst nedersta falsen.

5. Lägg 100 gr smör i en kastrull och smält det. När smöret smält häller du i den rumsvarma mjölken (1 ½ dl/150 gr), rör om och stänger av plattan. Låt kastrullen stå kvar på plattan tills blandningen ska hällas i smeten.

6. Lägg de rumsvarma äggen (3 st) och 200 gr/2 ½ dl brunt farinsocker i en större bunke och vispa med elvispen i 4 minuter.

7. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen i ett par omgångar genom en sil. Vänd smeten försiktigt och noga underifrån med en slickepott, men rör inte om. Allt mjöl måste blandas in i smeten annars kommer det ljusa mjölet att synas i den mörka pepparkaksbottnen när den skärs upp.

8. Häll den varma smörblandningen (ca 45 grader) i smeten. Vänd smeten försiktigt och mycket noga underifrån med slickepotten.

 

Pepparkakstårta med kolafyllning och hjortronmousse

9. Bred ut degen i den smorda formen. Om du fortfarande kan se mjöl som inte har blandats in i smeten drar du försiktigt fram och tillbaka med slickepotten tills mjölet inte syns längre, men rör inte om.

10. Grädda tårtbottnen 30-35 minuter på den näst nedersta falsen.

Pepparkakstårta med kolafyllning och hjortronmousse

Den här baktermometern kan du köpa hos Royal Design för en hundralapp. Du sticker ner den mitt i kakan och när toppen blir röd är kakan klar. En toppenjulklapp!

 

11. Stick ner en provsticka mitt i tårtbottnen. När stickan känns torr och tårtbottnen har släppt från formens kant är den klar.

 

Pepparkakstårta med kolafyllning och hjortronmousse

 

12. Lossa springformens kant och låt tårtbottnen svalna på ett galler under en bakduk. Om du inte ska använda tårtbottnen förrän nästa dag mår den bäst av att läggas över på ett fat och plastas in.

 

Så här gör du kolafyllningen:

Pepparkakstårta med kolafyllning och hjortronmousse

1. Rosta valnötterna för högre smak: Lägg ett bakplåtspapper på ugnsgallret och lägg 75 gr valnötter på det. Kör in gallret mitt i ugnen, sätt ugnsvärmen på 225 grader och rosta valnötterna ca 12 minuter, tills de får fin färg och börjar dofta. Du behöver inte röra om under rostningen.

Pepparkakstårta med kolafyllning och hjortronmousse

Låt valnötterna svalna lite innan du hackar dem ganska grovt.

Pepparkakstårta med kolasås och hjortronmousse

2. Lägg 4 ½ dl vispgrädde, 1 ½ dl strösocker och 1 ½ dl ljus sirap i en stor och vid kastrull som är tjockbottnad eller av teflon. Tag hellre en kastrull som är alldeles för stor än en som verkar lagom i storlek. Chansa inte, det är inte roligt när kolafyllningen kokar över. Sätt spisplattan på ganska hög värme och i samma ögonblick som blandningen kommer i kok drar du ner temperaturen till medelvärme (6 om din spisplatta går till 12, 4 om den går till 8 etc). Koka kolafyllningen exakt 20 minuter på medelvärme (varken högre eller lägre temperatur) och rör om då och då. Om kolafyllningen kokar längre än 20 minuter blir den för hård och inte bredbar.

Pepparkakstårta med kolafyllning och hjortronmousse

3. Drag kastrullen från plattan och lägg i 25 gr smör (det är ok med kylskåpskallt). Låt smöret smälta och rör om.

Pepparkakstårta med kolafyllning och hjortronmousse

4. Hacka valnötterna grovt och rör ner hacket i kolablandningen. Rör om.

Pepparkakstårta med kolafyllning och hjortronmousse

Fyllningen stelnar när den har svalnat och går lätt att bre på tårtbottnen. Smaka inte på den för då vill du genast äta upp den.

 

5. Häll kolafyllningen i en skål eller en plastburk med lock om du inte ska använda den förrän nästa dag. Låt den stå framme i rumstemperatur tills du ska använda den. Diska grytan snabbt innan resterna av kolafyllning hinner fastna i den.

 

Så här gör du hjortronmoussen:

Pepparkakstårta med kolafyllning och hjortronmousse

Du kan garnera tårtan med bara hjortrongrädde (hjortronsylt blandad med hårt vispad grädde) om du vill.

 

1. Vispa 2 ½ dl vispgrädde så att den blir fast.

2. Blanda 2 dl hjortronsylt i den vispade grädden.

 

Pepparkakstårta med kolafyllning och hjortronmousse

Gör gärna dubbel sats av den goda hjortronmoussen och ät som dessert eller servera extra mousse i en skål till pepparkakstårtan.

 

3. Vispa 2 äggvitor så att de blir styva och bunken kan vändas upp och ner utan att de rinner ut. Tillsätt ¼ dl florsocker under vispningen. Vänd ner de styva äggvitorna försiktigt i hjortrongrädden med en slickepott.

4. Lägg hjortronmoussen i en plastburk med lock och ställ in i kylen tills den ska användas.

 

Så här monterar och dekorerar du din pepparkakstårta:

Mjuk pepparkaka - saftig och god

1. Dela tårtbottnen i 2 delar.

Pepparkakstårta med kolafyllning och hjortronmousse

2. Lägg underdelen på ett uppläggningsfat och bred ut kolafyllningen med en slickepott.

Pepparkakstårta med kolafyllning och hjortronmousse

Åh, vilken jättegod kolafyllning med rostade, grovhackade nötter!

 

3. Lägg  överdelen och bred över hjortronmoussen eller hjortrongrädden.

4. Hacka pistagemandeln ganska grovt och strö över. Strö till sist över de torkade granatäppelkärnorna.

 

Pepparkakstårta med kolafyllning och hjortronmousse

Den här är svår att motstå.

 

 

 

Vill du ha fler recept på godsaker som passar till glöggminglet?

 

Västerbottenpaj med hjortron till kräftskivan

 

 

 

 

 

 

 

Västerbottenpaj

(Klicka här för receptet!)

Glöggmousse med kanderade pekannötter

 

 

 

 

 

 

 

Glöggmousse med kanderade

pekannötter

(Klicka här för receptet!)

Pepparkaksbudapest till julkaffet

 

 

 

 

 

 

 

Pepparkaksbudapest

(Klicka här för receptet!)

Spröda pepparkaksdrömmar

 

 

 

 

 

 

 

Pepparkaksdrömmar

(Klicka här för receptet!)

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(102)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar