Annons

Annons

Snabba frukostfrallor av dinkel (bara en jäsning)

De här goda dinkelfrallorna med knapriga dinkelflingor ska bara jäsa en enda gång och med lite planering hinner du baka dem till frukosten. De är allra godast nybakade och med krämig mjukost. De går utmärkt att frysa och värma i ugnen när de tinats.

Nybakade dinkelfrallor på ett kick med bara en jäsning

Jag tänker ofta på mästerbagaren Jan Hedhs ord: Ingenting är svårt eller omöjligt om man bara planerar och är lite metodisk. Visst stämmer det när man ska baka?

De här frallorna bakar jag ofta på helgmorgnar och ibland på vardagsmorgnar före jobbet när jag vill skämma bort oss lite. Degen rör jag ihop på en kvart det första jag gör när jag stigit upp, och om jag vägt upp och lagt fram allt kvällen före går det på 10 minuter. Bullarna får jäsa i 45 minuter och under tiden går vi en morgonpromenad eller duschar jag och gör mig iordning. Gräddningen och kaffekokningen tar ungefär lika lång tid och sedan är det bara att slå sig ner och njuta av en härlig frukost. Efter det är jag redo att möta dagen. (Se till att ha en god mjukost hemma!)

Annons

Jag brukar baka frallorna med siktat dinkelmjöl, som är lite nyttigare än vetemjöl, men du kan mycket väl baka dem med vetemjöl.

Nybakade dinkelfrallor på ett kick med bara en jäsning

Förberedelse: 15 minuter

Jäsning: ca 45 minuter

Gräddning: ca 10 minuter

 

Det här behöver du till 4 (8) stora frallor:

Dinkelmjöl, siktat: 5 ½ dl/330 gr (11 dl/660 gr)

Färsk jäst för matbröd: 20 (40) gr

Smör, normalsaltat (att smälta): 25 (50) gr

Mjölk: 1 ¾ dl/175 gr (3 ½ dl/350 gr)

Honung: ½ (1) msk

Salt: 1 (2) tsk

Dinkelflingor till garnering: ½ (1) dl

 

Så här gör du:

1. Smält smöret.

2. Lägg jäst, honung och salt i en bunke. Rör tills jästen löst sig (tar 1 minut).

3. Häll mjölken i det smälta smöret och värm tills degblandningen når 37 grader.

4. Lägg bakpapper på en bakplåt.

5. Häll mjölkblandningen över jästblandningen och rör om.

6. Tillsätt mjölet i ett par omgångar och blanda till en jämn deg med en rejäl slev. Stick gärna ner handen i bunken och knåda degen färdig någon minut, tills allt mjöl kommit in i den. (Tag mjöl på handen om degen skulle vara lite klistrig.)

Nybakade dinkelfrallor på ett kick med bara en jäsning

 

Nybakade dinkelfrallor på ett kick med bara en jäsning

7. Forma 4 (8) bullar (ca 140 gr/bulle). Doppa dem i en liten skål med rumsvarmt vatten och sedan i en skål med ½ (1) dl dinkelflingor. Försök få så mycket flingor som möjligt på bullen för de blir jättegoda och knapriga när de gräddats. Lägg bullarna att jäsa på plåten med plastfolie över och gärna också en bakduk. Ställ plåten på spisen.

Nybakade dinkelfrallor på ett kick med bara en jäsning

8. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter. (Testa att de är färdigjästa genom att trycka ner degen lite med fingret, när den går upp igen är den färdigjäst.)

9. Sätt ugnen på 225 grader.

10. Grädda bullarna ca 10 minuter. (Tag ut dem när du tycker de är lagom bruna.)

Snabba dinkelfrallor

11. Ät bullarna genast eller låt dem svalna på ett galler under en bakduk.

Nybakade dinkelfrallor på ett kick med bara en jäsning

Bullarna är godast att äta när de är nygräddade och med mjukost. Frys bullar som blir över. När de ska ätas lägger du fram dem i god tid i rumstemperatur i en plastpåse (på kvällen om du ska äta dem till frukost). Värm dem så här: Sätt ugnen på 200 grader, när den är varm stänger du av den och lägger in bullarna i 5-10 minuter. Då blir de som nygräddade.

Nybakade frallor på ett kick med bara en jäsning

De här frallorna är bakade av en hel sats och av vetemjöl istället för dinkelsikt. Bagerskan valde att göra dem lite mindre så det blev 18 stycken. De fick jäsa 1 timme och de gräddades 8 minuter i 225 grader.

 

 

Vill du ha fler recept på frallor?

Mammas goda ostfrallor

 

 

 

 

 

 

 

Mammas goda ostfrallor

(Klicka här för receptet!)

 

Jättegoda frallor med vallmofrön

 

 

 

 

 

 

 

Surdegsfrallor med

vallmofrön

(Klicka här för receptet!)

 

Surdegsfrallor med råg

 

 

 

 

 

 

 

Surdegsfrallor med råg

(Klicka här för receptet!)

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar