Annons

Annons

Nyårshummer med rosa dipsås och Leif Mannerströms beurre blanc (smörsås)

Fira in det nya året med hummer med Leif Mannerströms läckra smörsås, riven pepparrot och en jättegod dipsås som du kan göra flera dagar i förväg. Grunden i dipsåsen är majonnäs som du kan göra själv eller köpa färdig. Baka gärna en surdegsbaguette i god tid och frys in, och så häller du ett gott och kallt bubbel i glasen. Här nedan får du recept på alltsammans plus tips på en god och prisvänlig champagne.

Nyårshummer med dipsås och Leif Mannerströms beurre blanc

Hummer med goda såser och ett glas champagne – det är nyår för mig!

 

På nyårsafton brukar jag servera en halv hummer per person till förrätt. Över den häller jag en ljummen beurre blanc (smörsås), som jag lagar efter Leif Mannerströms recept, och över den river jag rikligt med färsk pepparrot. Jag gör dessutom en rosa dipsås som är god att doppa hummerköttet i. En surdegsbaguette som du kan baka på en kvart på nyårsaftons morgon, eller tidigare och frysa in, är gott till. Och så något kallt och gott som bubblar i glasen. Dipsåsen kan du göra flera dagar i förväg och smörsåsen gör du på nyårsaftons morgon. Dipsåsens bas är majonnäs, som du kan göra själv flera dagar i förväg eller köpa färdig. Ett enkelt recept på majonnäs som du inte kan misslyckas med hittar du längst ner på sidan. Servera gärna hummerklorna knäckta och låt gästerna pilla ut resten av köttet med en virknål nr 3.

Annons

 

Det här behöver du till 4 portioner:

Hummer: 2 st (½ per person)

Beurre blanc (smörsås) att hälla över hummerhalvorna (recept nedan)

Pepparrot, färsk att riva över hummerhalvorna när du hällt över smörsåsen: 1 bit

Rosa dipsås att servera till (recept nedan)

Baguette att servera till: 1 st (Klicka här för recept!)

Smör till baguetten: 1 klick per person

Salladsblad till dekoration: 1 kruka

Granatäppelkärnor till dekoration: 1 granatäpple

Virknål nr 3 för att få ut hummerköttet ur klorna och benen: 1 st per person

 

Nyårshummer med dipsås och Leif Mannerströms beurre blanc

Du kan göra smörsåsen i god tid innan den ska serveras, gärna på morgonen samma dag. Då kan den stå i rumstemperatur fram tills den ska ätas (kylskåpsförvaring om du gör den dagen före). Värm den på svag värme så att den blir ljummen och häll rikligt med smörsås över hummerhalvorna när de ska serveras.

 

Det här behöver du till 4 portioner Leif Mannerströms beurre blanc (smörsås):

Schalottenlök: 3 st

Vitt vin, gärna torrt: 1 dl

Vitvinsvinäger: ½ dl

Hummerfond: ½ msk

Smör, normalsaltat, gärna mjukt: 100 gr

Salt efter smak

Svartpeppar: några drag med kvarnen

Vatten: 1 ½ dl

 

Så här gör du Leif Mannerströms beurre blanc (smörsås):

1. Tag fram 100 gr normalsaltat smör så att det mjuknar lite.

2. Finhacka 3 schalottenlökarna och lägg i en kastrull. (Löken ska bara vara med vid tillagningen, så du behöver inte anstränga dig i onödan med finhackningen.)

3. Tillsätt ½ msk hummerfond, 1 dl torrt vitt vin, ½ dl vitvinsvinäger, 1 ½ dl vatten och rör om. Koka ihop tills ca 1 dl vätska återstår. (Så här långt kan du göra färdigt dagen eller dagarna före.)

4. Drag kastrullen från spisen och vispa i smöret med en handvisp. Smaka av med lite salt och svartpeppar. Sila bort schalottenlöken och släng den.

 

Nyårshummer med dipsås och Leif Mannerströms beurre blanc

Du kan göra den rosa dipsåsen dagen eller dagarna innan den ska serveras. Förvara den i kylen och servera den gärna kall. Dipsås som blir över kan förvaras i kylen en vecka. Den är också god att dippa räkor i.

 

Det här behöver du till dipsåsen:

Majonnäs (recept nedan): ½ dl

Vispgrädde: 2 msk

Chilisås: ¼ dl

Paprikapulver: 1 krm + lite till garnering

Tabasco: några droppar efter smak

 

Så här gör du dipsåsen:

1. Vispa 2 msk grädde (passa på när du ändå ska vispa grädde till desserten för denna lilla mängd är inte  lätt att vispa, men det går bäst med en liten handvisp).

2. Rör ihop ½ dl majonnäs och ¼ dl chilisås. Vänd ner den vispade grädden (ca 2 msk).

3. Smaka av med några droppar tabasco och 1 krm paprikapulver.

4. Lägg dipsåsen i en liten skål och strö en nypa paprikapulver över strax före servering.

 

 

 

Recept på hemgjord majonnäs!

 

Det här behöver du till 1 ½ dl majonnäs:

Olivolja: 1 ¼ dl

Dijonsenap: ½ tsk

Vitvinsvinäger: ½ msk

Äggula: 1 st (15 gr)

Salt och svartpeppar

 

Så här gör du hemlagad majonnäs:

1. Blanda 1 äggula, ½ tsk dijonsenap och ½ msk vitvinsvinäger i en liten skål.

2. Häll 1 ¼ dl olivolja i en gräddsnipa.

3. Droppa ner olivoljan försiktigt i ägguleblandningen under konstant vispning med en handvisp.

4. Smaka av den färdiga majonnäsen med salt och svartpeppar.

5. Förvara majonnäsen i en glasburk med lock i kylen.

 

Nyårshummer med dipsås och Leif Mannerströms beurre blanc

 

Servera hummern så här:

1. Dekorera gärna tallrikarna med sköljda, torkade salladsblad och några granatäppelkärnor. (Granatäppelkärnor får du lättast ut så här: Tryck granatäpplet hårt mot diskbänken och rulla det innan du delar det i 4 delar och vänder skalet ut och in och pillar ut kärnorna som sitter i små kolonier. Förvara granatäppelkärnorna i en plastburk med lock i kylen tills de ska användas. Lika goda efter ett par dagar i kylen.)

2. Lägg hummern på magen och pressa en stor kniv mot ryggen så att hummern rättas ut. Kör in kniven mitt i ryggen och klyv hummern i 2 delar längs ryggraden. Tag bort tarmen. Om du vill knäcka klorna åt gästerna lägger du dem på diskbänken och pressar kniven hårt mot dem tills de knäcks. Tag bort skalet.

3. Lägg hummerhalvorna på tallrikarna.

4. Om smörsåsen har svalnat värmer du den lätt så att den blir ljummen.

5. Slå rikligt av den ljumma smörsåsen över hummerhalvorna.

6. Riv rikligt med färsk pepparrot över.

7. Servera den rosa dipsåsen i en liten skål så att gästerna själva får lägga sin klick på tallriken.

 

 

Tips på god och prisvänlig champagne!

tips på god och prisvänlig champagne

Den här champagnen köper vi alltid numera. Den är god, torr och gillas av alla vi känner. Kostar 209:- för en helflaska (75 cl), 147:- för halvflaska (37 cl). ”Torr, mycket frisk smak med mineralton och inslag av äpple och citrus. Serveras till fisk och som aperitif”, enligt Systembolaget.

 

 

 

TIPS PÅ ANNAT GOTT TILL NYÅRSAFTON!

Jag bjuder ofta på helstekt kalkon med konjakssås till huvudrätt på nyårsafton. Den sköter sig själv i ugnen och gästerna får servera sig själva.

Klicka här för receptet!

Helstekt kalkon med konjakssås

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En annan favorit är jättegod och lättlagad Kalvfilé Oscar i form som du kan förbereda dagen före och bara köra in i ugnen 30 minuter innan det är dags att servera den!

Klicka här för receptet!

Kalvfilé Oscar i form

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Roy Fares chokladpavlova har varit min stående nyårsdessert de senaste åren. Den kan förberedas dagen före och på nyårsafton monterar du bara ihop den strax före servering.

Klicka här för receptet!

chokladpavlova

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(50)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar