Annons

Annons

Nu är sparrisen äntligen här

Nu kommer vårtecknen slag i slag i mataffärerna! Visserligen är den svenska sparrisen inte klar än, men den tyska är också fin. När jag bjuder på vårmiddag brukar det bli vit sparris till förrätt. Jag serverar den med Carl Jan Granqvists läckra mousselinesås, ett par skivor kallrökt lax, en citronskiva och en dillkvist. Såsen kan du förbereda dagen före eller på morgonen och bara vända ner den vispade grädden minuterna före servering. Dina gäster kommer att bli lyckliga. Och om det blir lite sås över går det bra att frysa den.

Nu är sparrisen äntligen här!

Det här behöver du till 6 portioner mousselinesås (2 klickar/person):

Smör: 200 gr

Äggulor: 4 st

Vatten: 1 msk

Citron, saft från: 1/2

Vispgrädde: 1 dl

Salt: 1 tsk

Cayennepeppar: 2 krm

 

Att servera till:

2-3 vita sparrisar/person

Annons

2 skivor kallrökt lax/person

 

Till dekoration:

citronskivor

dillkvistar

Nu är sparrisen äntligen här!

Laxrosor går lättast att snurra av kallrökt lax som du köpt förpackad.

SÅ HÄR GÖR DU MOUSSELINESÅSEN:

1. Separera gulorna från vitorna och ställ in vitorna i kylen för kommande bruk (jag brukar göra minipavlovor eller maränger av dem).

2. Tag fram en kastrull + en skål av porslin eller glas som står stadigt i kastrullen.

3. Koka upp lite vatten i kastrullen. Ställ skålen i kastrullen så att vattnet täcker skålens botten.

4. Lägg smöret i en annan kastrull och smält det på svag värme (tärna det gärna så går det snabbare).

5. Samtidigt som smöret smälter häller du äggulorna och vattnet i skålen som står i kokande vatten. Vispa hela tiden med en handvisp så att äggulorna inte stelnar. Efter ca 3 minuter har äggsmeten tjocknat och då lyfter du upp skålen ur kastrullen. Då ska smöret ha smält och du häller det i en fin stråle ner i äggblandningen medan du hela tiden vispar med handvispen. (OBS! Det är viktigt att smöret och äggblandningen har samma temperatur, det är därför smöret precis ska ha smält när du häller det i äggsmeten.)

6. Pressa en citronhalva och häll i saften (se till att kärnorna inte följer med).

7. Smaka av med salt och cayennepeppar.

Så här långt kan du göra dagen före eller på morgonen! Om du förbereder såsen på morgonen kan du låta den stå framme med plastfolie över tills den ska serveras. Om du gör den dagen före förvarar du den med plastfolie över i kylen. Ställ då fram den några timmar innan den ska serveras eftersom den stelnat i kylen och måste bli rumsvarm.

8. Vispa grädden styvt och förvara den i kylen med plastfolie över.

9. Förbered laxskivorna och gör eventuellt laxrosor av dem. Det går lättast med kallrökt lax som du köper förpackad. Skiva citronskivorna och ställ in alltsammans i kylen med plastfolie över fram till servering. Skölj dillen så är det också gjort.

10. Strax före servering: Vispa upp såsen lite med en gaffel så att den blir fluffig igen. Vänd ner vispgrädden.
SÅ HÄR TILLAGAR DU VIT SPARRIS:

1. Skala sparrisen med en potatisskalare och börja alldeles under knoppen. Var rädd om knoppen! Skär av ett par centimeter av den nedersta delen av stjälken som är lite träig. Lägg knopparna åt samma håll och bind ett hushållssnöre om, med en ögla, så att du inte bränner  dig när du ska ta upp de färdigkokta sparrisarna och dessutom får du upp alla samtidigt. Kokar du många sparrisar binder du ett par buketter. Detta kan du göra i förväg och förvara sparrisarna i kylen tills det är dags att koka dem.

2. När gästerna ringer på dörren står en stor gryta med kokande lättsaltat vatten på spisen, redo att koka sparrisen. Grytan ska vara så stor att sparrisen kan simma fritt i den. Sparrisens koktid beror på hur nyskördad den är, men räkna med 10-15 minuter. Stick en provsticka i rotänden för att ta reda på när sparrisen är mjuk och färdigkokt.

3. Lyft upp sparrisbuketten och fördela sparrisarna på assietter, garnera med laxen, citronskivorna och dillen. Lägg upp två klickar mousselinesås med en sked på varje assiett.

Nu är sparrisen äntligen här!

PS! Om det skulle bli lite mousselinesås över går det bra att frysa den, men den blir inte lika fluffig som när den är nygjord. Vispa upp den lite med en gaffel när den tinat för att fluffa till den. Smaken är lika god som när den var nygjord.

(20)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar