Annons

Annons

Nötmarängrulle med chokladtryffel och apelsin (glutenfri)

Den här ljuvligt goda nötmarängrullen med hemgjord chokladtryffel och mycket apelsinsmak passar perfekt som dessert till en kopp kaffe efter en festmiddag. Förutom chokladtryffel fylls marängrullen med hemgjord apelsincurd och apelsinmousse som du med fördel gör dagen innan du ska bjuda på den. Du kan baka den med alla sorters nötter eller mandel och fyll den med små clementinklyftor innan du rullar ihop den.

Den här artikeln innehåller affiliatelänkar till återförsäljare. Samtliga produkter är valda av redaktionen. Läs mer om hur affiliatelänkar fungerar här.

Nötmarängrulle med chokladtryffel och apelsin

Nu längtar väl de flesta efter fräsch citrussmak, men chokladtryffel är ju aldrig fel. Särskilt inte i kombination med apelsin. Gör gärna hela marängrullen dagen innan du ska bjuda på den och ställ den i kylen. Det mår den bara bra av. Det är ju lite pyssel med den. (Tyvärr glömde jag kakao i marängsmeten, men det blev gott ändå.)

 

Gör apelsincurden och chokladtryffeln först, eftersom de behöver stå och tjockna i kylen 2 timmar. (Apelsincurden blir allra bäst om du gör den dagen innan den ska användas.) Gör sedan apelsinmoussen, som stelnar i kylen på 1 timme.

Annons

Om du gör chokladtryffeln dagen innan den ska användas och förvarar den i kylen behöver den stå framme i rumstemperatur 2 timmar innan den blir bredbar. Det går också bra att köra den 30 sekunder i mikron.

Du kan baka marängrullen med alla sorters nötter. Tag den sort du har hemma eller blanda och ta flera olika sorter. Mandlar går lika bra, en blandning av nötter och mandlar funkar också.

 

Nötmarängrulle med chokladtryffel och apelsin

Försök få tag på små apelsiner och clementinerna måste vara riktigt små om klyftorna ska få plats i marängrrullen.

 

Kolla att du har det här hemma innan du sätter igång:

Mörk choklad, 55-70 %: 200 gr

Hasselnötter (eller färdigt hasselnötsmjöl) eller andra sorters nötter eller mandlar: 160 gr

Apelsiner, små: 3 st (vikt 250 gr/st)

Clementiner, små: 3 st

Lime: 1 st

Strösocker: 2 ¾ dl (250 gr)

Vispgrädde: 6 dl

Ägg, normalstora: 7 st

Smör, gärna osaltat: 25 gr

Gelatinblad: 3 st

Kakao: 1 msk

Eventuellt lite florsocker till garnering

 

Nötmarängrulle med chokladtryffel och apelsin

Å, så gott med ett tjockt lager tryffel och len apelsinmousse!

 

Det här behöver du till apelsincurden:

Apelsin, liten (250 gr): 1 st (saften från hela apelsinen + rivet skal från halva apelsinen)

Lime: 1 st (enbart saften)

Strösocker: ¾ dl

Ägg, normalstort: 1 st

Äggula från normalstort ägg: 1 st (ca 15 gr)

Smör, gärna osaltat, kylskåpskallt: 25 gr

 

Det här behöver du till chokladtryffeln:

Mörk choklad, 55-70%: 200 gr

Vispgrädde: 2 dl

Äggulor: 2 st (ca 30 gr)

 

Det här behöver du till apelsinmoussen:

Apelsiner, små: 2 st (400 gr apelsinkött)

Strösocker: ½ dl (45 gr)

Vispgrädde: 3 dl

Gelatinblad: 3 st

 

Det här behöver du till marängbottnen:

Äggvitor från normalstora ägg: 6 st

Strösocker: 1 ½ dl (135 gr)

Hasselnötter (eller hasselnötsmjöl) eller andra sorters nötter eller mandel: 160 gr

Kakao: 1 msk

Eventuellt lite florsocker till garnering

 

Nötmarängrulle med chokladtryffel och apelsin

Gör gärna apelsincurden dagen innan den ska användas.

 

Så här gör du apelsincurden:

1. Separera 1 ägg och ställ gulan åt sidan. (Äggvitan ska användas till marängrullen, så låt den stå framme om du ska baka marängrullen samma dag, ställ annars in vitan i kylen och tag fram den 30-60 minuter innan du ska baka marängrullen.)

2. Riv skalet från halva apelsinen, pressa saften ur hela apelsinen + 1 lime. Ställ åt sidan.

3. Koka upp lite vatten i en kastrull som ska användas till vattenbad. Leta fram en skål som passar att ställa i kastrullen.

4. Lägg ¾ dl strösocker, 1 ägg, 1 äggula (ca 15 gr), apelsinsaften, limesaften och det rivna apelsinskalet i skålen.

 

Nötmarängrulle med chokladtryffel och apelsin

Här har jag hittat en skål som passar perfekt i kastrullen.

 

Nötmarängrulle med chokladtryffel och apelsin

Vispa hela tiden med en liten handvisp när du gör apelsincurden.

 

5.  Ställ skålen i det bubblande vattenbadet och vispa hela tiden tills blandningen tjocknar, vilket tar ca 15 minuter. Avsluta med att vispa ner 25 gr kylskåpskallt smör. Låt svalna och häll apelsincurden i en burk med lock som ställs i kylen att tjockna tills den ska användas.

 

Nötmarängrulle med chokladtryffel och apelsin

Vilken jättegod chokladtryffel! Det som blir över slinker lätt ner när man fyller marängrullen.

 

Gör chokladtryffeln så här:

1. Hacka 200 gr mörk choklad grovt och lägg i en skål.

 

Nötmarängrulle med chokladtryffel och apelsin

När chokladtryffeln är klar ställer du den i kylen i 2 timmar så att den tjocknar och blir bredbar.

 

2. Koka upp 3 dl vispgrädde och häll den över chokladhacket. Rör om tills chokladen smält.

3. Separera 2 ägg och vispa ner gulorna i tryffeln med en liten handvisp, men vänta gärna några minuter så att chokladsmeten inte är alltför het. (Äggvitorna ska användas till marängbottnen, så låt dem stå framme om du ska baka marängbottnen samma dag, ställ annars in vitorna i kylen tillsammans med vitan som blev över när du gjorde apelsincurden. Ställ fram äggvitorna i rumstemperatur 30-60 minuter innan du ska baka marängbottnen.)

4. Ställ skålen med chokladtryffel att tjockna i kylen 2 timmar. Låt vispen stå kvar i skålen och rör om lite då och då. (Om du låter tryffeln stå i kylen till nästa dag tar du fram den 2 timmar innan den ska användas, eller kör den 30 sekunder i mikron så att den blir bredbar.)

 

Nötmarängrulle med chokladtryffel och apelsin

Apelsinmoussen stelnar i kylen på 1 timme.

 

Så här gör du apelsinmoussen:

1.  Skala 2 apelsiner, skär fruktköttet (400 gr) i små tärningar och lägg i en kastrull.

2. Tillsätt ½ dl (45 gr) strösocker och koka upp. Tryck apelsintärningarna mot kastrullens botten och kant med en träslev så att de mosas och saften pressas ur dem. Låt småputtra ett par minuter.

3. Lägg 3 gelatinblad i blöt i en skål med kallt vatten 5 minuter.

 

Nötmarängrulle med chokladtryffel och apelsin

Du behöver inte vara så jättenoga när du skalar apelsinerna eftersom det vita innerskalet kommer att silas bort.

 

4. Sätt en sil över en bunke och häll apelsinmoset i silen. Pressa moset mot silen med träsleven så att saften rinner ner i bunken.

5. Krama vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma apelsinsaften. Rör tills gelatinbladen smält. Ställ bunken i kylen medan grädden vispas.

6. Vispa 3 dl vispgrädde hårt.

7. Rör ner den kalla apelsinblandningen i den hårt vispade grädden och blanda försiktigt men väl. (OBS! apelsinblandningen måste vara kall.) Vispa ett tag med elvispen så att grädden tjocknar igen.

8. Lägg plast över bunken och ställ moussen i kylen 1 timme att stelna eller tills du ska använda den.

 

Nötmarängrulle med chokladtryffel och apelsin

Marängbottnen gräddas på 15 minuter.

 

Så här bakar du marängbottnen:

1. Tag fram de 3 äggvitorna ur kylen och separera 3 kylskåpskalla ägg så att du får totalt 6 äggvitor. Låt äggvitorna stå framme 30-60 minuter i rumstemperatur innan du vispar dem.

2. Sätt ugnen på 175 grader.

3. Mal 160 gr hasselnötter (eller mandlar eller andra nötter) till fint mjöl om du inte köpt färdigt nöt- eller mandelmjöl (160 gr).

4. Lägg ett bakpapper på en ugnsplåt.

5. Vispa de 6 rumsvarma äggvitorna till hårt skum med elvisp: vispa först lite grand och tillsätt under fortsatt vispning 1 ½ dl strösocker, ca 1 msk i taget när äggvitan börjat stelna något. Lägg i 1 msk kakao mot slutet. Vispa tills du kan vända skålen uppochner utan att äggvitorna rinner ut.

6. Vänd försiktigt ner 160 gr nötmjöl (eller mandelmjöl) i äggvitorna med en slickepott.

 

Nötmarängrulle med chokladtryffel och apelsin

Lägg marängsmeten på en bakpappersklädd plåt.

 

Nötmarängrulle med chokladtryffel och apelsin

Marängsmeten täcker nästan hela plåten när du brett ut den.

 

7. Bred ut marängbottnen på den bakpappersklädda ugnsplåten med en slickepott eller en palett.

8. Grädda marängbottnen mitt i ugnen ca 15 minuter.

 

Nötmarängrulle med chokladtryffel och apelsin

Lägg en stor bricka med ett bakpapper över den nygräddade marängbottnen.

 

Nötmarängrulle med chokladtryffel och apelsin

Vänd brickan och plåten så att marängbottnen hamnar på brickan. Drag försiktigt bort bakpapperet från marängbottnen. Börja i en hörna och ha lite tålamod. Jag testade att pensla kallt vatten på bakpapperet, men då blev marängbottnen våt, så det rekommenderar jag inte.

 

Nötmarängrulle med chokladtryffel och apelsin

Lägg en stor långpanna över marängbottnen medan den svalnar på ett galler 15-30 minuter.

 

9. Lägg ett bakpapper på en stor bricka och lägg brickan över bakplåten med den färdiggräddade marängbottnen. Vänd uppochner på alltsammans så att marängbottnen hamnar på det oanvända bakpapperet på brickan. Drag försiktigt bort det använda bakpapperet från marängbottnen och låt den svalna med en stor långpanna som lock innan det är dags att fylla den. Vänta bara så länge att den hinner svalna (15-30 minuter), sedan spricker den lätt när den ska rullas ihop, vilket i och för sig kan döljas när du dekorerar den. (Marängbottnen får inte heller vara varm, då smälter fyllningen när du brer på den.)

 

Så här fyller du din marängbotten:

1. Tag fram ett avlångt uppläggningsfat och ställ det i kylen om du har plats.

2. Om du gjort chokladtryffeln dagen före och låtit den stå i kylen under natten låter du den stå framme i rumstemperatur 2 timmar eller kör den 30 sekunder i mikron så att den blir bredbar.

 

Nötmarängrulle med chokladtryffel, apelsincurd och apelsinmousse (glutenfri)

Ett generöst lager med härlig, hemgjord chokladtryffel blir jättegott.

 

3. Bred ut chokladtryffeln över marängbottnen med en slickepott.

 

Nötmarängrulle med chokladtryffel, apelsincurd och apelsinmousse (glutenfri)

Och sedan ett lager med härlig apelsincurd.

 

4. Bred ut apelsincurden över chokladtryffeln med slickepotten.

 

Nötmarängrulle med chokladtryffel, apelsincurd och apelsinmousse (glutenfri)

Apelsinmoussen blir pricken över i.

 

3. Bred ut apelsinmoussen med slickpotten. OBS! Spara lite apelsinmousse till garneringen.

 

Nötmarängrulle med chokladtryffel, apelsincurd och apelsinmousse (glutenfri)

Clementinklyftorna måste vara riktigt små, annars går det inte att rulla ihop den välfyllda marängrullen.

 

4. Tryck ner små clementinklyftor i apelsinmoussen. Spara några till garneringen.

6. Rulla ihop den välfyllda marängrullen från långsidan med hjälp av bakpapperet den ligger på. Lägg marängrullen på det kylda uppläggningsfatet.

7. Spritsa eller klicka apelsinmousse ovanpå marängrullen och sätt en clementinklyfta i varje klick. (Om du har glömt att spara mousse vispar du 1 dl vispgrädde och spritsar den istället.) Sikta gärna lite florsocker över genom en tesil.

 

Nötmarängrulle med choklad och apelsin

Den här nötmarängrullen bakade jag för 4 år sedan och bilden har legat och blivit suddig i min mobil. Men här kom jag i alla fall ihåg att ta kakao i marängsmeten.

 

Tips!

Sprits

Utan den här mackapären kan jag inte spritsa. Finns att köpa hos Cervera för 199:-.

 

 

 

Vill du ha recept på andra glutenfria marängrullar?

 

Klicka här om du vill ha recept på pepparkaksbudapest (pepparkakskryddorna utesluts när det inte är jul)!

Pepparkaksbudapest till julkaffet

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här om du vill ha recept på en marängrulle med limoncellomousse och hallonrippel!

Nötmarängrulle med limoncellomousse och hallonrippel

 

 

 

 

 

 

 

 

(248)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar