Annons

Annons

Årets Nobelpris i litteratur

vinn-nobelpristagaren-svetlana-aleksijevitjs-roman (2)

 

Årets nobelpristagare i litteratur

Foto © Margarita Kabakova

I över tjugo år har årets nobelpristagare i litteratur, författaren Svetlana Aleksijevitj, rest runt i de forna sovjetrepublikerna och sökt upp män och kvinnor med olika bakgrund och erfarenhet. Av tusentals röster har hon skapat ett körverk om livet, om kaoset som följde och om det tilltagande politiska förtrycket av idag. Det resulterade i sviten Utopins röster – en serie om 5 böcker som omfattar över 2.000 sidor. Tiden second hand är den sista delen. Böckerna är en lysande berättelse om Sovjetunionen/Ryssland, från Stalin till Putin.

Annons

Svetlana Aleksijevitj, född 1948 och uppväxt i i Sovjetunionen, har efter några år i Göteborg och Berlin återvänt till i hemstaden Minsk i Vitryssland där hon bor idag.

”Jag genomsöker livet efter iakttagelser, nyanser, detaljer. Mitt intresse i livet är inte händelsen i sig. Det jag är intresserad av är vad som händer med människan, vad tiden gör med henne. Hur beter sig människan, hur reagerar hon?”

Svetlana Aleksijevitj

Några pressröster om Svetlana Aleksijevitj författarskap:

Svetlana Aleksijevitj är en värdig litteraturpristagare. En modig och makalöst skicklig skribent som levandegör fruktansvärda händelser i vår nutida historia.

Kersti Bergold, Nerikes Allehanda

 

Svetlana Aleksijevitj har tveklöst hittat sin alldeles egna väg för att skapa stor litteratur. Och vilken lysande insats av förlaget Ersatz samt översättarna. Det är, för icke-ryskspråkiga, ovärderligt att nu ha tillgång till detta författarskap.

Kaj Schueler, Svenska Dagbladet

 

Det är outhärdlig läsning, och hur skulle det kunna vara annorlunda? Detta är kriget.

Ulrika Knutson, Expressen

 

Svetlana Aleksijevitj är en uttalad kvinnohistoriker. Hon sökte också en genre som kunde rymma en kollektiv berättelse, en kör av röster, och samtidigt överensstämma med hur hon själv ser på världen … Det är mycket tungt, mycket ryskt. Ofta nog med svindlande detaljskärpa … allt det morbida och spektakulära är inbäddat i en respektfull berättelse som aldrig andas sensationalism.

Jan Eklund, Dagens Nyheter

 

Intressant läsning om Nobelpriset i litteratur om du klickar här!

 

Tack till Ersatz förlag för att jag fick lotta ut boken!

 

 

 

(11)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar