Annons

Annons

Mjukt pepparkakshjärta till adventskaffet

Äntligen är det advent och vi kan tända alla ljusstakar och adventsstjärnor så att det lyser upp i mörkret. För nu är det mörkt. Men tänk på att det vänder om bara 3 veckor! Flera av mina grannarna har tjuvstartat och jag blir glad varje morgon när jag kommer upp och ser grannens balkong med tänd ljusslinga. Och i hela lägenheten doftar det av mjuk pepparkaka som jag bakat till adventskaffet. Jag har gjort en riktigt maffig och hög kaka i år och fyllt den med massor av kryddor för att den ska smaka mycket pepparkaka. Kryddor värmer så gott när det är ruggigt väder. Sedan dekorerade jag den med vad jag hade hemma – florsocker, frysta lingon och pistagemandlar.

Mjukt pepparkakshjärta till adventskaffet

Mjukt pepparkakshjärta till adventskaffet

Det här behöver du:

Smör, mjukt: 200 gr

Ägg, rumsvarma: 4 st

Vispgrädde, rumsvarm: 1 dl

Lingonsylt, rumsvarm: 1 dl

Strösocker: 3 dl

Vetemjöl: 6 dl (360 gr)

Bakpulver: 4 tsk

Kardemumma, mald: 8 tsk

Kanel, mald: 8 tsk

Annons

Ingefära, mald: 2 tsk

Kryddnejlika, mald: 2 tsk

 

Gör så här:

  1. Tag fram äggen, smöret, sylten och grädden ur kylen 1 timme innan du ska baka så att de blir rumsvarma.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Blanda mjöl, bakpulver och kryddor i en bunke.
  4. Vispa socker och smör 5 min med elvisp så att det blir poröst.
  5. Vispa ner ett ägg i taget och vispa 4 min med elvisp.
  6. Rör ner lingonsylt och grädde och blanda försiktigt men väl.
  7. Sikta ner mjölblandningen i omgångar och blanda försiktigt men väl.
  8. Häll smeten i en smord och bröad form. (Om du använder en rund form får den inte vara mindre än 23 cm i diameter.)
  9. Grädda 60 min strax under mitten av ugnen eller tills provstickan är torr. Lägg ugnsfolie över efter 40 min så att kakan inte blir för brun.
  10. Tag av formen efter några minuter och låt kakan svalna på galler.
Mjukt pepparkakshjärta till adventskaffet

Jag bakade en riktigt hög kaka…

Mjukt pepparkakshjärta till adventskaffet

…men om du vill ha en normalhög kaka halverar du mängden ingredienser i listan ovan och gräddar den ca 40 min.

Mjukt pepparkakshjärta till adventskaffet

Om du inte har en hjärtformad springform går det lika bra att grädda kakan i en rund springform som är minst 23 cm i diameter! (Hjärtformad springform finns hos ÖoB för 59:-.)

Mjuk pepparkaka

Den här kakan är gräddad 60 minuter  i en 2-liters brödform. Full mängd ingredienser. Tips: Efter en vecka blir kakan som nybakad om man kör den ett ögonblick i micron. Pensla gärna lite konjak över om du har en skvätt stående!

Mjukt pepparkakshjärta

Man tager vad man haver hemma när man ska dekorera!

Mjukt pepparkakshjärta

 

LÄS OCKSÅ

(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar