Annons

Annons

Mjuk pepparkaka – hög, saftig och jättegod

Det här är ett riktigt toppenrecept på en mjuk pepparkaka som är saftig och har mycket smak. Du bakar den hur lätt som helst och alltid med lyckat resultat. Perfekt att svänga ihop till helgen eller till adventskaffet i nästa vecka. Den går utmärkt att frysa och ha i beredskap när det kommer oväntade gäster i adventstid.

Mjuk pepparkaka - saftig och god

Det här är ett kanonrecept på en mjuk pepparkaka som aldrig sjunker ihop.

 

Tekniken i det här receptet kommer från ett gammalt sockerkaksrecept som min mamma fick för över ett halvsekel sedan av en god vän som hette Alice. Hon var väldigt duktig på att baka och när mamma klagade över att hennes sockerkakor alltid sjönk ihop fick hon ett sockerkaksrecept av Alice. Enligt henne var det omöjligt att misslyckas med sockerkakan om man bara gjorde som det stod i receptet. Nu har mamma nog bakat hundra sockerkakor med lyckat resultat och jag har gjort om receptet till en mjuk pepparkaka som garanterat inte sjunker ihop. Det blir jättegott om du blandar lite lingonsylt eller rårörda lingon i smeten. Klicka här så får du recept på rårörda lingon som du rör ihop av djupfrysta, tinade lingon på bara 2 minuter.

Annons

 

Det här behöver du:

Kungsörnens Selfrising vetemjöl (eller vanligt vetemjöl): 4 ½ dl (270 gr)

Smör, normalsaltat: 100 gr + 15 gr

Ägg, normalstora, rumstempererade: 3 st

Mjölk, rumstempererad: 1 ½ dl (150 gr)

Lingonsylt eller rårörda lingon: ¾ dl

Brunt farinsocker: 200 gr (2 ½ dl)

Kanel: 1 ½ msk

Nejlikor, malda: 2 ½ tsk

Ingefära, malen: 1 tsk

Kardemumma, malen: 2 tsk

Salt: 1 krm

Bakpulver: 1 tsk (2 tsk om du använder vanligt vetemjöl)

Potatismjöl: 1 tsk

Mjuk pepparkaka - saftig och god

Baka kakan med Kungsörnens Selfrising Vetemjöl så blir den riktigt hög och fin (ca 5 cm), men det går bra med vanligt vetemjöl också. Jag har köpt en ny springform med praktisk droppkant för en knapp hundralapp på Ica.

 

Gör så här:

1. Tag fram 3 ägg, 1 ½ dl mjölk och ¾ dl lingonsylt/rårörda lingon minst 1 timme innan du ska baka så att de blir rumstempererade. (Tag gärna fram äggen kvällen före.)

2. Kör 15 gr smör i mikron 15-20 sekunder. Blanda det smälta smöret med 1 tsk potatismjöl. Smörj en rund springform (ca 25 cm) med detta smörjsmör.

3. Lägg 4 ½ dl (270 gr) Selfrising vetemjöl i en liten bunke. Tillsätt 1 tsk bakpulver (OBS! 2 tsk om du använder vanligt vetemjöl), 1 ½ msk kanel,  2 ½ tsk mald kryddnejlika, 1 tsk ingefära, 2 tsk kardemumma, 1 krm salt och blanda noga.

4. Sätt ugnen på 175 grader och ugnsgallret på den näst nedersta falsen.

5. Lägg 100 gr smör i en kastrull och smält det. När smöret smält häller du den rumsvarma mjölken (1 ½ dl/150 gr) i kastrullen med det smälta smöret, rör om lite och stänger av plattan. Låt kastrullen stå kvar på plattan tills blandningen ska hällas i smeten.

6. Lägg de rumsvarma äggen (3 st) och 200 gr/2 ½ dl brunt farinsocker i en större bunke och vispa med elvispen i 4 minuter.

7. Vänd försiktigt ner den rumsvarma lingonsylten/rårörda lingonen (¾ dl) i äggblandningen.

8. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen i ett par omgångar. Vänd smeten försiktigt och noga underifrån med en slickepott, men rör inte om. Allt mjöl måste blandas in i smeten annars kommer det ljusa mjölet att synas i den mörka pepparkakan när den skärs upp.

9. Häll den varma smörblandningen (ca 45 grader) i smeten. Vänd smeten försiktigt och mycket noga underifrån med slickepotten.

Mjuk pepparkaka - saftig och god

10. Bred ut degen i den smorda formen. Om det finns mjöl kvar som inte har blandats in i smeten drar du försiktigt fram och tillbaka i smeten med slickepotten tills mjölet inte syns längre, men rör inte om.

11. Grädda kakan 30-35 minuter på den näst nedersta falsen.

12. Stick en provsticka mitt i kakan. När stickan känns torr och kakan har släppt kanterna är den klar.

Mjuk pepparkaka - saftig och god

När kakan släpper formens kant brukar den vara klar.

13. Låt kakan svalna på ett galler under en bakduk.

Mjuk pepparkaka - saftig och god

Dekorera kakan med lite florsocker som siktas genom en tesil och strö över t ex lingon.

 

Vill du ha fler recept på kakor som passar till adventskaffet?

 

Pepparkaksknutar

 

 

 

 

 

 

 

Pepparkaksknutar

(Klicka här för receptet!)

 

Spröda pepparkaksdrömmar

 

 

 

 

 

 

 

Spröda pepparkaksdrömmar

(Klicka här för receptet!)

 

Sockerbagarens saffransskorpor

 

 

 

 

 

 

 

Saffransskorpor med 

choklad och apelsin

(Klicka här för receptet!)

 

 

 

 

(408)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar