Annons

Annons

Minni börjar skolan

Minni börjar skolan

Hösten närmade sig och det var skolstart även för små hundvalpar. När Lina var valp för 12 år sedan var det nog nytt med valpkurser, för jag hade inte hört talas om dem förut. Lina älskade valpkursen och vad jag minns lekte hon och hennes kurskompis Pimms från början till slut. Jag minns faktiskt inte att de lärde sig något, men kul hade de. Och genom alla år träffade vi Pimms och hans matte och husse, till och med lillhusse under en tidig morgonpromenad när han ramlade hem från sin studentskiva. Nu är Pimms borta och det är Lina också, Pimms har efterträtts av Teddy och oj vad kul han och Minni har när de träffas, även om det inte blivit så många gånger ännu. Valpkurser är bra för både hundar och deras ägare.

Annons

Nu var det så tokigt att Brukshundsklubben i Malmö, där jag gått på kurs sedan jag var 12 år, höll sin valpkurs på vardagskvällar under hösten. Minni hade börjat bli rädd för mörker, något hon som sommarvalp inte stött på tidigare, och själv hade jag ingen lust att ge mig ut på ett mörkt och blåsigt fält efter jobbet hela hösten. Därför blev jag glad när jag hörde talas om en valpkurs på söndagsförmiddagar som delvis hölls inne i ett stall. Jag anmälde mig och betalade – tyvärr. När jag äntligen letat mig dit ut var stallet inte färdigt, den lilla plätt vi skulle hålla till på påminde mest om en igenvuxen köksträdgård med höga tistlar som chihuahuor och andra små valpar drunkade i och dessutom hade handledaren skickat en vikarie första gången. Till på köpet visade det sig att det hela gick ut på klickerträning, något jag inte begriper mig på. Minni hade säkert gjort det, men hennes matte fattar inte vad det hela går ut på. Så jag åkte aldrig dit igen.

Av en hundägare fick jag istället tipset att leta på Gula sidorna efter Brukshundsklubbar i kranskommunerna, och det är jag honom evigt tacksam för. Oxie Brukshundsklubb, som inte ens ligger i Oxie utan i utkanten av Malmö, blev vårt tillhåll de kommande åtta söndagsförmiddagarna. Första gången var det visserligen skyfall och översvämning på alla gator i Malmö så det blev inställt eftersom ingen kunde ta sig fram, men efter det var alla hinder röjda och Minni kunde börja skolan. Men tro inte att hon fick leka! Nehejdå, inte ens hälsa på kurskompisarna, men det gjorde vi i smyg när inte handledarna såg det. 🙂 Nu har Minni i alla fall lärt sig att både ligga och sitta (och husse har till och med lärt henne att tacka). Det har nog ingen av mina tidigare hundar kunnat göra. 🙂

På ”klickerkursen” fick hundarna i alla fall leka. Där var det tänkt att varje kurstillfälle skulle avslutas med att de fick leka en stund. De små hundarna med varandra och de stora hundarna med varandra. Det var ett stort plus, tycker jag.

 

Minni börjar skolan

Så här trött var Minni när hon kom hem efter det första och enda kurstillfället på ”klickerkursen”. Så mycket lek tar musten ur en liten 12 veckor gammal valp!

Minni börjar skolan

Av Susanne och hennes dotter på Oxie Brukshundsklubb fick vi det bästa tips jag någonsin fått. Att köpa en aktivitetsboll som man fyller med godis och ger hunden när man går hemifrån så att den har något att syssla med när man snabbt smiter ut genom dörren. När den långt om länge får ut allt godis är den så trött mentalt att den inte orkar sätta sig vid dörren och yla. Vi har köpt två bollar så att vi är säkra på att alltid ha en i beredskap när vi snabbt ska ge oss iväg. Den vi köpte senast är större än den första och rullar därför inte in under skåp. Frågan är om inte en kubformad är bäst, eftersom den inte rullar så lätt. Ett enda hål har denna typ av aktivitetsboll – det är värdelöst med bollar som har flera hål. Den här typen av boll får hunden jobba med lite mer och det tar längre tid. Minni har haft sina aktivitetsbollar i ett år nu och jag vet inte ens hur hon gör, för i samma ögonblick som hon får sin boll fulladdad med godis rusar jag ut genom dörren, och när vi kommer hem är den för det mesta tom, såvida den inte rullat under sängen eller någon soffa där hon inte får tag i den. Det här är den bästa investeringen för grannsämjan och för att få en hund som ser glad och förväntansfull ut när den märker att man ska gå hemifrån! ”Kan du inte skynda dig att gå, matte, så att jag får min godisboll!”

 

PS. Nästa gång får Minni träffa sin mamma och sina syskon för första gången sedan hon flyttade från kenneln. Hur ska det gå?

(25)

3 kommentarer

 


Annons

Annons

Laddar