Annons

Annons

Så kan du undvika problem med sköldkörteln

Det finns några saker du själv kan göra för att försöka undvika problem med sköldkörteln. Att låta bli att stressa är ett av dem. Att se till att du får i dig selen är ett annat. Det tredje är egentligen det viktigaste och jag blir så arg när jag tänker på att det inte informeras om det. Tänk om jag själv vetat det!

Mina sköldkörteltips

Underskott i sköldkörteln beror på stress eller brist på jod eller selen.

Använd vanligt salt med jod

Det enda du egentligen kan göra själv för att förebygga sköldkörtelproblem är att använda salt som innehåller jod. I Sverige har det tillsatts jod i salt sedan 1936 efter att över 60% av barnen i Dalarna och Gästrikland visade sig ha underskott i sköldkörteln. Se därför till att du och din familj får i er jod. Det står på förpackningen om saltet innehåller jod. Sedan mitten av 70-talet har jag varit dum nog att undvika vanligt salt med jod och istället ätit örtsalt och himalayasalt. Det borde jag inte gjort.

Annons

 

Var noga med att få i dig selen

Selen finns naturligt i bl a mjölkprodukter, havsfisk, skaldjur, ägg, nötter, karljohanssvamp, griskött och framförallt grislever. Men Sverige är naturligt fattigt på selen i odlingsmarken så vi får inte i oss tillräckliga mängder genom maten. Ta därför kosttillskott för att vara på den säkra sidan.

 

Var försiktig med sojaprodukter

Sojaprodukter i större mängd kan trycka ner nivån sköldkörtelhormon i kroppen så att du får lägre ämnesomsättning. Jag har mina misstankar om att sojaprotein är orsaken till att jag fick underfunktion i sköldkörteln. Strax innan jag blev sjuk hade jag under en längre tid satt i mig sojaproteindrinkar och nästan dagligen ätit rostade sojabönor som snacks.

 

Försök låta bli att stressa!

Så kan du undvika sköldkörtelproblem

Varför är vi inte lika kloka som djuren och tar dagen som den kommer?

Intressanta artiklar från Hemmets: 

Selen gör gott för kroppen

Så här började mina sköldkörtelproblem…

Alla prover var bra – men jag hade ingen ork…

Jag förstod inte att mina problem kom från sköldkörteln

Trött och överviktig? Du kan lida av hypotyreos

Testa dig själv – har du hypotyreos?

 

Läs mer om sköldkörteln och dess sjukdomar:

http://sköldkörteln.se/

http://www.medtronic.se/sjukdom/skoeldkoertelssjukdom/

http://www.1177.se/Skane/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Hypertyreos–overskott-av-skoldkortelhormon-/?ar=True

http://skoldkortelforeningen.se/sjukdomsfakta/hypotyreos/symptom

http://svenska.yle.fi/artikel/2012/08/06/hypotyreos-underfunktion-i-skoldkorteln

 

PS. Nästa gång: Tips till dig som har problem med underfunktion i sköldkörteln!

 

(0)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar