Annons

Annons

Min första vecka med Minni

iphone 382

Minni är min 9:e hundvalp, men det känns som första gången varje gång man får hem en ny valp och man glömmer lätt hur jobbigt det är att ha en liten valp. Underbart men jobbigt! Ett par gånger har jag haft en hund till därhemma och då har jag knappt tänkt på att jag haft en ny valp, men nu var det bara Minni och jag, och jag var ju hennes nya mamma. Husse var i Norrland och de första två veckorna hade jag semester och var ”matteledig”. Inför den första natten hade jag stora överläggningar med mig själv – försöka få henne att sova i sin nya korg eller låta henne sova i min säng, som vår förra hund Lina fick göra men ingen annan hund fått göra före henne? Lina var ledsen första natten och när hon var stor nog att kunna hoppa upp i sängen låg hon där varje natt resten av sitt liv. Därför bestämde jag mig för att låta Minni sova hos mig eftersom hon ändå skulle hamna där så småningom, och har man valpen i sängen talar den om för en när den behöver gå ut. Men nej, Minni ville inte alls ligga hos mig! Hon ville vara för sig själv när hon nu äntligen hade kommit ifrån de fem syskonen. Så hon sov sött i sin korg hela första natten. Jag vaknade bara av att hon stod vid glasväggen i uterummet och gnällde mitt i natten och tittade ner på gräsmattan där vi varit kvällen före, och när vi gick ut satte hon sig direkt och gjorde ”nummer 2”. Vilken duktig 8 veckor gammal valp!

Annons

131

Å, vad Minni njöt i sin korg bland alla sina leksaker. Hon fick massor av hundleksaker från alla sina företrädare. När en ung bredbandskille var hemma hos oss bara stirrade han på alla hennes saker och sa: ”Så där många leksaker hade inte jag när jag var liten!” Den äldsta hundleksaken är köpt under en resa till Kalifornien 1978. Grillvanten är perfekt att sticka handen i när man busar med en liten valp med sylvassa tänder.

iphone 351

Oj, vilken aptit Minni hade! Ingrid Lohmander från Tadingtons Kennel hade förvarnat mig om att deras valpar brukar kinka lite med maten när de flyttar till det nya hemmet, men Minni höll på att hoppa in i kylskåpet när jag öppnade dörren. Frysen också! Jag började genast vänja henne av med torrfodret eftersom vi ville ge henne färskfoder, som hon slukade på ett par sekunder. Det är en blandning av rått kött av kalkon, kyckling, gris, ox, ren och lax, som hon äter än idag. Vi fick ett viktschema där Ingrid hade fyllt i hennes vikt från födseln och jag fortsatte att fylla i det ända tills Minni vägde sina 12 kg på julafton, 7 månader gammal. Ett halvt kilo gick hon upp varje vecka.

Jag hade rullat ihop alla mattor och lagt ut tidningar lite här och var. Hon började nästan genast använda tidningarna på köksgolvet när det var dags, så jag kunde snabbt få ordning i de andra rummen. När hon var 3 1/2 månad hade hon kissat på tidningarna i köket för sista gången och vi kunde ta bort dem också. Det gick lätt att få Minni rumsren, men så gick jag också ut med henne en gång i halvtimmen första tiden. Jobbigt, men man har det igen, och det är lätt när det är sommar och vackert väder. Ju mer man jobbar med det i början desto snabbare blir hunden rumsren och en tik går oftast snabbare. Själv gick jag ner ett par kilon på kuppen! 🙂

138

Jag hade nästan glömt att en hundvalp sover så mycket! De sover 60% av dygnet, men jag tror nog att Minni sov ännu mer första veckan. Sova, kissa, äta, busa lite, sen sova igen o s v. Hon tyckte om att få vara för sig själv och hon kröp oftast under en soffa och sov på det svala klinkergolvet denna varma juli 2014 eller bakom en soffa i ett annat rum där hon fick vara ifred. Jag blev alltid lika förvånad och glad när hon tittade fram, för jag hann nästan glömma att jag hade en ny liten valp.

Minni finner sig tillrätta

Mysigt att sitta i knät hos matte. Men det var bara i början och det är först nu, ett år senare, som hon ibland vill sitta i mitt knä ett par minuter på kvällen.

Minni finner sig tillrätta

Jag använde ett ekologiskt citronhalsband mot fästingar, men det fanns inte några fästingar denna torra sommar så tog jag snart av det.

iphone 363

Här leker Minni med en fleecetärning som hennes senaste företrädare Lina hittat ute på en promenad och själv burit hem. Tack för den, Lina, uppe i hundhimlen!

 

(24)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar