
Rabarberfyllning, lemon curd på toppen och överst fluffig fläderblomsgrädde. Och så massor av solmogna jordgubbar. Midsommartårtan kan inte bli godare än så här!
Det här behövs till tårtbottnarna:
Vetemjöl: 1 dl
Potatismjöl: 1 dl + 1 tsk
Ägg, normalstora: 4 st
Strösocker: 2 dl
Smör, osaltat: 15 gr
Bakpulver: 2 tsk
Det här behövs till lemon curd, som du kan göra veckor i förväg:
Citroner, rivet skal och saften: 2 st
Ägg: 2 st (vill du inte ha rivet citronskal i curden tar du 3 ägg)
Strösocker: 2 dl
Det här behövs till rabarberfyllningen:
Rabarber: 400 gr
Fläderblomssaft, koncentrerad (färdigköpt eller hemgjord): 1 dl
Rörsocker strö: ½ dl
Gelésocker multi: ½ dl
Det här behövs till dekoration av tårtan:
Vispgrädde, 40%: 3 dl
Fläderblomssaft, koncentrerad (+ extra att pensla tårtbottnarna med): 1 ½ msk
Jordgubbar: 2 liter
Baka tårtbottnen så här:
1. Tag fram 4 normalstora ägg minst 1 timme innan du ska baka så att de blir rumstempererade.
2. Kör 15 gr osaltat smör i mikron i 20 sekunder, rör i 1 tsk potatismjöl och smörj springformen (ca 25 cm i diameter) med detta smörjsmör, så faller kakan av formen av sig själv (Jan Hedhs tips).
3. Sätt ugnen på 175 grader.
4. Blanda 1 dl vetemjöl, 1 dl potatismjöl och 2 tsk bakpulver.
5. Vispa äggen och 2 dl strösocker med elvisp 4 min.
6. Sikta ner mjölet i äggblandningen och blanda försiktigt men väl.
7. Häll smeten i formen.
8. Grädda på den nedersta falsen i ugnen ca 35 min.
9. Låt tårtbottnen svalna på ett galler innan den delas.
Gör lemon curd så här:
1. Riv skal från 2 citroner, pressa saften ur dem och ställ åt sidan.
2. Lägg 2 dl strösocker och 2 ägg i en kastrull och vispa för hand i 2 minuter utan att sätta på spisen.
3. Häll citronskal och -saft i äggblandningen. Sätt kastrullen på medelvärme på spisen. Vispa hela tiden tills curden tjocknar, ca 15 min. När det börjar bubbla i den är den klar. Dra då bort kastrullen från spisen och ställ curden att stelna.
4. Fyll glasburkar med den avsvalnade curden. Den håller flera veckor i kyl. Gott också på digestivekex, rostat franskbröd eller scones!
Gör rabarberfyllningen så här:
Skölj och ansa 400 gr rabarberstjälkar. Skär dem i småbitar och koka upp dem i en kastrull med 1 dl fläderblomssaft, 1/2 dl rörsocker strö och 1/2 dl gelésocker multi. Låt småkoka 5-10 min och låt små bitar rabarber finns kvar. Låt svalna.
Dela sockerkaksbottnen så här:
Dekorera tårtan så här:
1. Pensla gärna tårtbottnarna med lite koncentrerad fläderblomssaft så blir de riktigt saftiga.
2. Bred rabarberfyllning mellan tårtbottnarna och överst ett lager lemon curd.
3. Vispa 3 dl vispgrädde så styv det går utan att den blir smör. Rör i 1 ½ msk fläderblomssaft.
4. Bred fläderblomsgrädden över tårtan och runtom.
5. Dekorera med skivade jordgubbar.
Vill du ha fler recept med rabarber?
Världens snabbaste rabarberkaka – klicka här!
Världens snabbaste rabarberkaka med kardemumma – klicka här!
Långpannekaka med jordgbbar, rabarber och citron – klicka här!
Rabarberpaj med citronsmulor och vit choklad – klicka här!