Den här grytan är så lättlagad att barnen kan laga den! Det är min allra första gryta, som jag lärde mig laga i hemkunskapen i sjuan. Sedan lagade jag den därhemma och bjöd mamma och pappa på den ett par gånger. Under tiden jag stod där och skalade, skar och hackade gick de på en långpromenad. Men nu finns det delikatesspotatis och snackmorötter som är tvättade i rent vatten och inte behöver skalas och dessutom är lagom stora att lägga direkt i grytan. Ett jättebra val när du vill ha maten färdig snabbt efter jobbet. Jag hade tänkt köpa grytbitar av fläsk, som vi använde på hemkunskapen, men upptäckte till min glädje att det nu finns grytbitar från rapsgris (“Skinka i tärningar”). Rapsgristärningar blir färdiga fortare än fläskgrytbitar och är mycket godare.
Jag minns så väl vår lilla hemkunskapsfröken som lär ha varit kusin med Povel Ramel. Vi var uppdelade i olika matlag och Sam, som ville bli meteorolog, hade hand om disken. Det var före diskmaskinens tid och fröken grälade på honom när han blandade ihop de olika diskvattnen (fördisk, disk och sköljning – inte lätt att hålla isär). Det slutade med att han stod och torkade tårarna med disktrasan, men det såg inte fröken. Samtidigt hade klassens clown Ingvar, som hade hand om städningen, fullt sjå med att ställa sopkvasten så att fröken skulle få den i huvudet när hon öppnade städskåpet för att kontrollera ordningen. Men allra mest minns jag de fantastiska veteflätorna som vi fick baka. Synd att jag inte har receptet. De blev gigantiska och jättegoda.
Det här behöver du:
Det här behöver du till 4 portioner:
Tärningar av rapsgris (eller fläskgrytbitar): 800 gr
Grönsaksbuljongtärning: 2 st
Purjolök: 1 st
Snackmorötter: 1-2 påsar
Delikatesspotatis: 1 påse (välj riktigt små potatisar)
Tomater, normalstora: 2-3 st
Persilja: 1 kruka eller 1 förpackning/bunt
Vitpepparkorn: 10 st
Salt: 1 tsk

Får du tag på skinka i tärningar så köp det! Jättegott kött som smälter i munnen.
Gör så här:
1. Lägg skinktärningarna/grytbitarna i en gryta och häll i 8 dl vatten. Smula ner 2 grönsaksbuljongtärningar och lägg i 10 vitpepparkorn och 1 tsk salt. Koka upp och låt grytan sjuda långsamt under lock i 45 minuter om du köpt skinktärningar av rapsgris (1 timme för fläskgrytbitar).
2. Skölj purjolöken och skiva den ganska fint.
3. Skölj och klipp/hacka persiljan.
4. När köttbitarna är möra (efter 45 resp 60 minuter) lägger du i purjon, morötterna och potatisarna och låter grytan fortsätta att koka långsamt under lock i ytterligare 15 minuter.
5. När potatisen och morötterna känns lagom mjuka är grytan färdig.
6. Strö över persiljan.
7. Skiva tomaterna och lägg dem överst i grytan. Salta och peppra gärna lite på tomatskivorna och strö lite persilja över.
Vill du ha recept på fler lättlagade vardagsgrytor?
Snabb thaifiskgryta
(Klicka här för recept!)
Italiensk fiskgryta på 8 minuter
(Klicka här för recept!)