Annons

Annons

Lättlagad vardagsgryta

Det här är en lättlagad och god vardagsgryta som tar mindre än 10 minuter att förbereda. Det enda du behöver göra är att hacka en purjolök och att öppna påsar och förpackningar och ösa ner innehållet i en gryta där det ska ligga och puttra 1 timme. Sedan är det bara att hugga in.

Lättlagad vardagsgryta

Den här grytan är så lättlagad att barnen kan laga den! Det är min allra första gryta, som jag lärde mig laga i hemkunskapen i sjuan. Sedan lagade jag den därhemma och bjöd mamma och pappa på den ett par gånger. Under tiden jag stod där och skalade, skar och hackade gick de på en långpromenad. Men nu finns det delikatesspotatis och snackmorötter som är tvättade i rent vatten och inte behöver skalas och dessutom är lagom stora att lägga direkt i grytan. Ett jättebra val när du vill ha maten färdig snabbt efter jobbet. Jag hade tänkt köpa grytbitar av fläsk, som vi använde på hemkunskapen, men upptäckte till min glädje att det nu finns grytbitar från rapsgris (“Skinka i tärningar”). Rapsgristärningar blir färdiga fortare än fläskgrytbitar och är mycket godare.

Annons

Jag minns så väl vår lilla hemkunskapsfröken som lär ha varit kusin med Povel Ramel. Vi var uppdelade i olika matlag och Sam, som ville bli meteorolog, hade hand om disken. Det var före diskmaskinens tid och fröken grälade på honom när han blandade ihop de olika diskvattnen (fördisk, disk och sköljning – inte lätt att hålla isär). Det slutade med att han stod och torkade tårarna med disktrasan, men det såg inte fröken. Samtidigt hade klassens clown Ingvar, som hade hand om städningen, fullt sjå med att ställa sopkvasten så att fröken skulle få den i huvudet när hon öppnade städskåpet för att kontrollera ordningen. Men allra mest minns jag de fantastiska veteflätorna som vi fick baka. Synd att jag inte har receptet. De blev gigantiska och jättegoda.

 

Det här behöver du:

Lättlagad vardagsgryta

Det här behöver du till 4 portioner:

Tärningar av rapsgris (eller fläskgrytbitar): 800 gr

Grönsaksbuljongtärning: 2 st

Purjolök: 1 st

Snackmorötter: 1-2 påsar

Delikatesspotatis: 1 påse (välj riktigt små potatisar)

Tomater, normalstora: 2-3 st

Persilja: 1 kruka eller 1 förpackning/bunt

Vitpepparkorn: 10 st

Salt: 1 tsk

Lättlagad vardagsgryta

Får du tag på skinka i tärningar så köp det! Jättegott kött som smälter i munnen.

 

Gör så här:

1. Lägg skinktärningarna/grytbitarna i en gryta och häll i 8 dl vatten. Smula ner 2 grönsaksbuljongtärningar och lägg i 10 vitpepparkorn och 1 tsk salt. Koka upp och låt grytan sjuda långsamt under lock i 45 minuter om du köpt skinktärningar av rapsgris (1 timme för fläskgrytbitar).

2. Skölj purjolöken och skiva den ganska fint.

3. Skölj och klipp/hacka persiljan.

Lättlagad vardagsgryta

4. När köttbitarna är möra (efter 45 resp 60 minuter) lägger du i purjon, morötterna och potatisarna och låter grytan fortsätta att koka långsamt under lock i ytterligare 15 minuter.

5. När potatisen och morötterna känns lagom mjuka är grytan färdig.

Lättlagad vardagsgryta

6. Strö över persiljan.

Lättlagad vardagsgryta

7. Skiva tomaterna och lägg dem överst i grytan. Salta och peppra gärna lite på tomatskivorna och strö lite persilja över.

 

 

Vill du ha recept på fler lättlagade vardagsgrytor?

REDAKTIONEN LAGAR: Brittmaries snabba thaifiskgryta

 

 

 

 

 

 

 

Snabb thaifiskgryta

(Klicka här för recept!)

 

VÄRLDENS SNABBASTE: Italiensk fiskgryta på 8 minuter

 

 

 

 

 

 

 

 

Italiensk fiskgryta på 8 minuter

(Klicka här för recept!)

 

 

 

 

 

(97)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar