Annons

Annons

Lättlagad fläskfilé med 2 sorters glaze och gräddig sås

Enklare än så här kan en fläskfilé knappast tillagas. Du gör en smakrik glaze som du penslar fläskfilén med och kör sedan in den i ugnen. En timme senare har du hela middagen klar med det saftiga köttet, rostad klyftpotatis, grön sparris och en gräddig sås som är jättegod och enkel att göra.

Lättlagade fläskfilé med glaze och krämig sås

Köttet blir otroligt saftigt och såsen (märks det att jag gillar sås?) är jättelätt att göra. Den är gjord av steksky, glaze och crème fraîche. Den blir så god och krämig.

 

Lättlagade fläskfilé med glaze och krämig sås

Båda glazerna blir perfekta till sommarens grillning och passar lika bra till fläsk- eller oxkött som kyckling.

 

Det här behöver du till 6 portioner:

Annons

Fläskytterfilé: ca 1 kg

Salt

Svartpeppar

Creme frâiche, kokbar: 5 dl

Colorit: ett par droppar efter smak för god färg på såsen

Neutral olja, olivolja eller rapsolja: ca ½ dl

 

Glaze 1 (glaze med vitlökssmak):

Ketchup: ½ dl

Tamarisoja (japansk, finns på Ica): 2 msk

Honung, gärna flytande: 2 msk

Vitlök: 1 stor klyfta att hacka eller riva (2 st om de är små)

Ingefära: 1 krm (eller riv ner ett par centimeter färsk ingefära)

Dragon, oregano, timjan eller rosmarin, torkad: 1 ½ tsk

 

Glaze 2 (glaze med sting):

Chilisås: ½ dl

Kinesisk soja: 1 msk

Röd balsamvinäger: 1 msk

Brunt farinsocker: 1 msk

Chilipepper (chilimix från Santa Maria): 1 tsk

Paprikapulver: 1 msk

 

Potatisklyftor:

Potatis, medelstora: beräkna 3-4 st/person

Oliv- eller rapsolja till formen och pensling av potatisen: ca ¼ dl

Salt och peppar

 

Att servera till:

Grön sparris eller haricots verts

En liten sallad, men det är inte nödvändigt

 

Lättlagade fläskfilé med glaze och krämig sås

GLAZE 1 innehåller vitlök, ketchup, japansk soja, honung, ingefära och kryddörter.

Lättlagade fläskfilé med glaze och krämig sås

GLAZE 2 innehåller chilisås, chilipepper, paprikapulver, kinesisk soja, balsamvinäger och farinsocker.

Gör så här:

1. Rör ihop glazen i god tid så att den hinner mogna, gärna dagen före, men det är inte nödvändigt, den blir god även när den är nygjord.

2. Tag helst ut köttet ur kylen 1 timme innan det ska tillagas.

3. Sätt ugnen på 175 grader och gallret på mittfalsen.

4. Pensla en ugnsform med lite olja. Passa samtidigt på att pensla en ugnsform till klyftpotatisen (såvida du inte väljer att koka färskpotatis). OBS! Båda formarna ska få plats att stå bredvid varandra i ugnen samtidigt.

Lättlagade fläskfilé med glaze och krämig sås

En fin bit svensk fläskytterfilé som jag kryddar på samma sätt som Jamie Oliver. Jag häller ut kryddorna på skärbrädan (i det här fallet salt och svartpeppar), klappar in fläskfilén i lite olja, gärna neutral, och rullar den i kryddorna.

5. Strö salt och svartpeppar på en skärbräda.

6. Putsa fläskfilén om det behövs och klappa in lite olja (jag brukara ta Neutral olja från Kung Markatta).

7. Rulla fläskfilén i saltet och pepparen på skärbrädan.

Lättlagade fläskfilé med glaze och krämig sås

Pensla fläskfilén runtom med rejält med glaze innan du sticker en köttermometer i den och kör in den i ugnen. Här är den penslad med GLAZE 1.

Lättlagade fläskfilé med glaze och krämig sås

Du behöver bara pensla fläskfilén en gång. Resten av glazen använder du till såsen. (Här har GLAZE 2 penslats på.)

8. Pensla fläskfilén runtom med glaze (undersidan också), stick en köttermometer i den och lägg den i den smorda ugnsformen. Kör in formen mitt i ugnen i 175 grader ca 45 minuter. Köttet är klart när köttermometern visar 70 grader.

Kycklingfilé med krämig whiskysås och klyftpotatis

Potatisklyftor passar perfekt till den här rätten.

9. Om du ska rosta klyftpotatis: Tvätta och torka potatisen. Skär den i 4 klyftor och lägg i den andra smorda ugnsformen. Pensla klyftorna med lite olivolja, salta och peppra dem. Kör in formen bredvid formen med köttet när det stått 25 minuter i ugnen. (Potatisklyftorna är klara efter 35 minuter, samtidigt som köttet är klart efter att ha vilat 15 minuter i aluminiumfolie.)

Om du istället väljer att koka färskpotatis sätter du inte på dem förrän du tar ut köttet ur ugnen.

Lättlagade fläskfilé med glaze och krämig sås

Efter ca 45 minuter i ugnen är fläskfilén klar. (Här med GLAZE 1)

Lättlagade fläskfilé med glaze och krämig sås

Fläskfilén med GLAZE 2 är min favorit.

10. När köttermometern visar 70 grader (efter ca 45 minuter) tar du ut köttet ur ugnen och packar in det i aluminiumfolie. Låt det vila där i 15 minuter innan du skär upp det i skivor.

Fläskfilé med krämig grönpepparsås

Knyt gärna hushållssnöre om sparrisen så går det lättare att fiska upp den ur det heta vattnet när den är färdigkokt. Koka sparrisen 5 minuter i lättsaltat vatten..

Festmiddag a la Leif Mannersröm: viltstek med gräddig enbärssås

Haricots verts är också gott. Koka dem ca 4 minuter i lättsaltat vatten.

11. Skölj och ansa sparrisen/haricots verten. (Skär bort ändarna på haricots verten, bryt av den nedre delen av sparrisens stjälk.) Lägg grönsakerna i lättsaltat, kokande vatten och låt haricots verten koka ca 4 minuter, sparrisen 5 minuter. Häll haricots verten i ett durkslag och spola den med kallt vatten så behåller de sin fina färg.

12. Om du vill ha sås: Skrapa ur ugnsformen med 5 dl creme frâiche. Häll i resten av glazen och rör om. Häll i några droppar Colorit om du vill ha såsen mörkare. Smaka av! Jag tyckte att såsen med GLAZE 1 (den med vitlökssmak) behövde ytterligare 1 msk flytande honung. Kör in formen i ugnen igen och låt såsen koka upp ca 5 minuter.

Kycklingfilé med krämig whiskysås och klyftpotatis

Kött, potatis, grönsaker och sås är klara samtidigt om du följer min plan ovan. Smaklig spis!

 

Om du inte får plats med två formar i ugnen samtidigt:

Kör in formen med potatisklyftor när du tagit ut köttet ur ugnen. Sätt upp temperaturen till 225 grader. Potatisen blir då klara efter 20 minuter, samtidigt som du har skurit upp köttet.

 

Om du vill lägga pressgurka har du receptet här!

VÄRLDENS ENKLASTE: Festkyckling med himmelsk sås

 

 

 

 

 

 

 

 

Vill du ha fler recept på goda och lättlagade fläskfilérätter?

 

Klicka här för recept på fläskfilé med gräddig grönpepparsås!

VÄRLDENS ENKLASTE: Fläskfilé med krämig grönpepparsås

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här för recept på fläskfilé/kycklingfilé med krämig konjaks- eller whiskysås!

Kycklingfilé med krämig konjakssås

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här för recept på vitlöksfylld fläskfilé med curry!

Vitlöksfylld fläskfilé med curr

 

 

 

 

 

 

 

 

(113)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar